Tijdens het bezoek van Xi Jinping aan Servië hebben beide landen besloten hun alomvattend strategisch akkoord van 8 jaar geleden op te trekken tot een gemeenschap met gedeelde toekomst.
De hechte emotionele banden tussen Servië en China dateren van 25 jaar geleden toen de Chinese ambassade in Belgrado op 9 mei 1999 door de NATO gebombardeerd werd. Daarbij kwamen 3 Chinese journalisten om. Sindsdien kant China zich tegen het Kosovaars separatisme tegen Servië en in ruil steunt Servië de soevereiniteit van China tegenover Taiwan. In 2016 tekenden China en Servië een alomvattend strategisch partnerschap dat nu wordt opgewaardeerd. ‘China zal met Servië de opbouw van een gemeenschap met gedeelde toekomst bevorderen: dit vertegenwoordigt ook hun gemeenschappelijke waarden en doelstellingen, namelijk het gezamenlijk nastreven van ontwikkeling, win-win samenwerking en wederzijds succes’ aldus Xi.
‘Door het opbouwen van een gemeenschap met gedeelde toekomst tussen China en Servië moeten de twee partijen de hoogwaardige Belt and Road samenwerking en de coöperatie tussen China en de Centraal- en Oost-Europese landen blijven verdiepen en uitbreiden om zo bij te dragen aan hun respectieve modernisering’, betoogde Xi verder. ‘De twee partijen moeten de samenwerking op traditionele gebieden zoals transport- en energie-infrastructuur bevorderen. Nu de vrijhandelsovereenkomst tussen China en Servië op 1 juli in werking treedt, zal de openstelling tussen beide landen zeker een nieuwe fase ingaan’, zei Xi nog. Hij voegde eraan toe ‘dat zijn land meer hoogwaardige landbouwspecialiteiten uit Servië zal invoeren. China zal voorts de komende drie jaar 300 jonge Serviërs uitnodigen voor studie- en uitwisselingsprogramma’s. Bovendien zal het 50 jonge Servische wetenschappers ondersteunen bij hun deelname aan uitwisselingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek in China,
Belt and Road samenwerking
Vucic merkte op dat de Chinese investeringen en de samenwerking met Servië de economische en sociale ontwikkeling van zijn land sterk hebben bevorderd en de levensstandaard van de Servische bevolking hebben verbeterd. Tevens zei hij dat dankzij de persoonlijke inzet en steun van Xi de staalfabriek HBIS Smederevo sinds 2016 een positieve sociaaleconomische evolutie heeft doorgemaakt. Deze in 1913 opgerichte staalfabriek werd in 2012 door eigenaar US Steel Corporation verkocht aan de Servische regering, enorme schulden nalatend en 5.000 werknemers. Maar in april 2016 kocht de Chinese Hesteel Group de fabriek voor 46 miljoen euro en in juni 2016 bezocht Xi Jinping HBIS Smederevo. Eind 2016 was de werking al uit het rood. In 2021 haalde men een recordopbrengst van 200 miljoen €. In 2022 bereikte men een productiewaarde van 1 miljard €, aldus Song Sihai, uitvoerend directeur van Hesteel Servi
President Vucic beloofde de Belt and Road-samenwerking met China actief te zullen bevorderen en er zich ervoor in te zetten dat het Servische deel van de spoorlijn Belgrado-Boedapest volgens plan wordt voltooid. In Servië nam men het 80 km lange spoortraject Belgrado-Novi Sad op 19 maart 2022 in gebruik. Dagelijks rijden er gemiddeld 62 passagierstreinen met per dag een piekvolume van 15.059 passagiers. Van het 108 km lange resterende Servische deel tussen Novi Sad en Subotica voltooide men vorige maand het leggen van rails en de ingebruikname van de lijn voorziet men eind dit jaar. De 342 km lange lijn Servië-Hongarije zal na voltooiing de reistijd tussen Belgrado en Boedapest verminderen van acht naar ongeveer drie uur.
Strategisch partnerschap
Na de gesprekken ondertekenden de twee presidenten de gezamenlijke verklaring over het verdiepen en verheffen van het alomvattend strategisch partnerschap en het opbouwen van een Chinees-Servische gemeenschap met een gedeelde toekomst in het nieuwe tijdperk. Ze waren ook getuige van de uitwisseling van meerdere samenwerkingsdocumenten waaronder deze over de Belt and Road samenwerking, groene ontwikkeling, digitale economie, e-commerce, infrastructuur, economische en technische samenwerking, informatie en communicatie, agrovoeding en de media.
Bron: Global Times
Achtergrond bij Servie/China relaties en NATO bombardering van Chinese ambassade in 1999