Op G20 toont Modi zich de grote verzoener

De Indische premier Modi poogt op de G20 top zowel het zuiden met het noorden als oost met west te verzoenen. Di bleek zowel over Oekraïne, het klimaat als over het schuldenprobleem. De G20 zijn het eens de Afrikaanse Unie als lid te aanvaarden. De top stelde ook een spoorverbinding voor die van India over het Midden Oosten zich uiteindelijk tot Europa zou uitstrekken.

Indische premier Modi verwelkomt voorzitter Assoumani van Afrikaanse Unie Foto: abplive.com;  X/G20 India  Disclaimer

De G20 tweedaagse werd voorgezeten door premier Modi van India die op zijn bordje liever de naam Bharat gebruikte of het Hindi woord voor India. Noch de presidenten Putin noch XI Jinping waren aanwezig. Het was premier Li Qiang die uit Jakarta aankwam maar in Delhi dezelfde boodschap verspreidde, namelijk dat het noodzakelijk is de verschillen opzij te zetten en samen te werken opdat de economische groei en welvaart zou gestimuleerd worden. Dit was ook het idee van voorzitter Modi die er alles aan deed om zijn rol als  grote verzoener waar te maken.

Dit bleek vooreerst over de mededeling over de oorlog in Oekraïne. Zonder Rusland expliciet te veroordelen -zoals in Bali- wordt gesteld: ‘Alle staten moeten zich onthouden van de dreiging of het gebruik van geweld om territoriale verwerving na te streven, wat indruist tegen de territoriale integriteit en soevereiniteit of politieke onafhankelijkheid van welke staat dan ook’. De mededeling heeft het nog over het menselijk lijden en de negatieve gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de mondiale voedsel- en energiezekerheid.

De verklaring over het klimaat was een geduchte evenwichtsoefening tussen noord en zuid. Het stelt dat de G20-landen ‘de inspanningen zullen voortzetten en aanmoedigen om de capaciteit voor hernieuwbare energie wereldwijd te verdrievoudigen door middel van bestaande doelstellingen en beleid. Er staat dat ‘de termijnen voor het bereiken van een piek kunnen worden bepaald door duurzame ontwikkeling, behoeften aan armoedebestrijding, gelijkheid en in overeenstemming met verschillende nationale omstandigheden’. De G20-landen hebben ook beloofd samen te werken om goedkope financiering voor ontwikkelingslanden mogelijk te maken om hun transitie naar lage emissies te ondersteunen.

De verklaring van Delhi wil ook de landen helpen met een grote schuldenlast . De Wereldbank heeft berekend dat de armste landen gebukt gaan onder een totale schuldendienst van meer dan 60 miljard dollar aan bilaterale crediteuren. Twee derden van deze schuld zou verschuldigd zijn aan China maar de schulden tegenover privé-crediteuren zijn aanzienlijk groter. . De G20  beloofde ook de toegang tot digitale diensten en digitale publieke infrastructuur te verbeteren en kansen op digitale transformatie te benutten om duurzame en inclusieve groei te stimuleren. Overeenstemming was er nog om de Afrikaanse Unie te aanvaarden als nieuw lid.

Infrastructuur

De verzamelde leiders hebben ook een voorakkoord ondertekend om een om ‘India-Midden-Oosten-Europa Economische Corridor’ te bouwen, een multinationale spoorweg- en havenovereenkomst die de drie regio’s met elkaar verbindt. Dit VS initiatief wordt begrepen als een Amerikaanse poging om een tegengewicht te bieden aan het Chinese Belt & Road Initiatief. President Biden noemde het na afloop ‘A big deal’. De Global Times twijfelt aan de Amerikaanse expertise om dergelijke spoorwegen aan te leggen. Nog om de economische groei in de hand te werken komt er een partnerschap met EU en VS om de Lobito corridor in Zambia uit te breiden.

Bronnen: Global Times, Peoples Daily, SCMP, BBC