Eerder dit jaar heeft China een beleid ingevoerd om Europeanen die een gewoon paspoort bezitten vrij te stellen van de verplichting om een visum aan te schaffen als ze het land willen bezoeken. Dat beleid wordt nu om goede redenen verlengd.
In juli 2023 herstelde China zijn ‘visumvrij reisbeleid van 15 dagen’ voor bezoekers uit Singapore en Brunei.
Geen visum, tijdelijk
Sinds het begin van dit jaar wil Beijing meer reizigers uit 11 Europese landen aanmoedigen naar China te reizen. De staten waarvan de burgers van een tijdelijke visumontheffing genieten zijn Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zwitserland, Ierland, Hongarije, Oostenrijk, België en Luxemburg. Maleisië is nog een niet-Europees land waar het voordeel ook sinds kort geldt. De termijn om China zonder visum te bezoeken is dus 15 dagen. Volgende redenen voor het bezoek komen in aanmerking: zaken, toerisme, contact met familie en vrienden, en doorreis.
Tot eind 2025
De Chinese president Xi Jinping ging vorige week tijdens zijn Europese tournee een stapje verder. Hij meldde dat China heeft besloten de visumvrijstelling voor korte bezoeken aan China voor burgers uit twaalf landen, waaronder elf in Europa, te verlengen tot eind 2025.
Positieve reacties
De begunstigde landen reageerden positief. Hongarije schafte bijvoorbeeld van bij de eerste aanvraag lange-termijnvisa af aan managers van grote Chinese bedrijven die investeren in Hongarije. Europese touroperators ondervinden dat het ‘visumvrije’ beleid een stimulans voor het toerisme vormt. Voor veel Europeanen is een bezoek aan China immers een complex avontuur. Ze moeten vooruit plannen, hun financiën beheren en vooraf tijd reserveren. Het is waarschijnlijk fijn als daar geen visumgedoe bovenop komt.
Resultaten
Volgens Ralph Ossa, hoofdeconoom van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), bevorderen zowel het ‘visumvrije’ beleid van China voor Europese landen als het herstel van het Chinese uitgaande toerisme de mondiale dienstenhandel. Tijdens het eerste kwartaal van 2024 heeft het Chinese immigratiebeheer meer dan 141 miljoen reizen verwerkt. Het aantal reizen van buitenlanders bedroeg 13,1 miljoen, een stijging op jaarbasis van 305,2%, aldus de Nationale Immigratiedienst van China.
Verdere aanbevelingen
Buitenlandse waarnemers juichen het visabeleid toe, maar doen verdere aanbevelingen zoals inspanningen om het gemak ten gunste van buitenlandse bezoekers vóór, tijdens en na hun reizen naar China te vergroten. Zo is er wat betalingen betreft een digitale kloof met Chinese burgers die internationale bezoekers kan vervreemden. China is sterk gevorderd in de overgang naar een samenleving zonder contant geld. Het is noodzakelijk om gebruiksvriendelijke alternatieve betaalmethoden te installeren die tegemoetkomen aan de wensen van buitenlandse reizigers, zoals het accepteren van bekende kredietkaarten of andere voorkeursbetalingsopties. Verder is er de doorgang van de transportin- en uitgangen via het scannen van paspoorten. Die zou voor de buitenlanders net zo naadloos moeten verlopen als door het tikken op een Chinese identiteitskaart. Met AI-technologie en meertalige mobiele apps zou men de reisboekingen van internationale toeristen in China verder kunnen vergemakkelijken.
Goede redenen
Een aantal van die tips zullen zeker in aanmerking worden genomen. De Chinese regering is er immers van overtuigd dat Europeanen in de Volksrepubliek goede en wederzijds voordelige zaken kunnen doen op gebied van handel en investeringen. Daarnaast is het besef belangrijk dat toerisme en contact met Chinese burgers uitstekende middelen zijn om Europeanen te genezen van vooroordelen en twijfels betreffende thema’s waar vele Europese media, in navolging van hun Amerikaanse collega’s met hun antipropaganda dagelijks voor zorgen. Wie bijvoorbeeld Xinjiang, de Oeigoerenregio in het noordwesten van China bezoekt krijgt de kans om kennis te maken met een dagelijkse werkelijkheid die totaal anders is dan alles wat er wordt beweerd over een genadeloze onderdrukking die daar zou plaatsvinden.
Bronnen: Xinhua, eastasiaforum.org