Zowel de Duitse kanselier Olav Scholz als EU commissaris voor Handel Dombrovskis hebben zich gekant tegen afkoppeling van China. Er zou een meer pragmatische houding tegenover China in de maak zijn, maar de Duitse coalitieregering lijkt verdeeld.
Dinsdag vond de 13de Duitse Mechanical Engineering Summit plaats te Berlijn ‘Globalisering is een succesverhaal geweest dat welvaart voor veel mensen mogelijk heeft gemaakt. We moeten het verdedigen’, zei Scholz. ‘Ontkoppelen is het verkeerde antwoord.’ ‘We hoeven niet te ontkoppelen van sommige landen,’ zei hij. “Ik zeg nadrukkelijk dat we zaken moeten blijven doen met China. Maar we moeten er ook voor zorgen dat we handel drijven met de rest van de wereld, kijk naar de rest van Azië, Afrika, Zuid-Amerika’
Tijdens de conferentie vond ook EU Handelscommissaris Dombrovskis dat afkoppeling van China geen optie is voor de EU zaken. Naar verluidt zou de benarde energiesituatie waarin Europa zich bevindt de roep doen toenemen voor een pragmatische benadering van de China strategie. De VS zouden kunnen profiteren van het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energiecrisis en dit ten koste van de Europese belangen, waarschuwde de Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire maandag. Het aanbod van vloeibaar aardgas door de VS aan Europa kost volgens Le Maire vier keer de prijs waartegen het aan Amerikaanse leveranciers verkoopt.
Zoals Dombrovskis het uitdrukte: ‘de EU moet pragmatisch en zonder naïviteit blijven samenwerken met China. De betrekkingen van de EU met de VS, haar andere belangrijke handelspartner, zijn ook veranderd’, zei hij. De EU-handelscommissaris voerde aan dat de groene subsidies waarin de Amerikaanse Inflation Reduction Act voorziet, ‘discriminerend zijn voor de auto-industrie, hernieuwbare energiebronnen, batterijen en energie-intensieve industrieën van de EU(, aldus een Reuters-rapport. Commisaris Dombrovskis zei: ‘Onze handelsrelatie heeft meer evenwicht en wederkerigheid nodig’, terwijl hij China een belangrijke groeimarkt en leverancier van betaalbare componenten noemde.
China
Het standpunt voor globalisering en tegen afkoppeling werd positief onthaald door de Chinese Buza woordvoerster Mao Ning die stelde ‘dat China ook globalisering steunt en tegen ontkoppeling is. Nu de wereldeconomie in het slop zit, is het niet alleen goed voor China en Europa, maar ook voor het herstel van de wereldeconomie, om open te blijven en betrokken te zijn bij samenwerking en om economische en handelsbetrekkingen te ontwikkelen’, vond ze. ‘China is klaar om met Europa samen te streven naar vooruitgang in de bilaterale samenwerking op verschillende gebieden en meer voordelen te bieden aan de twee volkeren’.
De handel tussen China en de EU bereikte in 2021 voor het eerst $ 800 miljard en de wederzijdse investeringen bedroegen cumulatief meer dan $ 270 miljard. In de eerste acht maanden van 2022 bereikte de bilaterale handel $ 575,22 miljard, een stijging van 8,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De investeringen van de EU in China stegen met 121 procent op jaarbasis tot 7,45 miljard dollar, zo blijkt uit officiële gegevens.
Coalitie
.De Duitse kanselier Scholz die op 3 en 4 november voor het eerst een bezoek brengt aan Beijing had nog tijdens zijn bezoek aan Japan China een systeemrivaal genoemd. Naar aanleiding van 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Duitsland en China vond hij afkoppeling van China een verkeerde politiek. De coalitieregering van Scholz staat onder invloed van de Groenen een hardere benadering voor van China over mensenrechten, Hongkong en Taiwan voor in vergelijking met de regeringen onder Merkel. Ook president Steinmeier benadrukte in zijn boodschap naar aanleiding van 50 jaar diplomatieke betrekkingen het belang van economische en handelssamenwerking in de bilaterale betrekkingen. China is immers Duitslands grootste handelspartner. Maar de Groene Reinhard Buetikofer die de Chinacommissie van het Europarlement voorzit, vindt dat Duitsland het been stijf moet houden in kwesties als mensenrechten, Taiwan en de Indo-Pacific regio. Hij zegt op Twitter ‘met alle bereidheid tot mogelijk positief engagement, moet het Duitse China-beleid de bestaande afhankelijkheid van China aanzienlijk verminderen’. De werkgevers willen daarentegen een blijvend engagement in China.
Bron: Global Times, SCMP, Reuters
.