Een vakbondsleider heeft in het Chinese parlement een wetsvoorstel ingediend om het recht van werknemers om niet bereikbaar te zijn buiten de werkuren te erkennen. Dat betekent meteen dat bedrijven ‘verborgen overwerk’, werk dat buiten de normale werktijd thuis gebeurt via internet, moeten vergoeden als gewoon overwerk.
Lu Guoquan is directeur van het secretariaat van de Chinese eenheidsvakbond All-China Federation of Trade Unions (ACFTU). Hij zit namens de vakbond ook in de Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC), te vergelijken met de Nederlandse Eerste Kamer of de Belgische Senaat, die tegelijk met het Nationale Volkscongres zijn jaarlijkse voltallige bijeenkomst houdt.
In een interview op de nationale televisie vooraleer de bijeenkomst begon mocht hij zijn voorstel om ‘het recht om niet bereikbaar te zijn’ wettelijk vast te leggen toelichten. Op die manier worden bedrijven die toch verwachten dat hun werknemers na de normale werkuren thuis via internet nog werk verrichten verplicht dat te vergoeden als overwerk. Het vastleggen van het recht zal ook helpen om te verhinderen dat mensen in werk- en levensomstandigheden terechtkomen die niet gezond zijn voor henzelf en hun bedrijf.
Intussen heeft Lu aan de televisie laten weten dat zijn wetsvoorstel officieel op de agenda van het parlement staat en dat hij weldra nieuws verwacht.
Het Chinese parlement benoemt en controleert ook de rechterlijke macht; dat is een verschil met het Europees systeem van scheiding der machten. Lu nam zo ook deel aan discussies met het Chinese Opperste Gerechtshof en met het Nationale Procuraat-generaal over de beoordeling van hun werk. Hij drong aan dat de rechterlijke macht ook het afdwingen van het ‘recht om niet bereikbaar te zijn’ ernstig zou aanpakken. Bij gebrek aan adequate wetgeving hangt de uitspraak in geschillen over ‘verborgen overwerk’ tot nu toe nog af van interpretatie door de rechters. Er zijn wel al een aantal belangrijke positieve precedenten die Lu veralgemeend wil zien.
Lu stelt ook voor een onderzoeksgroep op te richten met het ministerie van sociale zaken en de ACFTU om het probleem van het ‘verborgen overwerk’ in kaart te brengen.
Bron: The China Academy