Discussie over herintrede gepensioneerde 60- plussers

Een aantal gepensioneerde 60-plussers wil opnieuw gaan werken. Dit heeft geleid tot felle discussies op de sociale media, want de werkloosheid onder de afgestudeerden is niet gering. Sommige banen die jongeren minder liggen, zouden echter door de senioren kunnen worden verricht.

Herdenken ‘senioren’-term nodig Foto China Daily Disclaimer

Voormalig partijhoofd Ma Jiantang van het Development Research Center van de regering stelde voor om de statistische criteria voor de oudere bevolking aan te passen en ouderen tussen 60 en 70 jaar te definiëren als ‘jonge ouderen’. Hij merkte op dat ze meestal nog steeds in goede gezondheid verkeren en dat ze moeten worden ondersteund in hun behoefte als ze willen blijven werken na hun pensionering. 

Een onderzoeksrapport van 51job.com uit 2022 toont aan dat 68% van de ondervraagde ouderen na hun pensionering weer aan het werk wil gaan, terwijl 30% van de ondervraagden zegt economische druk te ondervinden. Veel experts en wetenschappers brachten de redenen voor het opnieuw gaan werken in verband met het ontoereikende pensioen tegen de achtergrond van een vergrijzende samenleving met een langere levensduur voor de hele bevolking.

Parttime

In 2023 stelde politiek adviseur Hu Zheng uit de stad Zhangshu (Jiangxi) voor dat ouderen moeten terugkeren in de maatschappij omdat er steeds meer ouderen zijn die financiële steun nodig hebben naarmate de vergrijzing toeneemt, terwijl het aantal jongeren dat bijdraagt aan het pensioenstelsel afneemt. Volgens professor Guan Xinping aan de Nankai Universiteit is de pensioenperiode eigenlijk een zeer lange tijdsspanne waarin de fysieke conditie, capaciteiten en psychologische toestand van mensen sterk kan variëren. In het vroege stadium van de pensionering zijn veel ouderen nog energiek genoeg om door te werken.

Maar omdat de Chinese wet- en regelgeving de pensioengerechtigde leeftijd voor mannen op 60 jaar vastlegt, zijn veel 60-plussers parttime blijven werken, maar niet volledig beschermd wat hun rechten en belangen betreft, vertelde Guan maandag aan de Global Times. Hij vindt dat de pensioengerechtigde leeftijd moet worden verhoogd naar 65 of 70 jaar vanuit het juridisch perspectief om de rechten van oudere werknemers te beschermen.

En afgestudeerden?

Het opnieuw in dienst nemen van ouderen brengt echter ook de controversiële kwestie met zich mee dat gepensioneerden die opnieuw in dienst worden genomen kansen op werk kunnen innemen van jongeren die het al moeilijk hebben bij het zoeken naar een baan. Volgens Guan moeten zowel ouderen als jongeren gelijke rechten krijgen op het gebied van werkgelegenheid, evenals gelijke concurrentievoorwaarden op de arbeidsmarkt.

Hu merkt op dat veel banen die jongeren niet willen uitvoeren, maar die hard nodig zijn in de maatschappij, ontwikkeld moeten worden, zoals sociale en huishoudelijke diensten, huwelijks- en begrafenisdiensten, zorgdiensten voor ouderen, revalidatiediensten voor gehandicapten en reparatiediensten en dit om te voldoen aan de gediversifieerde behoeften van oudere werknemers.

Gelijke behandeling

Guan stelde dat er een structureel onderscheid op de arbeidsmarkt bestaat tussen verschillende leeftijdsgroepen. Dat houdt in dat jongeren liever gaan werken in bepaalde sectoren waar oudere werknemers misschien minder geschikt voor zijn, zoals geavanceerde technologieën of koerierdiensten. Omgekeerd kunnen ouderen als beveiliger of sanitair medewerker gaan werken, iets wat jongeren niet willen doen.

In een verklaring die men in 2023 op de officiële website van het kanton Baoxing (Sichuan) publiceerde staat dat veel jonge, senior dorpelingen die in goede gezondheid verkeerden, onder druk een nieuwe baan moesten overwegen. Ze zagen zich echter genoodzaakt om hun toevlucht te nemen tot het planten en fokken in hun geboortestreek wegens de leeftijdsbeperking die vermeld stond op de wervingsinformatie en ook wegens hun beperkte vaardigheden. Guan merkte op dat ze, ongeacht hun leeftijd, hulp moeten krijgen, zoals opleidingen, als ze problemen ondervinden op de arbeidsmarkt.

China’s Ministerie van Human Resources en Sociale Zekerheid heeft ooit publiekelijk de rol van gepensioneerde beroepslui erkend door te stellen dat ze vele jaren hebben gewerkt op verschillende gebieden zoals onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, cultuur, gezondheidszorg en industriële en agrarische productie. Ze hebben een rijke praktische ervaring opgedaan en beschikken over een hoog niveau van professionele en technische expertise, waardoor ze een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van de economische en sociale ontwikkeling van China en aan het stimuleren van wetenschappelijke en technologische innovatie, zo rapporteert The Paper.

Bron: Global Times

.