Maandag hielden de Chinese president en de Duitse bondskanselier een videogesprek over onder meer Oekraïne. Xi riep de Europese landen op ‘elke mogelijke inspanning te doen’ opdat de oorlog niet tot een ‘point of no return’ zou escaleren. Scholz reisde recent naar Japan en India. China sloeg hij over. Europa zoekt blijkbaar andere partners.
Tijdens het telefoongesprek zei Xi dat China Europa steunt om vredesinitiatieven te nemen en uiteindelijk te komen tot een ‘evenwichtige, effectieve en duurzame Europese veiligheidsarchitectuur’. ‘Laat Europa zijn veiligheid in handen van de Europeanen houden’ .
Relaties EU-China: autonomie of de VS volgen
Over de relaties tussen Europa en China klonk het: ‘De relatie tussen China en Europa mag niet gericht zijn tegen een derde partij, of eraan onderworpen en erdoor gecontroleerd’. China steunt de ‘strategische autonomie’ van de EU tegenover de VS. Recentelijk zijn de spanningen tussen Europa en China opgelopen onder meer over de mensenrechten, maar Xi ziet ‘veel meer gemeenschappelijke belangen dan verschillen’.
Volgens het chinees verslag van het gesprek vertelde Scholtz aan Xi dat Duitsland de communicatie en coördinatie met China wil verbeteren en streeft naar een gezonde ontwikkeling van de relaties. ‘Duitsland is in het bijzonder geïnteresseerd in de Chinese beloften van een verdere economische openstelling die voordelig is voor Duitsland.’
De twee leiders kwamen overeen over een lange lijst van domeinen waarop meer samenwerking
wederzijdse voordelen kan bieden.
Op zoek naar nieuwe bondgenoten
Internationale waarnemers merken intussen op dat Europa zich meer op Japan en India probeert te richten als tegengewicht voor de strategische banden tussen Rusland en China.
Vorige week maakte Scholz zijn eerste Azië-reis als kanselier. Hij bezocht Japan, niet China. Dat is de omgekeerde benadering dan die van Merkel destijds. Die keuze was volgens zijn eigen zeggen ‘niet toevallig’. Alhoewel Duitsland ‘ontkoppeling’ resoluut verwerpt hebben de Duitse bedrijven volgens hem meer diversificatie nodig. Hun leverketens moeten minder afhankelijk worden van één land- lees China.
Volgende week reizen ook de Europese president Michel en commissievoorzitster von der Leyen naar Japan. von der Leyen was vorige week al in India waar ze expliciet waarschuwde tegen een partnerschap tussen Beijing en Moskou en aandrong dat India Rusland zou loslaten.
Binnen enkele dagen komen zowel de Indische als de Japanse premier op bezoek naar Europa.
Bronnen: South China Morning Post, China Economic Net, Politico