Griekse olijfolie naar China
De Griekse voedingsfirma Kondor wedt op de Chinese markt om olijfolie te exporteren, hoewel deze spijsolie voor de Chinezen tamelijk nieuw is. Sedert 2009 verkocht Kondor in Peking 80 ton olijfolie. Manager Aris Argiriou van Kondor argumenteert dat Peking twee keer de Griekse bevolking telt: dus is het een goede startbasis voor zaken, vooral omdat de Chinese middenklasse meer gevoelig wordt voor de kwaliteit van het voedsel. Hij voegt eraan toe de verkoop te willen uitbreiden naar Shanghai en Shenzhen. China verbruikt jaarlijks 24 miljoen ton spijsolie, voornamelijk van soja, raapzaad, pindaolie en palmolie. Kondor startte in China nauwelijks 16 maanden geleden, maar enkele Griekse merken van olijfolie worden reeds in 50 supermarkten verkocht. De Griekse ambassade in China deelde ‘China Daily’ mee dat 50 ondernemingen momenteel voor 350 ton olijfolie naar China exporteren. De grootste merken zijn Spitiko, Sitia, Ionia, Liostama en Cretaland. China Daily pakt uit met het nieuws op het ogenblik dat premier Wen in Griekenland verblijft.
Twee havens naar de top
Teo Chee Hean, vicepremier van Singapore, heeft toegegeven dat Shanghai dit jaar over Singapore zou kunnen wippen als grootste containerhaven, zoals we in een vorige aflevering schreven. Op basis van beider groeicijfers zou Shanghai dit jaar 31 miljoen teu verwerken en Singapore 30 miljoen teu. De ‘South China Morning Post’ voegt hier echter nog aan toe dat Shenzhens haven op zijn beurt goed op weg is om over Hongkong te springen als ’s werelds derde containerhaven. Havenwatchers voorspellen dat Shenzhen aan het huidige groeiritme van 20 % dit jaar 28 miljoen teu zou kunnen overslaan, terwijl Hongkong maar 24 miljoen teu zou halen.
Nijverheid groeit weer sterk
Hoewel de regering poogt het energieverbruik te beperken en het vastgoed af te koelen, groeit de nijverheid weer sterk gedurende de vier laatste maanden. Dit wordt onderstreept door de ‘Purchasing Managers Index’, die berekend wordt op basis van 820 ondernemingen in 20 nijverheden. De index blijkt gestegen van 51,7 % in augustus tot 53,8 % in september. Dit is een bevestiging van wat de HSBC-holding enkele dagen geleden meedeelde op basis van een gelijkaardige nijverheidsindex, waarbij de productie steeg van 53,3 % naar 56,3%. Verwacht wordt dat de groeibeweging blijft aanhouden.
Drankmagnaat rijkste
Baas Zong Qinghou van het Wahahadrankimperium is met12 miljard $ de rijkste man van China. Hij wipte over Wang Chuanfu van batterijen- en autoproducent BYD, die naar de 12e plaats tuimelde met 4,6 miljard $. Samensteller van de zogenaamde ‘Hurun’-rijkentop, Rupert Hoogewerf, vond 189 dollarmiljardairs, maar hij schat nauwelijks de helft van het werkelijke aantal te hebben ontdekt. Tweede in de lijst is Li Li van Shenzhens farmabedrijf Hepalink Pharmaceutical Co; derde is Zhang Yin van Nine Dragons Paper; vierde Liang Wengen van Sany Heavy Equipment. De vijfde plaats wordt met 5,3 miljard $ gedeeld door Robin Li van internetzoekmachine Baidu Inc. en dranken- en vastgoedtycoon Yan Bin, beter bekend onder zijn Thaise naam Chanchai Ruayrungruang. Chinese rijken kwamen onlangs op voorstel van Bill Gates en Warren Buffett bijeen op een banket, waar ze het hadden over filantropie. Er was eveneens een analoge tegenbijeenkomst van 90 niet-rijken en ngo’s over liefdadigheid.
Meer goedkopere woningen
Het ministerie van Huisvesting en Stedelijk/Rurale Ontwikkeling heeft gevraagd dat de bouw van volkshuisvesting zou starten eind september. Het ministerie hamert reeds lang op de noodzaak, maar de vastgoedfirma’s bouwen liever luxehuizen waaraan ze meer verdienen. Tegen eind van dit jaar zou 60 % van de geplande volkshuisvesting moeten af zijn. Zo’n 70 % van de 5,8 miljoen geplande woningen is in aanbouw en 30 % daarvan is reeds af, aldus het ministerie. De bouw van de meer sociale woningen is eveneens bedoeld om de vastgoedmarkt af te koelen.