Maanmonsters veilig op aarde beland

De terugkeercapsule van de Chang’e-6 sonde heeft de eerste monsters van de maanachterzijde veilig op aarde teruggebracht. Door het technologisch huzarenstukje kunnen de wetenschappers zich nu buigen over het probleem waarom de achterkant van de maan zo sterk geologisch verschilt van de voorkant.

De in Mongolië teruggekeerde Chang’e-6 sonde Foto: Xinhua Disclaimer

De terugkeercapsule van de Chang’e-6 sonde is dinsdag op aarde geland en heeft ’s werelds eerste monsters van de verre maanzijde meegenomen. Het team kreeg de felicitaties van president Xi Jinping , kort nadat de terugkeercapsule was geland in de Siziwang Banner graslanden van de autonome regio Binnen-Mongolië. De terugkeercapsule landde precies in het aangewezen gebied om 14:07 uur (Beijing Tijd), functioneerde normaal en de missie is volgens de China National Space Administration (CNSA). een compleet succes.

Onder grondcontrole scheidde de terugkeerder zich van de orbiter op ongeveer 5.000 km boven de Zuid-Atlantische Oceaan. De capsule kwam om ongeveer 13.41 uur de atmosfeer van de aarde binnen op een hoogte van ongeveer 120 km en een snelheid van bijna 11,2 km per seconde. Na een aerodynamische vertraging sprong het uit de atmosfeer en begon toen naar beneden te glijden, voordat het de atmosfeer weer binnenkwam en voor een tweede keer afremde. Op ongeveer 10 km boven de grond opende een parachute en de terugkeerder landde later precies en soepel in het vooraf bepaalde gebied, waar het werd geborgen door een zoekteam. Het terugkeertoestel wordt naar Beijing gebracht voor opening en de maanmonsters zullen worden overgedragen aan een team wetenschappers voor opslag, analyse en studie, aldus de CNSA.

Chang’e 6 op de maan Foto Xinhua Disclaimer

Chang’e-6 is een van de meest complexe en uitdagende missies in China’s ruimteverkenning tot nu toe. De missie bestond uit een orbiter, een terugkeerder, een lander en een opstijger en werd gelanceerd op 3 mei. De missie heeft verschillende stadia doorlopen, zoals de aarde-maan transfer, het afremmen van de maan, de maanbaan en de scheiding van de lander-opstijger combinatie en de orbiter-terugkeerder combinatie. Gesteund door de Queqiao-2 relaissatelliet landde de lander-opstijgercombinatie op 2 juni op de aangewezen landingsplaats in het South Pole-Aitken (SPA) Basin aan de andere kant van de maan en voerde daar bemonsteringswerkzaamheden uit.

Op 4 juni steeg de opstijger op van de maan met monsters en kwam in een baan om de maan. Op 6 juni voltooide hij het rendez-vous en de koppeling met de combinatie orbiter-terugkeerder en bracht monsters over naar de terugkeerder. De opstijger scheidde zich daarna af van de combinatie en landde op de maan onder grondcontrole om te voorkomen dat het ruimteafval zou worden. De orbiter-terugkeerder combinatie bracht 13 dagen door in een baan om de maan, in afwachting van de juiste gelegenheid om terug te keren naar de aarde. Na het voltooien van twee maan-aarde manoeuvres en een orbitale correctie, scheidde de terugkeerder zich af van de orbiter en leverde de monsters af op aarde.

Opening te Beijing van de capsuleinhoud Foto Xinhua Disclaimer

Volgens Brad Joliff, een planeetwetenschapper van de Washington University in St. Louis, werkte de gewoonweg spectaculaire Chang’e-6 missie als een klok. Volgens Joliff zijn de Chang’e-6 monsters de eerste vulkanische gesteenten die ooit van de achterkant van de maan zijn teruggebracht en zullen ze waarschijnlijk belangrijke aanwijzingen geven over waarom de twee maanoppervlakken zo verschillend zijn. Qian Yuqi, een postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van HongKong legt uit dat terwijl meer dan 70 % van de voorkant van de maan bedekt is met donkere vulkanische rotsen, de achterkant slechts 20-30 % bedekt is. Wetenschappers hebben verschillende theorieën voorgesteld om deze tweedeling te verklaren, maar deze zijn nooit getest. Chinese wetenschappers kijken nu reikhalzend uit naar de kans om bij te dragen aan de maanwetenschap.

Bron: Global Times, SCMP

.