Stroom uit het noordwesten bevoorraadt oostelijke gebieden

In het noordwesten van China wordt een  technisch hoogstaand netwerk voor elektriciteitsproductie en -transmissie aangelegd. Zowat de helft van de 500 GW geïnstalleerde stroomcapaciteit komt van zonne- en windenergie en deze goedkope, schone stroom wordt goeddeels via UHV-lijnen gestuurd naar de oostelijke kustgebieden.

Zonne-energie project in Ordos Foto China Daily Disclaimer

Noordwest-China omvat vijf provincies waaronder Xinjiang. en met 2 miljoen km² is het gebied groter dan India. Het werd lang beschouwd als een van de minst ontwikkelde en arme regio’s van China overigens ook met een lage bevolkingsdichtheid. De regio is echter rijk aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder olie, steenkool en een overvloed aan groene energiebronnen. Het is de bron van 60% van China’s zonne-energie en een derde van zijn windenergie. Ondanks de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare bronnen halen de groene energiecentrales echter en gemiddelde benuttingsefficiëntie van meer dan 95%.

De totale geïnstalleerde energiecapaciteit in het noordwesten van China wordt op bijna 500 gigawatt geschat. Met de Gobiwoestijn in het nabijgelegen Binnen-Mongolië erbij bedraagt het cijfer 600 GW. Ter vergelijking alle VS-elektriciteitscentrales produceerden volgens de VS Energy Information Administration eind 2022 ongeveer 1.100 GW. De geïnstalleerde capaciteit van hernieuwbare energie in het Chinese noordwesten is opgelopen tot 230 GW, waarvan de helft via 10 UHV (Ultra-high voltage)-transmissielijnen naar de dichtbevolkte oostelijke kustprovincies wordt getransporteerd. Het is immers zo dat veranderingen in zonlicht en weer  op één dag schommelingen in de stroomcapaciteit kunnen veroorzaken tot wel 50 GW- het gecombineerde vermogen van alle Franse kernreactoren. .

Aanleg UHV-lijn in Karamay (Xinjiang) Foto China Daily Disclaimer

Om deze uitdaging het hoofd te bieden, heeft China ’s werelds meest geavanceerde UHV-transmissielijnen voor gelijkstroom over lange afstanden gebouwd, waardoor het energieverlies tijdens transmissie over lange afstanden effectief wordt beperkt. Wetenschappers en ingenieurs in China hebben eveneens kunstmatige intelligentie gebruikt om de opwekkingscapaciteit van de groene stroom tot 10 dagen van tevoren te kunnen voorspellen door grote hoeveelheden sensorgegevens te analyseren. Een andere kerntechnologie is het bereiken van complementariteit tussen hernieuwbare energiebronnen. Hiervoor is een robuust en betrouwbaar informatiedetectie- en regelsysteem nodig, maar bijna de helft van de installaties voor het opwekken van hernieuwbare energie heeft er zich bij aangesloten. .

Kolengestookte elektriciteitscentrales hebben gediend als de belangrijkste stabiliserende kracht in het Chinese elektriciteitsnet, maar in het noordwesten zijn ze niet langer toereikend vanwege de snelle groei van zonne- en windenergie. Om de kloof te dichten bouwde de Chinese regering ook waterkrachtcentrales stroomopwaarts van de Gele Rivier, die dienen als ruggengraat voor regulering en energieopslag. Deze reservoirs irrigeren niet alleen droge gebieden, maar besparen ook bijna 20 miljard yuan aan netregelingskosten.  Ook wordt het energierijke noordwesten gebruikt om er datacenters en AI-servers te bouwen zodat het wereldwijde concurrentievermogen van de techgiganten wordt versterkt.

Industriële vraag

Vóór de pandemie bedroeg de stroomopwekkingscapaciteit van China twee keer zo veel als die van de VS; nu is dat bijna drie keer zo veel. De elektriciteitsprijzen in de VS stegen overigens van 2021 tot 2023 met 20 % door inflatie, terwijl die in China stabiel zijn gebleven. In sommige regio’s die rijk zijn aan hernieuwbare energie krijgen Chinese bedrijven grotere kortingen dan voorheen. Amerikaanse huishoudens verbruiken bijna 40 % van de totale in het land opgewekte elektriciteit, bedrijven ongeveer 35 % en fabrieken ongeveer 25 %. In China is de vraag naar elektriciteit in commerciële en industriële sectoren echter groot en goed voor meer dan 80 procent van de totale elektriciteitsproductie.

Bron: SCMP