Na het ballonincident, de ‘spionagebasis’ van China in Cuba?

Een functionaris van de regering Biden heeft op voorwaarde van anonimiteit aan de media laten weten dat, volgens Washington, China al vier jaar lang een spionagebasis heeft in Cuba, die nu zal versterkt worden. Herhaalt de geschiedenis zich nu, niet als klucht, maar als tragedie?

roept de spion alweer ‘houd de spion tegen’? disclaimer

Vorige donderdag had The Wall Street Journal gemeld dat de twee socialistische landen een principeakkoord zouden hebben bereikt om op het eiland een spionagebasis met elektronisch afluisterstation te bouwen. China zou in ruil hiervoor miljarden dollar investeren in Cuba.

Nauwkeurig onnauwkeurig

In een eerste reactie had het Witte Huis het WSJ-artikel ‘onnauwkeurig’ genoemd. Brigadier General Patrick Ryder, woordvoerder van het ministerie van Landsverdediging van de VS, had tegenover de media gezegd: ‘Wij weten niets van een nieuw soort Chinees spionagestation op Cuba’. De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby voegde eraan toe dat Chinese spionage vanuit Cuba ‘geen nieuwe ontwikkeling’ was, zonder met bewijzen voor deze bewering te komen. Alweer bekritiseren Republikeinen, zoals Marco Rubio, de regering-Biden voor ‘zwak verweer tegen de China-dreiging’. Maar nu is er dus een soort bevestiging uit anonieme bron in de omgeving van Biden.

Verworpen door Cuba en China

De Cubaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Carlos Fernandez de Cossio, zei dat zijn land elke buitenlandse militaire aanwezigheid in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied verwerpt. Hij deed het artikel in de WSJ af als ‘totaal leugenachtig en ongegrond’, en noemde het een Amerikaans verzinsel bedoeld om het decennia-oude economische embargo van Washington tegen het eiland te rechtvaardigen. De Cossio reageerde later op de recentste verklaringen, die van de anonieme ambtenaar. Op Twitter liet hij weten: ‘De lasterlijke speculatie gaat door, duidelijk gepromoot door bepaalde media om schade en opschudding te veroorzaken. Hierbij wordt niet in het minst gecommuniceerd, en er is ook geen spoor van gegevens of bewijs ter ondersteuning van dit gerucht.’ Op 9 juni had Wang Wenbin, woordvoerder Buitenlandse Zaken van China, tijdens een reguliere persconferentie onder meer gezegd: ‘Het is algemeen bekend dat de VS een expert is in het najagen van spookbeelden en inmenging in de interne aangelegenheden van andere landen. De VS is de wereldkampioen hacken en een supermacht op het gebied van surveillance.’

Invloed van binnenlandse op buitenlandse politiek?

In China merken waarnemers op dat de Democraten het mediabericht over het spionagestation nu in feite verder ondersteunen. De indruk ontstaat dat net zoals bij het ballonincident er een opbod is tussen Democraten en Republikeinen over wie zich harder en slimmer opstelt tegen China. Antony Blinken zou naar verwachting op 18 juni China bezoeken. Dit plan moet echter nog officieel worden bevestigd. In Beijing vragen ze zich af: ‘gaan de Amerikanen de verbetering van de betrekkingen opnieuw uitstellen, zoals met het ballonincident?’ Het zou wel passen in het kader van de door Biden geliefde tactiek van opzettelijke dubbelzinnigheid om het ene te zeggen en het andere te doen.

Terechte verontwaardiging

Zowel in Cuba als in China heerst er verontwaardiging over de beweringen en het gedrag van het Witte Huis betreffende deze kwestie. Dat hoeft niemand te verwonderen. De VS houdt Guantánamo, een deel van het Cubaanse grondgebied, illegaal bezet om er zelf spionageactiviteiten te ontplooien en beweerde terroristen te folteren. Washington levert tonnen wapens aan een Chinese provincie, om de vreedzame hereniging met het moederland te verhinderen, een bewapening die separatisten op Taiwan onvermijdelijk roekeloos maakt. Deze handelingen gaan, samen met de patrouilles door de Straat van Taiwan, een stuk verder dan de inrichting van een basis voor spionage vlakbij, die bovendien niet eens bewezen is. Daarbij merkt een journalist van Reuters op dat ‘de Verenigde Staten al lang de gewoonte hebben om China in zijn eigen omgeving te bespioneren. Het is algemeen geweten dat de VS Taiwan gebruikt als luisterpost vlakbij het vasteland en regelmatig spionagevliegtuigen boven de Zuid-Chinese Zee laat vliegen…Het hoofd van het Taiwanese Nationale Veiligheidsbureau vertelde het parlement van het eiland in april dat Taiwan doet aan real-time versleutelde inlichtingenuitwisseling met Five Eyes-partners, waaronder de VS’.

Arrogantie van de macht

Deze kwestie is het zoveelste teken van de arrogantie van een grote macht die meent zich alles te mogen permitteren en andere landen naar believen verbodsbepalingen te kunnen opleggen. Lü Xiang, een expert van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, zei zondag hierover aan de Global Times het volgende. ‘Nog een reden waarom de VS deze zaak blijft hypen, kan zijn dat Washington misschien druk op China wil uitoefenen voor de mogelijke aanstaande dialoog…door ongegronde beschuldigingen te verspreiden, probeert de regering-Biden eigenlijk haar eigen verkenningsmissies en spionageactiviteiten rond de territoriale wateren en het luchtruim van China te legitimeren’.

Bronnen: Reuters, New York Post, fmprc.gov.cn, Morning Star, Global Times, People’s Daily