Chinese astronauten geven les vanuit ruimtestation

Voor de tweede keer heeft de bemanning van het Chinese ruimtestation Tiangong een interactieve les fysica gegeven aan leerlingen van het middelbaar onderwijs.

De les werd gegeven door de drie bemanningsleden van de Shenzhou-13 die sinds 16 oktober 2021 aan boord van Tiangong zijn. Zij verbleven tot nu toe het langst in het Chinese ruimtestation. De les van drie kwartier werd live gevolgd door leerlingen van drie klassen: één in het China Science and Technology Museum, één in Tibet en één in Xinjiang.

De les bestond uit verschillende experimenten in de fysica, een voorstelling van de wetenschappelijke toestellen aan boord en tenslotte een interactieve vraag- en antwoordsessie.

De bemanning deed een experiment met kristallisatie van oververzadigd natriumacetaat in een omgeving met micro-zwaartekracht. Een astronaut perste het product uit de verpakking en het werd een vrij rondzwevende transparante bal. Toen hij echter die bal aanraakte met een staafje waarop zich enkele kristalkernen bevonden, kristalliseerde het geheel onmiddellijk uit. Het zag eruit als een bol ijs, maar het was warm. Bij dit kristallisatieproces was immers warmte vrijgekomen.

In en ander experiment werd water en olie samengevoegd en geschud totdat de twee zich mengden. In de klassen op aarde scheidden het water en de olie zich spontaan. In het ruimtestation bleek het mengsel stabiel. Hoe kan men de olie en het water toch scheiden? Een leerling suggereerde centrifuge, door de fles met het mengsel in cirkels te draaien. Dat werkte. Het ruimtecentrum heeft effectief een centrifugetoestel aan boord voor bepaalde experimenten bijvoorbeeld met bloed en urine.

Nog een verbazend experiment ws het gooien van voorwerpen in een omgeving zonder zwaartekracht; die volgen een heel ander traject dan op aarde.

In december was er al een eerste dergelijke les; toen werden de leef- en werkomstandigheden aan boord aan de leerlingen voorgesteld en ook experimenten in een situatie zonder zwaartekracht uitgevoerd.

Bron: Beijing Review

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *