De driekoppige bemanning van de Shenzhou 17 die 6 maanden in het ruimtestation verbleef, is veilig en gezond weer op aarde. De maansonde Chang’e 6 is om 11.27 u onze tijd de ruimte in gestuurd. De sonde moet na 53 dagen 2 kg monsters van de maan-achterkant naar de aarde brengen.
De terugkeercapsule van het bemande ruimteschip Shenzhou-17 met de taikonauten Tang Hongbo, Tang Shengjie en Jiang Xinlin landde dinsdag op de landingsplaats Dongfeng in Binnen-Mongolië; De drie astronauten verkeren na 6 maanden verblijf in de ruimte in goede gezondheid. De bemanning verliet het ruimtestation dinsdag om 8:43 uur en landde om 17:46 uur op de landingsplaats Dongfeng. Reddingsploegen waren ter plaatse vlak nadat de terugkeercapsule geland was. Missiecommandant Tang Hongbo die voor het eerst in de ruimte vloog met de Shenzhou-12 in 2021 en nu met de Shenzhou-17 missie is niet enkel de taikonaut geworden met de langste ruimtevluchttijd tot nu toe, maar ook die met het kortste interval tussen twee vluchtmissies.
Voorafgaand aan de reis van Shenzhou-17 had het onderzoeksteam ontdekt dat inslag van ruimteschroot schade had veroorzaakt aan de zonnevleugel van de Tianhe kernmodule wat resulteerde in gedeeltelijk vermogensverlies. Om de schade te herstellen, bracht de bemanning reparatiegereedschap mee en door middel van twee extravehiculaire activiteiten slaagden ze erin om China’s eerste extravehiculaire reparatietaak te voltooien, waarbij de impact op de zonnevleugels van de kernmodule werd geëlimineerd.. De Shenzhou-18 bemanning, die in het ruimtestation is aangekomen, zal versterkingsmaatregelen uitvoeren met beschermingsmiddelen om op de zwakke punten aan de buitenkant van het ruimtestation aan te brengen. Ook een systeem voor het monitoren en positioneren van impactlekken in het ruimtestation is gestart.
Afgezien van de reparatietaken bij botsingen heeft de bemanning van Shenzhou-17 in totaal 84 experimenten met ruimtetoepassingen uitgevoerd waarbij meer dan 60 soorten van meer dan 200 monsters zijn geproduceerd op verschillende gebieden zoals biowetenschappen en biotechnologie in de ruimte, ruimtevaartgeneeskunde en materiaalwetenschap in de ruimte. Er wordt verwacht dat de monsters een aantal belangrijke onderzoeksresultaten zullen opleveren op gebieden zoals hoogwaardige multi-elementlegeringen, functionele kristalmaterialen en het remmen van botverlies door de differentiatie van stamcellen.
Maansonde
De maansonde Chang’e 6 is vanmiddag om 11.27 onze tijd vanaf het Wenchang Satellite Launch Center de lucht ingeschoten. Chang’e 6 zal proberen op 53 dagen de allereerste bodem- en rotsmonsters van de achterkant van de maan te bekomen en terug te sturen naar de aarde. De missie kadert in een vier fases. Tijdens de huidige derde fase bracht de Chang’e 5-missie 1,73 kg monsters terug van de voorkant van de maan. De Chang’e 6-missie zal proberen te landen en materiaal terug te brengen van het zuidelijk halfrond aan de achterkant van de maan. De lander van de missie zal pogen om tot twee kilogram materiaal van de verre maanzijde te verzamelen, waaronder oppervlaktemateriaal en rotsen (met een schep) en ondergrondmonsters (met een boor). De missie bevat ook internationale wetenschappelijke ladingen van Frankrijk, Zweden, Italië en een Pakistaanse kubesat.
Als de missie slaagt, zullen de verzamelde monsters inzicht geven in de geschiedenis van de maan en het zonnestelsel. Ze kunnen ook helpen verklaren waarom er een verschil in samenstelling is tussen gesteente aan de voorkant en aan de andere kant van de maan. Chang’e-6 maakt deel uit van China’s bredere doelen waaronder een bemande maanmissie in 2030. China wil in de jaren 2030 een permanente maanbasis oprichten via het ILRS-programma (International Lunar Research Station) waarbij een aantal landen en organisaties zich al hebben aangesloten.
Bron: Global Times, spacenews, wikipedia