Deze week zijn in Brussel drie toppen rond Azië gepland, en aan twee ervan zal premier Wen Jiabao deelnemen. Op de ASEM-EU-top vandaag staan de hervorming van het IMF en de klimaatverandering op de agenda en zal op de achtergrond ook uitgekeken worden naar de relaties tussen Japan en China. Later volgen bilaterale toppen met Zuid-Korea en met China.
De ‘Asia-Europe Meeting’ (ASEM) is een organisatie van Aziatische leiders die aan tafel zitten met de EU. De organisatie is ontstaan als reactie tegen de ‘Asia-Pacific Economic Cooperation’ (APEC) tussen de Verenigde Staten en de Aziatische landen. De organisatie dateert uit 1996 en omvat de 27 EU-lidstaten, 10 Asean-landen, China, Japan, Zuid-Korea, Mongolië, India en Pakistan. Dit jaar komen voor de eerste maal Australië, Nieuw-Zeeland en Rusland de ASEM vervoegen, die de helft van ’s werelds BNP produceert en 60 % van de wereldhandel vertegenwoordigt. Op de agenda staan: globaal economisch bestuur, leefmilieu zoals klimaatverandering, en hervorming van het IMF. Het eigenlijke thema is de kwaliteit van het leven. Door een proceduremanoeuvre van de VS staat de EU onder druk om hun aantal IMF-vertegenwoordigers, momenteel 9 op 24, te verminderen. Dat ziet de EU niet zitten. In de wandelgangen van zo’n toppen grijpen ook bilaterale contacten plaats en alle ogen zijn dit keer gericht op Japan en China.
Op 6 oktober zullen twee bilaterale toppen plaatsvinden. Op de eerste met Zuid-Korea zal een vrijhandelsakkoord worden gesloten waarvan de EU hoopt dat deze navolging krijgt bij anderen. Dezelfde dag volgt nog een top met China: de EU is China’s belangrijkste handelspartner, terwijl voor de EU China op de tweede plaats staat na de VS. Valt nu te bezien of Europa behalve strategische partners ook zelf een eengemaakte strategie heeft zoals Herman Van Rompuy wenst. Er wordt getwijfeld of er een beslissing komt over de marktstatus van China of het opheffen van het wapenembargo en uitvoer van hightech. Angela Merkel wil alvast dat China de WTO-overeenkomst over openbare aanbestedingen tekent, waardoor de EU-ondernemingen een gelijke kans zouden krijgen bij overheidsopdrachten als de Chinese in Europa. Ook druk op de Chinese munt tot opwaardering zal niet ver weg zijn.
Premier Wen Jiabao heeft van zijn kant in Athene gezegd dat China het strategisch partnerschap met de EU wil verdiepen en verklaarde volledig achter de euro te staan, zelfs in moeilijke crisistijden. China zal euro-obligaties en Griekse schatkistbons blijven kopen zoals het ook reeds deed bij Spanje.
Bron: Business Standard, China Daily
Zie ook de citaten van onze redacteur in De Standaard
Zie ook CNTV over Wen op ASEM-top