In Europa stijgt de vraag naar Chinese zonnepanelen

Met de energie transitie en met de winter voor de deur stijgt de Europese vraag naar Chinese zonnepanelen. Verwacht wordt dat dit jaar de uitvoer naar Europa de helft inneemt van de totale Chinese uitvoer. Dit gebeurt op het ogenblik dat in de EU bedrijven de discussie oplaait over de plaats van China in hun bedrijfsstrategie.  

Zonne energieproject in Shandong Foto CNS Disclaimer

Zoals bekend worstelt Europa met een energiecrisis op het ogenblik dat het een groene omvorming wil van dit energiebeleid. Dit heeft alvast geleid tot de uitvoer van meer Chinese zonnepanelen naar Europa. Volgens gegevens van de China Photovoltaic Industry Association heeft China van januari tot augustus voor $ 35 miljard zonnepanelen uitgevoerd wat al de totale uitvoerwaarde in 2021 overtreft. Insiders verwachten dat dit jaar de helft van deze uitvoer naar de EU gaat.

De groep Tongwei die de grootste vervaardiger van polysilicium werd, zag zijn omzet gedurende de eerste 3 kwartalen met 118% stijgen tot 102 miljard yuan. Bij LONGi Green Energy Technology ging de winst er tijdens deze tijdspanne met 45% op vooruit. De sterk stijgende vraag naar polysilicium heeft er toe geleid dat de grondstof voor de zonnepanelen met meer dan 300 yuan voor een kilo het hoogste peil sinds 10 jaar bereikt heeft. Door de toename van de vraag zijn de producenten ook gedwongen om meer personeel aan te werven en ze voegen ook meer capaciteit toe. Deze voor polysilicium zal dit jaar 1,2 miljoen ton bedragen en volgens secretaris-generaal van SEMI China Photovoltaic Standards Committee Lü Jinbiao zal dit volgend jaar verdubbelen tot 2,4 miljoen ton.

Volgens directeur Lin Boqiang bij het China Center for Energy Economics Research van de Xiamen University zouden sommigen in EU die proberen van China af te koppelen, moeten beginnen te beseffen dat er geen manier is om groene ontwikkeling te realiseren zonder goedkope PV-producten in te voeren.  Enkel door goed gebruik te maken van wereldwijde hulpbronnen, kan Europa de duurzame groene ontwikkeling waar maken terwijl China over de meest complete technologie, toeleveringsketens en productiecapaciteit in de PV-industrie beschikt, zo argumenteert Lin in de Global Times.

Evolutie PV-subsectoren Foto IEA Disclaimer

Europa is als geheel in sommige strategische sectoren afhankelijk van China, stelt hoofdeconoom van Natixis voor de regio Azië-Pacific Alicia Garcia Herrero vast. Ze verklaarde dat die zonnepanelen, windturbines en verwerkte zeldzame aardmetalen omvatten, die allemaal ‘essentieel’ zijn voor de groene transformatie van de EU. Ook senior econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets Maartje Wijffelaars merkt op dat afhankelijkheid van Chinese import cruciaal is omdat Europa zijn energietransitie moet versnellen in de nasleep van de energiecrisis veroorzaakt door het gebrek aan Russisch gas.

Economische relatie

Omdat in de Europese bedrijven sterk gediscussieerd wordt over de positie van China in hun bedrijfsstrategie citeren we uitgebreid het standpunt van voorzitter Joerg Wuttke van de European Union Chamber of Commerce in China in de South China Morning Post.

Voorzitter Wuttke van EU Handelskamer in China Foto YouTube/ Center for China and Globalisation Disclaimer

Hij vindt dat China net getroffen wordt door de energiecrisis zoals Europa en noemt daarbij de stroompannes deze zomer in Sichuan als voorbeeld. Wuttke meent ‘dat Europese bedrijven zich eerder zouden aangetrokken voelen naar de VS te verhuizen omdat dit land veel gas en olie bezit aan concurrentiële prijzen’. Hij vervolgt ‘dat China veel meer van de EU markt afhankelijk is dan omgekeerd omdat China tijdens de eerste acht maanden vier maal zo veel containers naar Europa stuurde dan de EU naar China’. Toch geeft hij toe ‘dat voor de topbedrijven er geen alternatief is voor China. Het gaat voornamelijk om de sectoren auto’s, chemicaliën, machines. Naast de grote ondernemingen bekijken de kleinere EU bedrijven in China of ze naast de lokale productie niet beter ook diversifiëren naar andere Aziatische landen’. De voorzitter ontkent echter dat de bedrijven zich laten beïnvloeden door standpunten van politici. Hij argumenteert verder dat in het tweede kwartaal de Chinese investeringen in Europa hoger waren dan de Europese investeringen in China. Volgens zijn collega voorzitter Klaus Zenkel van de European Chamber of Commerce in South China heeft Europa China nodig en China Europa: .Europa is immers van de ene kant een van de grootste consumenten van Chinese goederen, en aan de andere kant hebben Europese bedrijven veel kennis en ervaring in nieuwe technologieën en hightech wat China nodig heeft’.

Merkwaardig is echter dat Wuttkes bedrijf BASF begin september in Zhanjiang enerzijds een fabriek van $10 miljard voor technische kunststoffen opende en een tweede fabriek van  thermoplastische polyurethanen volgend jaar wil openen. Volgens een artikel uit de Financial Times vrijdag heeft BASF echter anderzijds aangekondigd ‘in Europa permanent te moeten inkrimpen door hoge energiekosten die het continent steeds minder concurrentieel maken’. Kortom in de aanloop van het bezoek aan China door de Duitse kanselier Scholz laaien de discussies binnen de bedrijven op.

Bronnen: Global Times, SCMP, Asia Times, FT

Lees ook over rivaliteit tussen China en VS in schone technologiën

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *