Tijdens een gemeenschappelijk EU-China seminarie donderdag in Beijing bleek dat beide partijen elkaar goed aanvullen in het streven naar de groene transitie. Er bleken wel accentverschillen in de benadering: de EU legt vooral de nadruk op een gelijk speelveld voor de ondernemingen terwijl China vindt dat hun producten ‘verdrongen’ worden.
Donderdag werd te Beijing een seminarie belegd over de ‘EU Klimaatdoelstelling 2040’. Het seminarie werd gezamenlijk georganiseerd door de EU-delegatie in China en het Instituut voor klimaatverandering en duurzame ontwikkeling van de Tsinghua Universiteit in Beijing. Hoofd Vicky Pollard van de eenheid in het directoraat-generaal Klimaatactie van de Europese Commissie gaf een presentatie over de klimaatdoelstelling van de EU voor 2040. Chinese deskundigen en vertegenwoordigers van de industrie wisselden hun standpunten uit over hoe een groene overgang kan worden nagestreefd en hoe China en de EU kunnen samenwerken om hun respectieve doelstellingen voor koolstofvermindering te bereiken.
Over de voorbije samenwerking op het gebied van groene transitie zei Pollard tegen Global Times ‘dat de EU en China over veel zaken hebben gesproken en aan hebben gewerkt waarbij de handel in emissierechten. We delen ook ervaringen en streven naar samenwerking op het gebied van onze respectieve interne raamwerken om te zorgen voor de inzet van innovatieve oplossingen zodat we onze belofte om de klimaatverandering aan te pakken nakomen en we ervoor zorgen dat die beloften op de meest kosteneffectieve manieren worden nagekomen’ aldus nog Pollard. ‘Hoewel klimaatverandering een wereldwijd probleem is’ zei Pollard dat ‘door samen te werken, we dit tegen lagere kosten en sneller kunnen doen op voorwaarde dat er een gelijk speelveld is. Het gaat ook om meer dialoog en van elkaar leren om goed beleid te ontwikkelen.’
.’De EU kan de groene transitie niet alleen doormaken, en China evenmin. Het is belangrijk dat we samenwerken binnen een op regels gebaseerd systeem, ook voor handel en dat we het evenwicht bewaren,’ merkte Pollard verder op. ‘Het is goed dat er in de toekomst meer van dit soort interacties plaatsvinden’ vond Laurent Bardon hoofd van de afdeling Groene Transitie bij de delegatie van de Europese Unie in China.
Verschillen
Donkere wolken verschenen echter aan de hemel want de EU wil een onderzoek naar Chinese staatssteun voor EVs en de uit China ingevoerde EVs zullen worden geteld om en mogelijks later een strafheffing op te leggen.
‘Hoewel de EU beweert samenwerking met China na te streven op het gebied van groene transformatie, is er in werkelijkheid nog steeds sprake van aanzienlijke ‘onderdrukking’ vindt directeur Lin Boqiang van het China Center for Energy Economics Research aan de Xiamen Universiteit. Hij merkte op dat de EU vooral Chinese producten viseert vanwege geopolitieke factoren en de wens om niet te afhankelijk te zijn van China’s industriële keten.
“Groene transformatie heeft echter vooral te maken met kosteneffectieve controle en de toepassing en popularisering van groene technologie. China beschikt met zijn volwassen industriële keten over een voordeel dat de EU niet op korte termijn kan nadoen,’ aldus Lin. .’Groene transformatie is een gemeenschappelijk doel voor China en de EU. De EU heeft de betaalbare groene producten van China nodig, terwijl China de grote markt van de EU nodig heeft, wat voor beide partijen een win-winsituatie is’, aldus Lin.
Bron: Global Times