30 jaar Internet: ook een maatschappelijke omwenteling

Nu het Internet in China 30 jaar oud is, zijn driekwart van de burgers internetgebruikers. Dit leidde tot de opkomst van nieuwe internettoepassingen en innovatieve bedrijfsmodellen zoals e-commerce, voedselbezorgingsdiensten, korte videoplatformen en AI-technologie. Internettechnologieën hebben de integratie tussen industrieën bevorderd, nieuwe knooppunten voor de sociaaleconomische ontwikkeling gecreëerd en de bevolking nieuwe arbeidsmogelijkheden geboden.

Livestream voor verkoop speelgoed in kanton Weixian te Xingtai, (Hubei) Foto Xinhua Disclaimer

Op 20 april 1994 bracht het Instituut voor Hoge-energiefysica van de Chinese Academie van Wetenschappen in Beijing de eerste verbinding van China met het internet tot stand. Op dat moment was het moeilijk voor te stellen dat in december 2023 ongeveer 77,5 procent van de Chinese burgers internetgebruiker zou zijn, met een totaal van meer dan 1,09 miljard. In de afgelopen drie decennia heeft het internet in China een opmerkelijke en snelle groei doorgemaakt, wat geleid heeft tot de opkomst van veel bekende gerelateerde bedrijven. De afgelopen 30 jaar van robuuste internetontwikkeling is gepaard gegaan met een snelle evolutie van beroepen, zoals blijkt uit een recent rapport van het big data-instituut van het sociaal mediaplatform Kuaishou.

Het rapport benadrukt dat er in deze periode niet enkel nieuwe beroepen zijn ontstaan die nauw verband houden met computers en informatietechnologie, zoals ingenieurs en technici op het gebied van digitale technologie, maar dat ook een aanzienlijk aantal traditionele beroepen nieuw leven is ingeblazen in de golf van digitale transformatie. Dit heeft geleid tot een geheel nieuwe online loopbaanomgeving.

Landbouw

Wedstrijd in rurale netvaardigheden te Guiyang Foto China Daily Disclaimer

Deng Yan is een vlogger en livestream presentatrice op Kuaishou met 660.000 volgers, die zich richt op agrarische onderwerpen. Ze heeft ook een fysieke winkel in Siping (Jilin), waar ze landbouwbenodigdheden verkoopt. Zich baserend op haar academische achtergrond biedt ze lokale boeren wetenschappelijke begeleiding om hun inkomen te verhogen en de landbouwproductie te verbeteren. In 2018 bracht Deng de fysieke winkel die ze al enkele jaren runde online. Deze uitbreiding stelt haar in staat om ook boeren in andere regio’s te bereiken, waaronder in buurlanden zoals de Republiek Korea en Mongolië.

Als landbouwtechnicus beschouwt Deng het lenteploegseizoen als de drukste tijd van het jaar. Haar werk tijdens deze periode omvat het geven van veldbegeleiding voor het planten ‘s ochtends, het beheren van de leveringen in haar winkel ‘s namiddags, het hosten van livestreamingsessies elke avond en het voorbereiden van materiaal voor komende livestreams zelfs na middernacht. Soms moet ze na afloop van de uitzending nog onderzoek doen.

Vandaag de dag zijn, dankzij het internet, de professionele capaciteiten van de boeren getransformeerd, waardoor ze efficiënter gegevens kunnen verzamelen en analyseren, landbouwkennis nauwkeuriger kunnen delen en meer boeren kunnen bereiken. Met de diepgaande integratie van digitale technologie en landbouw zijn traditionele landbouwproductiemethoden verbeterd. In lijn met deze trend werd Deng’s werk door het Ministerie van Human Resources en Sociale Zekerheid in 2022 officieel erkend als een nieuw beroep: agrarisch digitaal technicus, In november 2023 keurde men de nationale beroepsstandaard voor digitale landbouwtechnici goed om zo de ontwikkeling van de nieuwe landbouw een extra impuls te geven.

Hoe meer, hoe beter

Inpakken producten in zone onder douanetoezicht te Yiwu Foto Xinhua Disclaimer

De officiële lijst van beroepen die wordt bijgehouden door het ministerie van Personeelszaken en Sociale Zekerheid erkende in 2022 97 nieuwe beroepen in verband met digitale sectoren. Het was de eerste keer dat de lijst beroepen in de digitale sectoren bevatte zoals digitale mediakunstenaars, e-commercespecialisten en online marketingspecialisten. Het wijdverspreide gebruik en de innovatie van mobiel internet heeft geleid tot nieuwe platformen en nieuwe bedrijfsmodellen. Daarnaast heeft het geleid tot een verfijning van de arbeidsverdeling en de vervanging van oude beroepen door nieuwe.
Livestreaming bijvoorbeeld verbindt niet alleen kijkers met hosts, maar ook consumenten met bedrijven.

Een presentator van livestreammarketing met 600.000 volgers vertelde aan Xinhua News Agency dat een kledinglivestream die wordt uitgevoerd in een studio van minder dan 20 m² meer dan 30 internetgerelateerde banen creëert en van invloed is op de werkgelegenheid van drie grote en 10 kleine fabrieken. Van productselectie tot livestreaming promotie en diensten na verkoop: nauwe samenwerking verbindt de digitale economie met de echte economie.

Met beperking

Zeng Fanjun die als kind een been verloor hier in zijn kumquat boomgaard. Hij zendt ook via livestream uit Foto Xinhua China Daily Disclaimer

Universitair hoofddocent aan de School of Management van de Capital Normal University in Beijing, Liao Juan vertelde Beijing Review dat de vooruitgang van internet- en computertechnologie ook heeft geleid tot een toename van de werkgelegenheid voor mensen met een handicap. Canyou Group bijvoorbeeld werd in 1997 opgericht te Shenzhen en specialiseerde zich in diensten met betrekking tot blockchaintechnologie, het modelleren van gebouwinformatie, uitgebreide gezondheidsdiensten en andere sectoren. 90% van de werknemers in het bedrijf heeft een lichamelijke beperking.

De vooruitzichten op werk voor mensen met een visuele beperking zijn groter geworden dan hun traditionele rol die bestaat uit het geven van massagetherapie. Ze hebben nu de mogelijkheid om deel te nemen aan livestreaming waarbij ze lokale producten kunnen verkopen of om meer gespecialiseerde beroepen uit te oefenen zoals audio-uitzendingen. Dergelijk werk zou in het verleden onmogelijk zijn geweest, toen de internettechnologie nog niet zo geavanceerd of breed toegankelijk was, aldus Liao.

In Chongqing telt het bedrijf Chongqing Yuermeng Technology van slechthorende ondernemer Tian Ye 90% slechthorenden. Het heeft een platform ontwikkeld voor het delen van de cultuur van en kennis over de slechthorende gemeenschap, evenals een woordenboek gebarentaal. Het bedrijf biedt 8.000 educatieve gebarentaalvideo’s en heeft een barrièrevrij begeleidingssysteem in gebarentaal geïntroduceerd voor openbare gelegenheden. Dit systeem gebruikt men nu al in negen musea in Chongqing en Tian hoopt het gidssysteem buiten Chongqing te kunnen uitbreiden. Zo worden mensen met een beperking door de moderne technologie beter geïntegreerd in de samenleving.

Bronnen: Beijing Review, Peoples Daily