China domineert PV-toeleveringsketens

Het Internationaal Energie Agentschap stelt vast dat China de toeleveringsketens in de sector zonne-energie voor 80% domineert en tegen 2025 zou het 95% kunnen worden. China blijft maar meer capaciteit installeren en voert ook meer uit naar Europa.

Evolutie PV fabricage Grafiek IEA Disclaimer

Het rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De Chinese dominantie van de toeleveringsketen in de diverse stadia van het fotovoltaïsche (PV)-maakwerk bedraagt nu meer dan 80% en het zou tegen 2025 95% kunnen bereiken. De wereld zal tegen 2025 bijna volledig op China aangewezen zijn voor de levering van belangrijke bouwstenen voor de productie van zonnepanelen, aldus het IEA.

Het voorbije decennium heeft China $ 50 miljard geïnvesteerd in nieuwe PV capaciteit (10 maal meer als Europa) en 300.000 maakwerk banen geschapen.. Het verstevigde tussen 2010 en 2021 zijn leidende positie als fabrikant van wafels, cellen en modules terwijl het aandeel in het wereldwijde polysilicium productiecapaciteit bijna verdrievoudigde. Tijdens 2010-2015, China: breidde zijn productiecapaciteit twee keer zo snel uit als de rest van de wereld.

Het land heeft een belangrijke rol gespeeld bij het wereldwijd verlagen van de kosten voor zonne-PV met meerdere voordelen voor de transitie naar schone energie. De kosten daalden met 80% zodat de zonne-PV een betaalbare technologie voor stroomopwekking werd in veel delen van de wereld. Eind 2021 was er echter een onevenwicht omdat de vervaardigde zonnepanelen de vraag met 100% overtrof terwijl de productie van polysilicium een flessenhals werd. Dit leidde tot een verviervoudiging van de prijs.

Overigens wordt 40% van ’s werelds polysilicium in Xinjiang vervaardigd. Het IEA vindt dat China de meest concurrentiële locatie is om alle componenten van de toeleveringsketen van zonne-PV te produceren, want de kosten liggen er 10% lager dan in India, 20% lager dan in de VS en 35% lager dan in Europa.  Verwacht wordt dat zonne-energie tegen 2033 zal instaan voor 33% van de elektriciteitsopwekking.  

Evolutie van 2010 tot 2021 Grafiek: IEA Disclaimer

2022

China investeerde tijdens de eerste vier maanden van het jaar met $4,4 miljard in zonne-energie 200% meer in vergelijking met vorig jaar. Het Energiebestuur voorspelt dat dit jaar 108 GW zou kunnen geïnstalleerd worden het dubbele van de 54 GW vorig jaar. De polysilicium productie van het land bedroeg tijdens de eerste jaarhelft ongeveer 365.000 ton, een jaar-op-jaar stijging van 53%, terwijl de productie van wafels met 46% steeg tot ongeveer 152,8 GW. Volgens het ministerie steeg de productie van kristallijn siliciummodules in China met 54 % tot 123.6GW. Het land is de thuisbasis van ’s werelds 10 topleveranciers van productieapparatuur met als top PV-producenten Jinko Power Technology, Trina Solar en Longi Green Energy Technology

Export naar Europa

Dat Europa meer onafhankelijk van Rusland wil worden qua gas, doet de vraag naar zonne-energie er toenemen. Tijdens de eerste zeven maanden van 2022 heeft China volgens Infolink Consulting fotovoltaïsche modules met een gecombineerd vermogen van 51,5 gigawatt naar Europa verscheept, 25 % meer dan vorig jaar. China is ’s werelds grootste leverancier van fotovoltaïsche producten:  de handel met Europa, inclusief landen buiten de Europese Unie, was goed voor 55% van de totale Chinese export van zonnepanelen tijdens de periode, aldus nog  Infolink. In 2021 bedroeg dit cijfer nog 46%. Volgens Ember werd in de EU lidstaten van mei tot augustus 99 terawatt uren zonnestroom opgewekt of 28% meer dan vorig jaar. De EU heeft een plan om tegen 2030 600 GW zonnecapaciteit te installeren  terwijl de EU eind 2020 136 GW aan zonnecapaciteit had.

Bronnen: IEA, FT, Caixin, solarnews.solar

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *