Onze ooggetuige Gordon Dumoulin komt weer in actie. Dit keer met een smakelijk en verfrissend stukje over zomerfruit waar ze in Beijing (en verder in China) dol op zijn.
Wat is het favoriete zomerfruit in China? Duidelijke zaak: wist je dat China bijna 70% van alle watermeloenen ter wereld verbouwt en consumeert? Daarom:
‘Melon rules’
China teelt jaarlijks 60-70 miljoen ton watermeloenen terwijl Turkije en Iran op de tweede en derde plaats staan met jaarlijkse oogsten van 3-4 miljoen ton. De consumptie per hoofd van deze drie watermeloenminnende naties is ongeveer dezelfde: 40-50 kg per jaar.
Chinese dadels
Naast watermeloen is een ander favoriet zomerfruit in China de jujube (ook wel Chinese dadel genoemd). De vrucht wordt op grote schaal geteeld in Xinjiang en enkele andere Chinese provincies en is internationaal het meest bekend in zijn gedroogde vorm. De verse vruchten worden in de zomer in China echter gewaardeerd om hun dorstlessende werking, het verzachten van de spijsvertering en het kalmeren van de geest. Dus: allemaal geweldige eigenschappen om de zomerhitte te bestrijden 😊
De Doerian
Betreffende ingevoerd fruit uit het buitenland staat de doerian bovenaan. De import ervan is de afgelopen 5 jaar (2017-2022) bijna verviervoudigd tot 825.000 ton met een waarde van 4,03 miljard dollar. Meer dan 90% van de doerianvruchten in China komen uit Thailand. De eerste binnenlandse doerianoogsten zullen echter dit jaar hun debuut maken op de markt na 4 jaar van ontwikkeling van de doerianboomteelt op het eiland Hainan. Doerians zijn het populairst bij de jongere generaties tussen 16 en 35 jaar. (zie First harvest of Chinese durians to hit the market in June, een artikel in de Singaporese krant The Straits Times)
Summer fruits in Beijing, de originele Engelse versie van het bovenstaande, vonden we hier.