De Amerikaanse president bezocht Vietnam. De relaties tussen beide landen worden opgewaardeerd tot strategisch partnerschap, hetzelfde niveau als die van Vietnam met Rusland, China en India. De Chinese Global Times ziet het bezoek als een Amerikaanse poging om bondgenoten te ronselen tegen China, maar vertrouwt erop dat in geval van conflict de ideologische verwantschap met China sterker zal blijken dan de economische voordelen van de VS.
De Chinese krant Global Times, die dicht bij de regering aanleunt, geeft commentaar bij het bezoek van president Biden aan Vietnam.
De banden tussen de VS en Vietnam worden opgewaardeerd tot het niveau van strategisch partnerschap. Chinese experts noteren dat president Biden blijft proberen te verbergen dat het voor hem te doen is om ‘derisking’ van China. Toch is dat overduidelijk zijn ware bedoeling.
China maakt zich niet druk over de ontwikkeling van banden tussen de VS en Vietnam; het heeft het volste vertrouwen in een bevriend socialistisch buurland. De natuur van de relaties tussen Vietnam en China wordt bepaald door de communistische partijen die in beide landen aan het bewind zijn. De VS, als zelfverklaarde tegenstander van het socialisme, kan zijn relaties met Vietnam nooit op datzelfde niveau brengen.
Woordvoerder Mao Ning van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei op een persconferentie dat ‘Vietnam herhaaldelijk beklemtoond heeft dat het ontwikkelen van stabiele en gezonde langetermijnrelaties met China altijd de topprioriteit is geweest van de Communistische Partij van Vietnam (CPV) en de Vietnamese regering’.
Mao Ning herhaalt het Chinese standpunt dat bilaterale relaties niet tegen een derde land gericht mogen zijn noch de regionale vrede, stabiliteit en ontwikkeling mogen ondermijnen. In het geval dat de VS met Aziatische landen handelt is dat zeker van toepassing.
Overduidelijke bedoeling
Op een persconferentie in Hanoi zei Biden: ‘we proberen niet China schade toe te brengen’. Hij wil geen ‘koude oorlog’. Het is volgens hem enkel een kwestie van de relatie (met China) ’te corrigeren’.
Maar de Amerikaanse media staken de echte bedoeling niet onder stoelen of banken. Zo schreef het persagentschap Associated Press: ‘de opwaardering van de betrekkingen past in een bredere campagne om de Chinese invloed tegen te gaan’. CNN stelt dat Biden naar Vietnam ging ‘ om er een reeks ontmoetingen op hoog niveau te hebben, met als doel de Chinese invloed in de ontwikkelingslanden tegen te gaan’.
Global Times noemt president Biden daarom een slechte leugenaar. In werkelijkheid doet zijn regering er alles aan om de Chinese technologische ontwikkeling op gebieden zoals chips te fnuiken, en dwingt het zijn bondgenoten de VS op dat vlak te volgen. Biden heeft geen enkele poging gedaan om de schade die Trump aan de bilaterale betrekkingen toebracht te herstellen; integendeel, de militaire provocaties in de straat van Taiwan en de Gele Zee zijn toegenomen.
Zonder de spanningen met China zou de VS niet zo veel belang hechten aan betere banden met Vietnam. De VS is hier duidelijk vragende partij. Bij haar bezoek in 2021 stelde vice-presidente Kamala Harris al voor de betrekkingen op een hoger niveau te brengen.
Potentieel belangrijke partner
Vietnam kan een belangrijke partner voor de VS zijn in de regio. Het kan de VS helpen om van China te ‘derisken’, bijvoorbeeld via de levering van kritische aardmetalen of chips. Vietnam heeft de op een na grootste reserves ter wereld van zeldzame aardmetalen. Volgens Reuters had Biden het op een bijeenkomst met zakenlieden ook over samenwerking voor cloud computing, chips en AI.
Een productie van bruikbare aardmetalen of van chips opzetten vraagt naast veel geld echter ook veel tijd. Het kan niet op korte termijn. Bovendien zou productie van chips in Vietnam met de hulp van de VS China nog goed kunnen uitkomen om indien het nodig zou blijken de technologische blokkade door de VS te doorbreken.
Chinees vertrouwen in Hanoi
Een week voor het bezoek van Biden trok een belangrijke delegatie van de Communistische Partij van China (CPC) eveneens naar Hanoi. Ze voerden er gesprekken met de top van de Communistische Partij van Vietnam (CPV).
Vietnam News Agency schrijft over die gesprekken dat partijleider Trong de traditionele vriendschap en wederzijdse hulp in de verf zette. Hij dankte het Chinese volk voor de hulp bij de Vietnamese revolutie en bij de ontwikkeling van een socialistisch land. Hij loofde ook de bijdrage van de Chinese partijleider Xi Jinping aan de recente ontwikkeling van de relaties.
In juni ontmoette de Vietnamese premier de Chinese president in Beijing en verklaarde volgens persagentschap Xinhua dat ‘ het ontwikkelen van langdurige, stabiele en gezonde relaties met China altijd de topprioriteit is geweest van de CPV en de Vietnamese regering’.
Er zijn regelmatig gesprekken op hoog niveau tussen de twee communistische partijen, en zeker over de relaties met de VS. De partijen vertrouwen elkaar en de Chinese partij blijft kalm bij wat er nu gebeurt.
Er is tussen China en Vietnam maar één twistpunt: de Zuid-Chinese Zee. De partijen zijn het erover eens dat dit door onderhandelingen moet opgelost worden. Het kan natuurlijk dat Vietnam de banden met de VS daarbij wil uitspelen als drukkingsmiddel. Maar het zal nooit zo gek zijn de vijandige Indo-Pacifische strategie van de VS te volgen en daarbij zijn eigen veiligheid op het spel te zetten door provocaties tegen een machtige buur, waarmee het niet enkel uitgebreide handelsbetrekkingen maar ook een gemeenschappelijke socialistische ideologie heeft.
Ideologische verschillen zijn structurele rem
De New York Times heeft voor alle zekerheid toch nog eens gewezen op de langdurige en ernstige vijandschap van de VS tegen de CPV. De krant beschuldigt Hanoi ervan een geheim plan te hebben om een arsenaal aan Russische wapens te kopen, wat wegens door de VS uitgevaardigde sancties niet zou mogen. De krant weet ook dat ‘de regering Biden omwille van de goede betrekkingen bereid is de toenemende schendingen van de mensenrechten door de vingers te zien’.
En dan is er de terroristische aanval met negen doden in Dak Lak in juni: bij de 65 gearresteerde verdachten zat er een lid van een in de VS gevestigde organisatie die de aanslagen plande. Dat
verklaarde de Vietnamese afgevaardigde op een conferentie van de VN in New York over terrorismebestrijding.
Volgens Chinese experts zoekt de CPV wel kansen om haar land te ontwikkelen door strategische partnerschappen met verschillende grootmachten, maar stellen de partij en de regering erg duidelijk dat de ideologische verschillen met de VS een structurele rem zijn, terwijl een stabiele en nauwe band met China essentieel is voor het succes van het socialisme in het land.
Bron: Global Times.