De Wereldbank heeft wegens Omicron haar 2023 groeivoorspelling voor China verlaagd tot 4,3% maar China gelooft echter dat met minder Covid-beperkingen 5,5% mogelijk is. In 2022 kende China in tegenstelling tot veel landen maar 2% inflatie wat financiële en fiscale ruimte toelaat voor een stimulering van de economie dit jaar met voornamelijk het stimuleren van de binnenlandse vraag.
Volgens cijfers van het National Bureau of Statistics kon China de inflatie vorig jaar beperken tot 2%. Nogal een sterk contrast met de VS en EU (beide 8%), het VK (9%) en opkomende economieën waar het cijfer schommelde tussen 7 en 10% gedurende de eerste 11 maanden. Volgens Wan Jinson bij de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie laat dit voldoende financiële ruimte over voor relance. De Nationale Bank maakte onlangs dan ook bekend verschillende monetaire tools te zullen gebruiken om de liquiditeit voldoende hoog te houden terwijl er meer financiële steun zal gaan om de binnenlandse vraag te steunen ter versnelling van de economische groei.
Analist Zerlina Zeng bij CreditSight verwacht dat het consumentenverbruik de hoogte zal ingaan gedreven door het spaargeld dat de gezinnen de laatste 3 jaar hebben opgepot. Ze ziet dit macroherstel vanaf het tweede kwartaal. Zeng verwacht dat dit beter verbruikersklimaat onder meer online kleinhandel, reclame uitgaven, de cloud, ondernemings IT- en betalingsactiviteiten ondersteunt. Ook de vraag naar petroleum, aardgas, chemische producten, elektriciteit en basismetalen zou gradueel herstellen.
Buitenlandse handel
Vorig jaar steeg de buitenlandse handel van China met 4,4 % tot $ 6,3 biljoen. De export in 2022 nam toe met 7 % tot $3,6 biljoen, terwijl de invoer met 1,1 % groeide tot $ 2,7 biljoen. Het handelsoverschot van China in 2022 bedraagt ondertussen $ 877 miljard. Onder zijn belangrijkste handelspartners zag China de grootste stijging van de buitenlandse handel met Rusland namelijk met 29,3 % tot $ 190,3 miljard – De Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) bleef in 2022 de grootste handelspartner gevolgd door de Europese Unie en de VS. Die handel met ASEAN ging er tijdens het eerste RCEP-jaar met 15% op vooruit. Gedurende de laatste 3 maanden van 2022 kalfde de uitvoer echter af door de economische zwakte wereldwijd en verwacht wordt dat deze nog zes maanden blijft aanhouden.
Wereldbank
De Wereldbank voorspelt dat China in 2023 met 4,3% zal groeien en dat is 0,9 % minder dan de voorspelling 6 maanden geleden. De recente prognose is gebaseerd op de verspreiding van de Omicron variant het voorbije kwartaal. China gelooft echter in een snel wegvallen van virusverstoringen en een snelle herneming van de economische activiteit zodat toch een groei van 5,5% of meer zou kunnen bereikt worden. Dit is ook de mening van Morgan Stanley dat maandag zijn groeiprognose voor China met 0,3% optrok tot 5,5%..
De Wereldbank meent dat de wereldwijde economie dicht staat om in een recessie te vervallen. Volgens de bank zal de VS economie dit jaar met 0,5% krimpen of 1,9% mindere groei dan vorige voorspelling. Voor de EU valt de nieuwe groeivoet tevens 1,9% lager uit dan de prognose 6 maanden geleden. De instelling verwacht dat de wereldeconomie dit jaar maar met 1,7% groeit terwijl in juni nog 3% werd gedacht.
China publiceert volgende dinsdag het bnp cijfer van 2022. Verwacht wordt dat het cijfer door de Covid-lockdowns vrij zwak zal uitvallen.
Bron: Peoples Daily, Global Times, SCMP, Asia Times