Almaar meer buitenlandse bedrijven zetten onderzoeks- en ontwikkelingscentra (O&O) in China op. Na de Covid-periode gaat deze dynamiek ongehinderd verder. Gezien China vooraan staat in groene en NEV-technologie is de verwachting dat dit proces nog versterkt zal worden.
Eind juli zette The Laundress, dat verbonden is met Unilever en gespecialiseerd in plantaardige wasproducten, haar Asia R&D Center op in Unilever Tianjin Industrial Park. Sinds haar intrede in China vanaf 2019 merkte’het bedrijf een grote vraag naar haar producten. Nu gaat The Laundress een stap verder: het wil de lokale innovatie stimuleren en de producten nog beter toesnijden op maat van de klanten, aldus CEO Clemens Herrman. Dankzij de toonaangevende technologieën van China’s intelligente productie wordt geraamd dat de vulsnelheid van de nieuwe productielijn aanzienlijk zal verbeteren en dat de transportefficiëntie naar verwachting met 90 procent zal stijgen.
Niet ver daarvandaan opende in mei koelindustriegigant Danfoss China ook te Tianjin een O&O lab. Tijdens de afgelopen 27 jaar heeft Danfoss 12 fabrieken en 26 verkooplocaties in China opgezet. Het land is de op één na grootste markt van het bedrijf ter wereld en de grootste bron voor toelevering. Voorzitter Arthur Xu van Danfoss China zei dat het voor de groep belangrijk is om over te stappen van ‘produceren’ in China naar ‘creëren’ in China. Het hoofd van het centrum Duan Chenjun legt uit dat de geteste technologie wijdverspreide toepassingen zal kennen in vele sectoren zoals airconditioning, datacenters, koelketens en energieopslag.
De Duitse groep Volkswagen investeert 1 miljard in een innovatiecentrum te Hefei voor nieuwe-energievoertuigen. In mei opende Volvo te Shanghai een nieuwe ontwerpstudio naast zijn drie wereldwijde ontwerpstudio’s. Bovendien heeft de wereldwijde leverancier van watertechnologie Xylem in maart zijn O&O-centrum in China in gebruik genomen, terwijl de Franse multinational Schneider Electric een automatiserings-O&O-centrum te Wuxi heeft gelanceerd als één van zijn vier wereldwijde onderzoekscentra. Het Zuid-Koreaans chemisch bedrijf LG Chem kondigde eind februari aan de bouw van een technologiecentrum in Wuxi te hebben voltooid. Foxconn is van plan naast haar fabriek te Zhengzhou eveneens een innovatiecentrum te bouwen. Deze initiatieven bewijzen dat China zijn aantrekkingskracht na de Covid periode niet heeft verloren, wel integendeel. Volgens Deloitte China telt Shanghai nu 531 buitenlandse O&O-centra, maar hebben steden als Xian en Chengdu er duidelijk minder.
Historiek
Bij de pioniers onder de buitenlandse bedrijven die in China O&O-centra opzetten, behoren Motorola (1993), Ericsson (1997), Microsoft (1998), en Nokia (1998). Ze werden later gevolgd door GM, Coca Cola en GlaxoSmithKline (GSK). Tegen 2004 bevonden zich al 107 zelfstandige O&O-centra van buitenlandse bedrijven in China. Meer dan de helft van hen situeren zich in de ICT-sector en de meerderheid zijn gesitueerd in Beijing of in Shanghai.
Van 2012 tot 2021 stegen de R&D-investeringen van grote door het buitenland gefinancierde industriële ondernemingen in China met 91,5 procent, van ongeveer 176,4 tot meer dan 337,7 miljard yuan. Ondertussen groeide het aantal geldige octrooien voor uitvindingen van 68.000 tot 241.000. De sterke aantrekkingskracht van China op door het buitenland gefinancierde R&D-centra kan worden toegeschreven aan verschillende sleutelfactoren, waaronder de enorme en open markt, het uitgebreide industriële ecosysteem en het vriendelijke ondernemingsklimaat
Toekomst
Volgens PwC’s voorzitter voor de regio Azië-Pacific en China Raymund Chao zijn de digitale economie, groene ontwikkeling en technologische innovatie nieuwe motoren geworden om het wereldwijde economisch herstel te versnellen. Vanwege het hoge groeipercentage van Chinese bedrijven op deze gebieden wordt verwacht dat China in de volgende fasen een grotere rol zal spelen bij het aantrekken van wereldwijd talent en buitenlandse investeringen hiervoor. Zijn stelling wordt bewezen door de groep Volkswagen die beloofd heeft enkel dit jaar alleen al voor 5 miljard $ in China te zullen investeren .
Chief Operating Officer Ou Yunfei van Valin ArcelorMittal Automotive Steel – een joint venture tussen ArcelorMittal en Hunan Valin Steel – beklemtoont van zijn kant dat het wegvallen van de heffingen door het Regional Comprehensive Economic Partnership dit jaar de autoproducenten zal helpen bij de uitvoer naar Zuid-Oost-Aziatische landen, zodat zijn bedrijf meer zal investeren in productinnovatie om meer hoogwaardig staal te kunnen leveren aan de autoproducenten in China.
Bron: Peoples Daily, China Daily, OESO