Het milieubehoud in drassige en in tropische natuurgebieden

We gaan na hoe het milieubehoud gebeurt in de drassige natuurzone nabij Nyingchi (Tibet) en in Hainans tropisch regenwoud. In Nyingchi werden veel bomen geplant en komen toeristen in het schilderachtig natuurgebied een ritje te paard maken of boogschieten. In het tropisch regenwoud van Hainan werken de milieuwachters met moderne apparatuur en hun gegevens verschijnen via een big dataplatform onmiddellijk in een smartphone app.

Yani national wetland park in Nyingchi (Tibet) Foto Peoples Dily Disclaimer

Minder dan een uur rijden van het centrum van Nyingchi bevindt het waterrijk reservaat Yani zich op de samenvloeiing van de Yarlung Zangbo (Brahmaputra) en de aftakking van de Nyang. Vijftien jaar geleden overstroomde de rivier vaak in de zomer waardoor de oevers bedekt raakten met slib. In de winter viel de rivier volledig droog, zodat het sediment uit de rivierbedding kon opwaaien. In 2009 werd het Yani National Wetland Park een proefproject en ging de voormalige grindgroeve er dicht. Het was de partijleider van het dorp die op het idee kwam er bomen te planten, het begin van een bebossingsproject dat nog voortduurt. De afgelopen tien jaar heeft het dorp honderdduizenden bomen geplant, wat heeft geleid tot aanzienlijke erosiebestrijding en bebossing. Om acht uur ’s morgens start dorpeling Phurbu Doje zijn dagelijkse inspectie van de bomen op ziekten of plagen. Hij is een van de 45 boswachters in het natuurgebied.

In het Yani natuurreservaat lopen er verschillende projecten voor het behoud van het leefmilieu. Sinds 2016 heeft Nyingchi in totaal 35 miljoen yuan geïnvesteerd in vier projecten voor het behoud en herstel van de draslanden. Sinds juni 2022 is 122 ha vegetatie hersteld. Chauffeur Tashi Tsering heeft het vooral druk tijdens de piek van het zomertoerisme wanneer de Grand Canyon van de Yarlung Zangbo bezocht wordt. Hij getuigt dat velen die in de nabijheid van de attracties wonen hun inkomen zagen verhogen.

Toeristen rijden paard en genieten van bloemen in Nyingchi Foto Peoples Daily Disclaimer

Vorig jaar werd immers op 12 ha grond in een dorp uit de buurt een tuin aangelegd die milieu en volksbelevingsactiviteiten combineert. Bezoekers kunnen er boogschieten en paardrijden en genieten van de bloemen. Tegenwoordig is het dorp een belangrijke toeristische bestemming geworden en is het inkomen van de dorpsbewoners aanzienlijk verbeterd.

Bovendien versterkt Nyingchi de monitoring en het onderzoek naar de draslanden om hun ecologische waarde te maximaliseren. Daarvoor heeft het lokale departement, verantwoordelijk voor bos en weiland, een beroep gedaan op de Wuhan University van een heus technologisch ondersteuningsmechanisme ter behoud van de drassige gebieden op te zetten. Bovendien zijn er ecologische meetstations gebouwd om de milieuomstandigheden op te volgen en de flora en fauna te monitoren. Het opzetten van een alomvattend ecologisch monitoringnetwerk zal verder onderzoek naar het ecosysteem van het plateau vergemakkelijken en op zijn beurt helpen de ecologische omgeving van het plateau te beschermen, aldus een biologisch onderzoeker.

Tropisch Hainan

Monitoren van de gibbons vanuit de controlekamer Foto Peoples Daily Disclaimer

In het Hainan Tropical Rainforest National Park is het boswachter Fu Huiquan die in het Yinggeling natuurreservaat patrouilleert en het water en de planten controleert. Sinds het Hainan Tropical Rainforest National Park in 2019 werd ingericht als pilootproject ligt de nadruk op de uitbouw van een nieuw model van milieubeheer. Er werden provinciaal een intelligent managementcentrum en een big data-platform voor het regenwoud opgericht. Daarnaast heeft men ook een geïntegreerd monitoringsysteem voor het nationale park gepland. Dit heeft tot doel de dagelijkse dierenbeschermingspatrouilles en de monitoring van de hulpbronnen slimmer te beheren. Naarmate Fu en zijn collega’s foto’s en nota’s nemen, worden de gegevens opgeladen en verschijnen ze in de mobiele app ‘Hainan Forest Ranger’ van het big dataplatform.

Hainans tropisch regenwoud is ’s lands belangrijkste voorbeeld van een geconcentreerd, divers, goed bewaard gebleven en uitgestrekt continentaal tropisch regenwoud van het eilandtype. Paden in het ongerepte bos zijn smal en glad.

Fu vertelt dat ze 10 jaar geleden tijdens de patrouilles in de bergen slechts een paar spullen bij zich hadden: kapmessen, kompassen en een ouderwetse camera. Maar nu gebruiken ze slimme apparatuur zoals satellietpositionering, drones en infraroodcamera’s. Voor moeilijk toegankelijke gebieden gebruiken ze drones bij hun inspecties.  Met de plaatsing van camera’s konden ze twee Hainan-gibbons gadeslaan, een van de meest bedreigde primatensoorten ter wereld. Het Bawangling natuureservaat is overigens de enige habitat van het dier. Sinds de lancering van het slimme regenwoudproject in 2021 zijn in de natuurreservaten Bawangling en Diaoluoshan van het nationaal park in totaal 105 bewakingscamera’s, zowat 35 km glasvezelkabels en honderden infraroodcamera’s geïnstalleerd. Met behulp van digitale technologie is de populatie van Hainan-gibbons nu hersteld tot 37dieren in zes groepen, aldus onderdirecteur Wang Nan van het bestuur van het Hainan Tropical Rainforest National Park.

Gibbon in Hainan Peoples Daily Disclaimer

Sinds 2019 hebben de onderzoekers 54 nieuwe soorten in het regenwoud ontdekt. Bovendien zijn verschillende zeldzame en bedreigde diersoorten opnieuw waargenomen, zoals de Aziatische watermonitor en de fijndoornkikker. Momenteel heeft het Hainan Tropical Rainforest National Park vier ecologische observatie- en onderzoeksstations, meer dan 110 meetstations en bijna 500 dynamische monitoringlocaties opgezet die een voorlopig eco-monitoringnetwerk vormen.

Door voortdurende verkenning heeft het Hainan Tropical Rainforest National Park een reeks methoden en systemen op punt gesteld om de waarde van de hulpbronnen van het tropisch regenwoud te meten. In september 2021 werd de waarde van dit nationale park op 204,5 miljard yuan geschat.

Bron: Peoples Daily