Versnelde ontwikkeling van nieuwe energieopslagtypes

Nieuwe types om elektriciteit op te slaan, zijn sterk in opmars. Hoewel er verschillende types van van deze ‘energiebanken’ bestaan, blijkt toch dat lithium-ion accu’s goed zijn voor meer dan 95 % van de energieopslagcapaciteit van het nieuwe type. Onderzoek streeft ook naar technologische innovatie in energieopslag.

300-MW perslucht energieopslagstation in Yingcheng Foto Peoples Daily Disclaimer

In 2023 bedroeg de geïnstalleerde Chinese energieopslagcapaciteit van het nieuwe type ongeveer 22,6 miljoen kilowatt of bijna 10 keer zoveel als aan het einde van 2020. Energieopslag van het nieuwe type verwijst naar andere energieopslagtechnologieën dan de conventionele pompaccumulatie van waterkrachtenergie. Daarbij behoren elektrochemische energieopslag, persluchtopslag, zwaartekrachtopslag,… De geïnstalleerde energieopslagcapaciteit van het nieuwe type heeft eind maart 2024 35,3 miljoen kilowatt bereikt, een stijging van 210 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Aan het einde van het eerste kwartaal waren energieopslagprojecten van het nieuwe type met een capaciteit van minimaal 100.000 kilowatt goed voor 54,8 % van de totale geïnstalleerde capaciteit in het land.
Energieopslagfaciliteiten van het nieuwe type kunnen gezien worden als gigantische ‘energiebanken’ die opladen wanneer nieuwe energiebronnen een grote hoeveelheid elektriciteit opwekken of wanneer het stroomverbruik laag is en die ontladen op andere momenten. Met hun flexibele locatieselectie, korte bouwperiodes en snelle reactie helpen deze energiebanken de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe energiebronnen en de veilige en stabiele werking van elektrische energiesystemen te bevorderen.

Types

Het 300-megawatt (MW) energieopslagstation met perslucht in Yingcheng (Hubei) werd op 9 april 2024 in gebruik genomen. Het verandert een 500 meter onder de grond gelegen zoutgrot in een gigantische energiebank die elektriciteit kan opslaan die gelijk is aan de hoeveelheid die inwoners van een kleine en middelgrote stad vijf uur lang verbruiken.
Het energieopslagstation voor natrium-ionbatterijen in Fulin, (Guangxi) werd op 11 mei 2024 in gebruik genomen en was de eerste toepassing van energieopslagtechnologie voor natrium-ionbatterijen. Op dit moment ligt de energieomzettingsefficiëntie van het energieopslagsysteem van natrium-ionbatterijen in dit station hoger dan 92 %. Natrium is overvloediger en goedkoper dan lithium en natrium-ion accu’s presteren goed bij het verbeteren van de veelzijdigheid. Ze functioneren eveneens  probleemloos bij temperaturen die variëren van -40 tot 80 graden Celsius, aldus technisch expert Tang Bin van het Electric Power Research Institute van Guangxi Power Grid Co,

China heeft doorbraken gemaakt in technologische innovatie op het gebied van energieopslag van het nieuwe type wat leidt tot rijkere toepassingsscenario’s. Op dit moment zijn lithium-ion accu’s echter goed voor meer dan 95 % van de energieopslagcapaciteit van het nieuwe type in het land, aldus vicevoorzitter He Zhao van het China Electric Power Planning & Engineering Institute. Naast het dominante lithium-ion accutype worden andere pistes in versneld tempo ontwikkeld, voegde hij eraan toe. Sinds 2023 werd begonnen met de bouw van meerdere projecten voor energieopslag met perslucht van 300 MW, vloeibare flowbatterijen van 100 MW en vliegwielprojecten. Er zijn ook nieuwe technologieën ontwikkeld waaronder zwaartekrachtopslag, opslag in vloeibare lucht en kooldioxide-opslag.

Energiebestuur

Sinds het begin van het 14e vijfjarenplan (2021-2025) heeft de nieuw geïnstalleerde energieopslagcapaciteit van het nieuwe type directe investeringen van meer dan 100 miljard yuan () gestimuleerd en daardoor is de synergetische ontwikkeling van de upstream- en downstream-industrieketens bevorderd, aldus het Chinese nationale energiebestuur (NEA). Op dit moment voeren binnenlandse bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten voortdurend onderzoek uit naar technologische innovatie in energieopslag van het nieuwe type, toepassingsindelingen en andere aspecten.
Het NEA zal voortdurend het beleidssysteem voor energieopslag van het nieuwe type verbeteren, technologische innovatie aanmoedigen, de vooruitgang van energieopslagtechnologieën blijven bevorderen en op wetenschap gebaseerde toewijzing en gebruik van nieuwe soorten energieopslag blijven begeleiden om de ontwikkeling van het energiesysteem van het nieuwe type en het nieuwe elektrische energiesysteem te ondersteunen, zei NEA-ambtenaar Bian Guangqi.