Genoot China door zijn bevolkingsgroei vroeger van een ‘demografisch dividend’, dan is dit ondertussen omgevormd tot een talentendividend. Het land bezit immers over de grootste talentenpool, het menselijk potentieel in wetenschap en technologie en het totale aantal onderzoekers. Dit biedt een sterke ondersteuning voor technologische vooruitgang, industriële omvorming en modernisering.
Vooreerst enkele feiten op een rij. Van 2012 tot 2022 stegen de begrotingsuitgaven van de Chinese overheid voor onderwijs van 2,2 biljoen yuan tot 4,85 biljoen yuan, een gemiddelde jaargroei van 8,23 %. De actieve bevolking in China telt nu bijna 900 miljoen mensen. Het gemiddeld aantal jaren onderwijs voor de nieuwe beroepsbevolking is gestegen tot 14 jaar. Het land leidt nu de wereld met meer dan 6 miljoen O&O-personeelsleden en behoudt al meerdere jaren de tweede positie wereldwijd op het gebied van O&O-investeringen.
Bovendien heeft China 3.074 instellingen voor hoger onderwijs met meer dan 47 miljoen studenten in verschillende soorten hoger onderwijs. China telt meer dan 200 miljoen geschoolde arbeiders, waaronder meer dan 60 miljoen hooggeschoolde professionals. China geeft voorrang aan talent als belangrijkste hulpbron en zet zich in om een toonaangevend land op het gebied van onderwijs te worden.
Voorbeelden
Met meer dan 5 miljoen studenten die elk jaar afstuderen in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM), is China ’s werelds grootste producent van STEM-afgestudeerden geworden. Onderzoek toont aan dat in ontwikkelingslanden het aantal talenten van hoog niveau, de algemene kwaliteit van de talentenpool en de innovatie van talenten samen een waardevolle bron zijn voor het bereiken van ontwikkeling met sprongen.
Volgens mondiale denktanks wordt ongeveer 50 % van ’s werelds meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) opgeleid aan Chinese universiteiten. De afgelopen jaren zijn er voorts meerdere doorbraken bereikt op het gebied van kwantumcomputing, zoals de ontwikkeling van het eerste Chinese meet- en regelsysteem voor kwantumcomputing, het eerste besturingssysteem voor kwantumcomputers en de eerste ontwerpsoftware voor kwantumchips. Door deze prestaties is China het derde land ter wereld dat een complete kwantumcomputer kan leveren.
Internationaal
China’s groeiende investeringen in innovatie spelen een cruciale rol bij het stimuleren van de productiviteit en het bevorderen van duurzame economische groei op lange termijn. Volgens de Wereldbank heeft menselijk kapitaal voor meer dan 36 % bijgedragen aan de economische groei van China en dit percentage stijgt nog steeds.
Internationale instellingen en bedrijven voelen zich steeds meer aangetrokken tot China’s potentieel aan menselijk kapitaal en proberen het talentdividend van het land aan te boren. Schneider Electric uit Frankrijk lanceert er ongeveer elke twee maanden een nieuw O&O-project. China is nu één van de vier O&O-uitvalsbasissen van het bedrijf in de wereld. Een belangrijke reden is China’s voordeel op het gebied van talent. Volgens uitvoerend vicevoorzitter van Schneider Electric’s China & East Asia Operations Yin Zheng heeft het bedrijf de afgelopen drie jaar het aantal O&O-medewerkers in China met 30 % versterkt tot meer dan 2.000 personen.
Vicepresident van Roland Berger Greater China Jiang Hao zegt dat buitenlandse bedrijven de afgelopen jaren in hoog tempo O&O-centra hebben opgezet in China. Het grote aantal uitzonderlijke managementtalenten en bekwame ingenieurs in China heeft de aandacht getrokken van buitenlandse bedrijven, wat heeft geleid tot een stijging van de investeringen in de creatie van O&O-centra in het land, aldus Jiang.
Bron: Peoples Daily