Covid-19: Stand van zaken

Het aantal nieuwe besmettingen in China daalt voorlopig niet. De preventie- en behandelingsstrategie wordt gefinetuned. De stad Shenzhen wil een voorbeeld geven van snelle doortastende maatregelen met snelle positieve gevolgen voor de volksgezondheid en de wereldwijde leverketens. De ‘dynamische nul-covid strategie’ wordt verder aangehouden maar discussie over volgende stappen neemt toe.

Shenzhen heropend na slechts één week lockdown

Maandag 21 maart registreerde China 2.281 nieuwe lokale covid-19 besmettingen. Het overgrote deel, 1.902 , vonden plaats in de provincie Jilin. De rest was verspreid in 18 provincies. Shanghai telde 31 besmettingen, Beijing 6. In Jilin vielen vrijdag twee doden, de eerste sinds meer dan een jaar.

In de Chinese coronacijfers zin personen met een asymptomatische besmetting niet meegeteld. Tot voor kort was dat aantal verwaarloosbaar laag, maar sinds de omikron variant dominant is, worden steeds meer asymptomatische besmettingen ontdekt. Sommige dagen zijn er nu al meer asymptomatische dan personen met symptomen.

De dominante variant in China is vandaag de omikron BA.2 subvariant, die nog besmettelijker is dan de oorspronkelijke omikron, maar meestal met mildere symptomen gepaard gaat. Dat laatste maakt het tijdig ontdekken dan weer moeilijker.

Strategie finetunen

Geconfronteerd met een aantal gevallen dat aanzienlijk hoger ligt dan tot voor kort, is vorige week de coronastrategie gefinetuned. Het behandelingsprotocol is aangepast – daarover hadden we het in een vorig artikel– maar ook de richtlijnen voor preventie. Een belangrijke nieuwigheid is het gericht testen van verdachte zones, eerder dan het massaal testen van volledige steden wanneer dat niet absoluut noodzakelijk blijkt.

Om snel te kunnen reageren op omikron besmettingen moet men in staat zijn elke verdachte zone binnen de 24 uur volledig te testen. De oude richtlijnen voorzagen twee of drie dagen om volledige steden te testen. Het doel van sneller testen is er voor te zorgen dat alleen nog besmettingen opduiken bij mensen die al in quarantaine zitten, en geen nieuwe in de bredere gemeenschap. Naast sneller testen speelt nog sneller en efficiënter tracen van de nauwe contacten een cruciale rol in het tegengaan van de epidemie.

Kosten-baten optimaliseren

Ondanks het groter aantal besmettingen probeert China zijn economie zo goed mogelijk te laten draaien. Het streefdoel is zo goed mogelijke maatregelen nemen tegen de laagste economische kostprijs. Een belangrijk voorbeeld is de stad Shenzhen die aan Hongkong paalt en veel besmettingen importeert. Shenzhen heeft snelle strenge maatregelen kunnen combineren met het zo snel mogelijk opnieuw min of meer normaliseren van het leven.
Toen de stad vorige week met 66 besmettingen per dag te maken kreeg werd meteen een volledige lockdown van één week afgekondigd. Intussen is na drie keer testen van de 17 miljoen inwoners het aantal besmettingen teruggevallen op 33 vorige zondag. Daarvan waren er slechts 2 binnen een gemeenschap, al de rest werd gevonden bij personen die al in quarantaine waren.

Die vooruitgang was voldoende om de lockdown na een week op te heffen behalve in het district Futian waar de twee besmettingen binnen een gemeenschap waren. In de rest van de stad is het leven terug ongeveer normaal.

Aangezien Shenzhen een heel belangrijke industriestad is met een cruciale rol in vele wereldwijde leverketens zijn voor de verschillende bedrijven anti-epidemie maatregelen op maat voorzien. De meeste bedrijven gaan ervan uit dat de sluiting gedurende een week niet veel impact zal hebben op hun productiecijfers. Foxconn, het grootste bedrijf dat Apple’s iPhones assembleert, werkt terug op volle capaciteit.

New Industries Biomedical Engineering Co., Ltd. (Snibe) moest niet sluiten. Het bedrijf is wereldwijd voor 147 landen van strategisch belang voor de levering van testapparatuur en reagentia. Om te kunnen doorwerken tijdens de lockdown leefden de 1.300 medewerkers tijdelijk in een gesloten circuit op de fabrieksterreinen.

Het draait niet alleen om economie. In de provincie Shandong zijn in 14 steden online psychologische consultaties begonnen om de leerlingen en studenten te steunen die zich met afstandsonderwijs moeten behelpen. De consultaties bestaan uit lessen en klasdiscussies, waarbij men jongeren ook helpt om online te studeren, om schooltaken uit te voeren enz. Er zijn zelfs psychologen speciaal voor jongeren in quarantaine.

Hoe evolueert de strategie?

De meeste Chinese experts stellen dat het land verder zijn ‘dynamische nul-covid strategie’ moet aanhouden totdat het groepsimmuniteit kan bereiken door een combinatie van meer effectieve vaccins en betere geneesmiddelen. Overschakelen op ‘leven met het virus’ zoals veel westerse landen, is geen optie. Er is nog geen geen natuurlijke groepsimmuniteit, alleen die door vaccinatie, en die zal niet kunnen beletten dat miljoenen Chinezen ernstig ziek worden.

Toch komen in de media ook experts aan het woord die pleiten voor meer soepelheid:

‘Wat we nu meest nodig hebben is epidemiologische risicoschatting’ verklaart Wang Guangfa, directeur van het Department of Respiratory and Critical Care Medicine van het Peking University First Hospital. ‘Bij verschillende strategieën, hoeveel patiënten zullen er zijn? ‘Hoe snel kunnen patiënten terug naar huis? Kan de Chinese gezondheidszorg die aantallen aan? We hebben uitgebreide evaluaties nodig om een beter idee te krijgen welke volgende stap de beste is’.

Zhao Dahai, directeur van het Shanghai Jiaotong University-Yale University Joint Center for Health Policy vraagt dat er meer veldonderzoek gebeurt naar de reële immuniteit door vaccinaties, en hoe die in de tijd evolueert. Dat is nodig om de vaccinatiestrategie te verfijnen.

Bronnen: China.org.cn, Global Times, Caixin, Xinhua

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *