Zomer-Davos: Krachtige verwerping van overproductieverwijten

Op de zomersessie van het Davos-Forum te Dalian hebben zowel premier Li Qiang als klimaatafgevaardige Liu Zhenming krachtig uitgehaald tegen het westerse verwijt dat China met opzet een overcapaciteit van groene producten aan goedkope prijzen uitvoert. De toespraak van de Vietnamese premier Pham Minh Chinh was echter een lofrede over China.

Premier Li Qiang (tweede van links), WEF-voorzitter Schwab (links), de Poolse president Duda (tweede van rechts) en de Vietnamese premier Pham Minh Chinh Foto China Daily Disclaimer

Na een COVID-hiaat van 5 jaar wordt van dinsdag tot donderdag te Dalian de 15de jaarlijkse vergadering gehouden van de Nieuwe Kampioenen ook bekend als het Zomer-Davos. 1.600 afgevaardigden uit 80 landen en gewesten nemen dit jaar deel aan de zitting onder het thema ‘Next Frontiers for Growth’,

Premier Li Qiang gaf met zijn toespraak dinsdag de inhoudelijke aftrap. Hij riep de landen over de hele wereld op om ruimdenkender te zijn ten aanzien van het ontwikkelingsvraagstuk, een open marktomgeving te waarborgen en protectionisme te vermijden onder het mom van ‘bevordering van groene en milieuvriendelijke ontwikkeling’. Hij riep de landen op om nauw samen te werken, zich te verzetten tegen blokconfrontaties en ontkoppeling, de stabiliteit en ongehinderde stroom van industriële en toeleveringsketens in stand te houden en de liberalisering en vergemakkelijking van handel en investeringen te bevorderen. Het ontkoppelen en afsnijden van industriële en toeleveringsketens zal alleen maar de kosten van wereldwijde economische operaties verhogen, de economische banden tussen regio’s verbreken en tegenstellingen en geschillen intensiveren, vond hij.

Li merkte op dat elektrische voertuigen, lithiumbatterijen en fotovoltaïsche producten van Chinese bedrijven niet alleen aan de binnenlandse vraag hebben voldaan, maar ook het aanbod op de internationale markt hebben verrijkt, de wereldwijde inflatiedruk hebben verlicht en bijgedragen hebben aan het wereldwijde klimaatbeleid.

Hij werd in het verwerpen van de overcapaciteitsverwijten sterk bijgetreden door de Chinese klimaatafgevaardigde Liu Zhenmin. Liu vertelde het forum dinsdag dat er – in plaats van overcapaciteit – een ‘gebrek aan capaciteit is omdat er wereldwijd een enorme vraag bestaat naar faciliteiten en technologie voor hernieuwbare energie’. Liu benadrukte dat China een leidende rol heeft gespeeld in de innovatie en productie van hernieuwbare energieproducten – waaronder EVs en zonne- en windenergieapparatuur – en dat dit leiderschap de prijzen van deze producten wereldwijd heeft verlaagd.

Internationale samenwerking

‘Dit had eigenlijk gewaardeerd moeten worden,’ zei hij. Als landen koolstofneutraliteit willen bereiken, moeten ze problemen rond technologieën oplossen, waaronder het veel goedkoper maken ervan, stelde Liu. Landen zouden ook het open internationale systeem moeten beschermen zodat export en handel gemakkelijker worden. Verwijzend naar een rapport van energieadviesbureau Wood Mackenzie dat suggereerde dat energietransities 20% duurder zouden zijn zonder de energieproducten van China, zei Liu dat het resultaat geen probleem voor China zou vormen maar eerder een wereldwijd probleem.

Li Qiang riep ook op tot internationale samenwerking op het gebied van technologie om sterkere banden te bevorderen. Hij zei dat China’s grote markt en vruchtbare grond voor toepassingsscenario’s een gastvrij platform zouden creëren voor zowel nieuwe ideeën als technologie. ’We hebben een compleet industrieel ondersteuningssysteem en een overvloed aan arbeidskrachten en talent. Chinese consumenten zijn ook vrij ontvankelijk voor nieuwe technologieën,’ verklaarde hij. ‘Dit alles maakt China tot een breed podium voor bedrijven om te innoveren en hun producten te upgraden. Schaalvoordelen kunnen helpen om de kosten te verlagen en verschillende technologische routekaarten en bedrijfsmodellen aan te passen.’

Premier Vietnam

Li Qiang met Pham Minh Chinh Foto SCMP, Xinhua Disclaimer

De toespraak van de Vietnamese premier Pham Minh Chinh was grotendeels een lofbetuiging aan China. Vietnam is verheugd om getuige te zijn van de sterke ontwikkeling en opkomst van China, stak hij op het World Economic Forum van wal. China is één van de weinige landen die steeds meer de leidende rol op zich neemt bij het aanpakken van regionale en wereldwijde uitdagingen, het bevorderen van verschillende samenwerkingsinitiatieven en het innemen van een centrale positie in wereldwijde productie- en toeleveringsketens. China, vervolgde hij, heeft zich ontpopt als een koploper op het gebied van wetenschap en innovatie, hernieuwbare energie en informatietechnologie.

De Vietnamese leider wijdde ook een deel van zijn toespraak aan de uitdagingen waar de wereld mee te kampen heeft: de vergrijzing van de bevolking, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering. Al deze kwesties spelen op mondiaal niveau (…) dus we moeten reageren met een nieuwe methodologie, een nieuwe aanpak die mondiaal is. Die aanpak, zo zei hij, moet geworteld zijn in multilateralisme en mensen moeten centraal staan.

Met het oog daarop zei Chinh dat Vietnam sterk [aanmoedigt] dat China zich blijft inzetten om samen te werken met de internationale gemeenschap, om multilateralisme krachtig te bepleiten (…) en een vreedzame, stabiele en coöperatieve omgeving voor welvarende ontwikkeling in de regio en de hele wereld te waarborgen.

Wat het stimuleren van groei betreft vond hij dat landen regionale en mondiale kwesties moeten aanpakken op basis van de beginselen van het recht en de harmonieuze belangen van alle partijen moeten waarborgen in plaats van zaken als wetenschap, technologie en innovatie ‘te politiseren of te discrimineren’. De stem van ontwikkelingslanden wordt steeds meer erkend en de rol van deze economieën is essentieel, stelde, hij terwijl hij ontwikkelde economieën aanspoorde om nauwer samen te werken met armere, opkomende economieën. Chinh werd ondertussen ook hartelijk ontvangen door president Xi Jinping in de Hall van het Volk te Beijing.

Top 10 van technologieën

 Dalian International Conference Center Foto Xinhua Disclaimer

Uit de 200 gebeurtenissen en 50 livestream meetings citeren we nog de keuze door 300 experten van de top 10 van technologieën in de toekomst. Kunstmatige intelligentie (AI) voor wetenschappelijke ontdekkingen, platformstations op grote hoogte en genomica* voor transplantaties behoren tot de 10 vermelde technologieën. Naast de drie bovengenoemde technologieën gaf hun rapport een overzicht van geïntegreerde detectie en communicatie, de komst van 6G-netwerken die gelijktijdige gegevensverzameling (detectie) en transmissie (communicatie) faciliteert. De technologie maakt milieubewakingssystemen mogelijk die helpen bij slimme landbouw, milieubehoud en stadsplanning.

Geïntegreerde detectie- en communicatieapparatuur belooft ook het verbruik van energie en silicium te verminderen. Een andere vermelde technologie – koolstofvangende microben – kan een veelbelovende aanpak bieden om klimaatverandering tegen te gaan door emissies via gemanipuleerde organismen om te zetten in waardevolle producten zoals biobrandstoffen.

Bronnen: Global Times, SCMP

* Genomica (Engelsgenomics) is een onderzoeksgebied in de moleculaire biologie dat zich bezighoudt met de structuur, functie, evolutie en het in kaart brengen van genomen. Een genoom is de volledige genetische samenstelling van een organisme; alle genen die in een cel of levend wezen voorkomen. De genomica heeft zich vanaf het begin van de eenentwintigste eeuw zeer snel ontwikkeld dankzij verbeterde technologieën op het gebied van sequencing. (Bron: Wikipedia)