Een groep van 37 docenten en studenten van Chinese universiteiten op het vasteland heeft van 15 juli tot 23 juli een uitwisselingsbezoek aan het eiland Taiwan gebracht.
De delegatie bestond uit professoren en studenten van Peking University, Tsinghua University, Fudan University, Wuhan University en Hunan University. De groep was uitgenodigd door voormalig Taiwanees leider Ma Ying-jeou tijdens zijn bezoek aan het vasteland in het voorjaar.
Vervolg
De Ma Ying-jeou Foundation organiseerde het bezoek en de gasten werden door de stichting verwelkomd. Vanwege Covid en de nieuwe (of voortgezette) Koude Oorlog was het pas de eerste van dergelijke uitwisselingen in meer dan drie jaar. In het voorjaar had Ma een groep Taiwanese studenten naar het vasteland gebracht waar ze gesprekken voerden op drie universiteiten. Ma sprak toen de hoop uit dat hun tegenhangers van het vasteland ook naar Taiwan zouden kunnen gaan voor uitwisselingen. Dat heeft hij nu kunnen realiseren.
Gevarieerde uitwisseling
Tijdens hun 9-daagse excursie deden de gasten van het vasteland de Taiwanese steden Hsinchu, Taichung, Taipei, Hualien en New Taipei City aan. Ze proefden er van het dagelijkse leven. Hun programma was erg gevarieerd. Op vier hogescholen werden ze uitgenodigd voor gesprekken met leeftijdgenoten en collega’s over onderwijs en jongerencultuur: National Chengchi University, Chinese Culture University, National Taiwan University en National Dong Hwa University. Een opmerkelijk adres op hun tocht was de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), het bedrijf dat door de VS dreigt te worden ingezet als een pion in de technologie-oorlog tegen China. Maar er waren ook sportieve en culturele uitwisselingen. Ding Ning, en vroegere Chinese wereldkampioene tafeltennis (2011, 2015, 2017), die nu aan de Universiteit van Peking studeert, was een van de bekende gezichten, ook op Taiwan natuurlijk, in de delegatie. Ze speelde een vriendschappelijk potje pingpong met Taiwanese studenten en gaf ze tips om hun techniek te verbeteren. Verder waren er concerten en dansvoorstellingen waarbij zowel de uitvoerders als het publiek bestonden uit burgers van het vasteland en van het eiland.
Succes
De woordvoerders en verantwoordelijken van de beide kanten waren erg tevreden. Hao Ping, hoofd van de delegatie en partijsecretaris van Peking University bedankte Ma Ying-jeou en zijn stichting hartelijk. Hao zei dat het voor de studenten van het vasteland een onvergetelijke reis was geweest en dat ze zich voortdurend welkom hadden gevoeld door de vele blijken van goede wil van de Taiwanezen. Sommigen hadden zich op voorhand zorgen gemaakt of ze bij aankomst door de lokale bevolking zouden worden verwelkomd, maar tijdens de hele tournee hebben ze geen onvriendelijke of onaangename reacties ondervonden of geluiden vernomen. Ook Zhang Qiang, hoofd van het Hong Kong-Macao-Taiwan Information Office van de CPC, toonde zich tevreden over het verloop van deze uitwisseling.
Het begin
Ma zelf heeft in de Taiwanese media verklaard dat dit alles nog maar een begin is. Hij vindt het belangrijk dat jongeren aan beide kanten van de Straat van Taiwan elkaar leren kennen en hoop dat dit bijdraagt aan het streven naar vrede en stabiliteit. Hsiao Hsu-tsen, uitvoerend directeur van zijn stichting, vond dat het evenement alle verwachtingen had overtroffen.
Hu Xue, van de Fudan University, gaf in gewone spreektaal concreet aan waarom het zo’n succes was geweest. ‘Het is waar: we spreken dezelfde taal, delen een nationale en culturele geschiedenis. Maar ook: we gebruiken allemaal het Chinese sociale media- en e-commerceplatform Xiaohongshu, de Chinese versie van TikTok, het populaire korte videoplatform Bilibili en het Chinese Twitter-achtige Sina Weibo. Wij begrijpen elkaars buzzwords en grapjes op internet. Misschien is dat een van de kenmerken en sterke punten van communicatie tussen jongeren’. Een van de leraren, Cao Liu, verweerde zich tegen de kritieken die er in bepaalde Taiwanese media waren geweest over het gebrek aan debatten. ‘Laten ze elkaar nu maar eerst beter leren kennen en empathie voor elkaar ontwikkelen. Daarna kunnen ze nog allerlei heikele kwesties bespreken om tot wederzijds begrip te komen’.
Hoop
Het hele evenement was een voorbeeld van de pogingen die er zowel op het vasteland als op het eiland worden ondernomen om pragmatisch en via een niet-confronterende weg te zorgen voor betere betrekkingen tussen de twee groepen van hetzelfde volk. Daarnaast is er het verheugende feit dat twee kandidaten voor de leiderschapsverkiezing van 2024 zich, weliswaar nog voorzichtig, uitspreken voor de terugkeer naar de Consensus van 1992 (‘er is maar één China’). Ook door deze ontwikkeling bij in de standpunten van Hou Yu-ih (Kwomintang) en Ko Wen-je (Taiwan People’s Party) nemen de kansen op een vreedzame hereniging en op vrede in een hersteld China en in de hele regio toe.
Bronnen: Global Times, The Diplomat, Xinhua, Wikipedia