De Zijderoutes en de Arabische landen

De BRI-samenwerking tussen China en de Arabische landen is complementair. De Arabische landen leveren petroleum maar bereiden zich voor op de energietransitie en daarvoor bezit China aardig wat knowhow. Met de Golfstaten onderhandelt China over een vrijhandelszone en de BRI-strategie wordt afgesteld op de lange termijn ontwikkelingsplannen van de betrokken landen.

Hyassan complex in Dubai wordt omgevormd van steenkool- naar gascentrale Foto China Today Disclaimer

Het Midden Oosten ligt strategisch op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika. China en de Arabische staten zijn allemaal ontwikkelingslanden. Gecombineerd zijn ze goed voor een zesde van de landmassa van de wereld, een vierde van de wereldbevolking en een achtste van de wereldeconomie. 20 van de 22 landen uit de regio hebben BRI-samenwerkingsovereenkomsten met China afgesloten. Sommige hebben zelfs coördinatiemechanismen opgesteld zoals onder meer het Gemengd Comité op hoog niveau tussen China en Saoedi-Arabië, het China-Egypte Samenwerkingsmechanisme voor Productiecapaciteit, het Technologieoverdrachtscentrum tussen China en de Arabische Staten en het China-Marokko Comité voor Energiesamenwerking. In 2019 ondertekenden China en de Liga van Arabische Staten de Verklaring van Actie over de samenwerking tussen China en de Arabische Staten in het kader van het Belt and Road Initiative, de eerste in zijn soort tussen China en een regionale organisatie.

Projecten

Een reeks projecten werden gelanceerd: Hiertoe behoren het China-Saudi-Arabië (Jizan) Industrial Park, het China-Iran Auto Industry Park, de China-Egypte Suez Economic and Trade Cooperation Zone, de China-UAE Industrial Capacity Cooperation Demonstration Zone, de Khalifa haven in de Verenigde Arabische Emiraten. (VAE), de Chabahar-haven in Iran, de Dammam-haven in Saoedi-Arabië, de Kumport Terminal in Türkiye, het Al Ahdab-olieveld in Irak, de Yanbu-raffinaderij, zonne-energiecentrales in Qatar, het Hassyan-energiecomplex in Dubai van de VAE, de centrale zakenwijk in de nieuwe administratieve hoofdstad van Egypte, de zuid-noord-snelweg in Algerije, het Lusail Stadion  in Qatar en grote waterkrachtcentrales in Soedan.

Techniekers uit Yantai leggen in videoconferentie de Saoedische klanten uit hoe hun apparatuur voor zuivering van afvalwater werkt Foto China Today Disclaimer

Complementair

China en landen in het Midden-Oosten vullen elkaar aan in termen van economische structuur en hulpbronnen. China is de grootste handelspartner van het Midden-Oosten en exporteert onder meer mechanische en elektrische producten, textiel, huishoudelijke apparaten en speelgoed naar de regio. . Het Midden-Oosten is de belangrijkste energieleverancier van China. Met hun dringende vraag naar energietransitie zijn ‘s werelds grootste olieproducenten in het Midden-Oosten een samenwerking aangegaan met China op het gebied van zonne-, wind-, kern- en waterstofenergie.  China heeft bijvoorbeeld in Qatar een zonne-energie centrale ingehuldigd. Het fotovoltaïsche station van 800 megawatt, de eerste niet-fossiele energiecentrale van Qatar werd gebouwd door PowerChina Guizhou Engineering. Het land wil echter dat zonneenergie van 10 tot 25% bijdraagt in de stroomvoorziening.

Ook op andere terreinen dan energie wordt vooruitgang gemaakt. China, Saoedi-Arabië, Egypte, de VAE en andere landen in het Midden-Oosten hebben gezamenlijk het Belt and Road Digital Economy International Cooperation Initiative gelanceerd; Het Chinese Huawei nam deel aan de ontwikkeling van slimme steden in Saoedi-Arabië en de VAE; China werkte samen met de VAE, Saoedi-Arabië en Egypte op het gebied van ruimtevaart- en satellietnavigatietechnologieën; Chinese bedrijven werkten samen met bedrijven in de VAE en Marokko voor de gezamenlijke productie van COVID-19-vaccins.

Chinese robothonden op de Wereld Politietop in Dubai Foto China Daily Disclaimer

China stelt zijn BRI strategie ook af op de lange termijn plannen van de landen. In 2015 ondertekenden China en Turkije een memorandum van overeenstemming over het afstemmen van het BRI op het Middle Corridor-initiatief  en richtten daarvoor een werkgroep op. In 2022 ondertekenden China en Saoedi-Arabië een implementatieplan voor de synergie van het BRI en het Vision 2030-plan met als doel de bilaterale samenwerking over de gehele lijn te bevorderen vooral op het gebied van infrastructuur, energie, handel, investeringen, cultuur en intermenselijke samenwerking en -uitwisselingen. Er wordt ook vooruitgang geboekt bij het afstemmen van het BRI op de duurzame ontwikkelingsstrategie van Egypte: Egypt Vision 2030, de 20-jarige nationale visie van Iran en andere nationale ontwikkelingsplannen.

Toekomst

De eerste prioriteit ligt bij economische samenwerking. Na 10 onderhandelingsrondes sinds 2004 ziet het er naar uit dat er uitzicht is op het ondertekenen van een vrijhandelszone met de Gulf Cooperation Council (GCC). Tweede prioriteit is sci-tech samenwerking. China en de Arabische staten kunnen de samenwerking op het gebied van technologieoverdracht en innovatie intensiveren in het kader van het Belt and Road Science, Technology and Innovation Cooperation Action Plan en het Chinees-Arabische partnerschapsprogramma voor wetenschap en technologie. Deze inspanningen kunnen zich uitstrekken over de terreinen van de informatietechnologie, de moderne landbouw, slimme productie, milieubescherming en vooral de digitale economie. Het derde vlak van betere samenwerking gaat over de uitwisseling van ervaringen op het gebied van staatsbestuur. China en de Arabische staten kunnen de uitwisseling van expertise en ervaring op het gebied van nationale ontwikkeling intensiveren. China kan bijvoorbeeld leren van de ervaringen van Dubai met het besturen van zijn vrijhandelszone.

Kortom de eerste 10 jaren van de nieuwe zijderoutes waren vruchtbaar in het Midden Oosten . In de toekomst willen de Arabische landen nog meer leren over duurzame energie en over digitale technologie en dit in het kader van de Digitale Zijderoute.

Bron China Today, SCMP