OogGetuige: einde van de spookmaand, de geesten zijn terug naar hun eigen wereld

Vorige week, op 26 augustus, werd het einde van de ‘spookmaand’ gevierd door veel Chinezen die in China en over de hele wereld leven…

spookmaand
drijvende papieren lantaarns in de vorm van lotusbloemen
Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.bron: https://www.flickr.com/photos/37804160@N00/330692974

De spookmaand is de 7e maand in de Chinese lunisolaire kalender (dit jaar van 29 juli – 26 augustus op de gangbare kalender) met het 中元 Zhongyuan Festival of ‘hongerig spoken’feest op de 15e dag van de maanmaand (12 augustus dit jaar).

De Chinese cultuur omvat twee feesten ter ere van de voorouders, 清明节 Qingming op de 15e dag na de Lente Equinox (1e dag van de 5e Chinese kalender zonne-term Qingming) en 重陽節 Chong Yang Festival (dubbele negen) op de 9e dag van de 9e maand van de Chinese maankalender.

Tijdens de spookmaand wordt echter aangenomen dat de poorten van de hel opengaan en geesten naar de aarde komen om onder de levenden te zijn. Op de laatste dag van de maand zullen de geesten terugkeren naar hun geestenrijk.

Wat te doen?..

Chinezen zorgen ervoor betuigen respect aan hun voorouders door voedsel en joss-papier  (ritueel geld) aan te bieden en rondzwervende geesten te vermaken met feesten en vieringen. De viering bereikt zijn hoogtepunt op de 15e dag van de maand, het Zhongyuan-festival.

.. en wat te laten?

Hoewel de intensiteit van de feitelijke vieringen en tradities sterk verschilt tussen regio’s en etnische gemeenschappen in China en Azië, wordt algemeen aangenomen dat de kans op ongelukken tijdens de spookmaand waarschijnlijk zal toenemen, bijvoorbeeld met betrekking tot gezondheids- of zakelijke problemen. Sommige mensen blijven waakzaam en vermijden belangrijke beslissingen of risico’s. Het starten van een nieuw bedrijf of het verhuizen naar een nieuwe woning wordt in deze maand soms als geen goede stap beschouwd. Zwemmen of laat opblijven zijn ook activiteiten die sommige mensen tijdens de spooktijd traditioneel vermijden.

Oude cultuur en verhalen

De oude geschiedenis van het geestenfeest vindt zijn oorsprong in het taoïsme en het boeddhisme. Geesten hebben een belangrijke rol gespeeld in de oude Chinese cultuur. Een van China’s bekendste klassieke literaire werken over geesten is 聊齋誌異 of ‘Vreemde verhalen uit een Chinese studio’, geschreven door de auteur uit de Qing-dynastie, Pu Songling (1640-1715). De verzameling van zijn verhalen werd gepubliceerd na zijn dood in 1740, bestaande uit bijna vijfhonderd ‘wonderverhalen’, waaronder veel vertellingen met geesten en bovennatuurlijke thema’s.

Met dank aan Gordon Dumoulin, onze correspondent in Beijing voor zijn
https://www.5iz-china.com/post/the-ghosts-have-returned-to-their-spiritual-realms

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *