Peruviaanse president Boluarte wil sterkere banden

De Peruviaanse president Dina Boluarte brengt een vijfdaags bezoek aan China. Het begon te Shenzhen waar ze een bedrijfsbezoek bracht aan BYD en aan Huawei dat beloofde 20.000 Peruvianen technologisch te zullen opleiden. Na Shenzhen bezocht ze Shanghai waar met Cosco en China Railway Construction gediscussieerd werd over de haven van Chancay waarover net voor de reis de juridische struikelsteen werd weggenomen. Tenslotte werd ze in Beijing door Xi Jinping ontvangen.

Presidenten Xi en Boluarte Foto Xinhua Disclaimer

President Dina Boluarte begon dinsdag vergezeld door een delegatie van 17 ministers aan haar eerste staatsbezoek aan China sinds haar aantreden in 2022. Tijdens het bedrijfsbezoek aan BYD te Shenzhen werden plannen besproken om een EV-fabriek in haar land te bouwen. Huawei beloofde om 20.000 jonge professionals, vrouwen en ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf op te leiden in nieuwe technologieën, vooral in kunstmatige intelligentie.
In een artikel dat maandag door China Daily werd gepubliceerd, zei Boluarte dat haar bezoek de weg vrijmaakte voor meer investeringen en samenwerking’ met China in belangrijke sectoren zoals de ontwikkeling van infrastructuur, digitale transformatie, kunstmatige intelligentie, schone energie en uitwisselingen tussen mensen.
China is de grootste handelspartner van Peru en de grootste exportbestemming, met een bilaterale handel van meer dan $37,6 miljard. Volgens het Ministerie van Handel hebben de twee partijen vorige week de laatste onderhandelingsronde afgesloten over het upgraden van hun bilaterale vrijhandelsovereenkomst, die in 2009 werd ondertekend.
In het China Daily artikel bedankte ze China voor de één miljoen vaccins dat het land kreeg in de Covid periode.  Met betrekking tot handel en investeringen zei Boluarte dat Peru de diversificatie van de export naar China wil bevorderen, vooral die met een hogere toegevoegde waard en streeft naar meer Chinese investeringen wat cruciaal is voor economische groei en het creëren van banen. Ze gelooft ook sterk in het verdiepen van de uitwisseling van studenten door het verstrekken van meer studiebeurzen aan elkaars burgers en ze meent dat China’s leiderschap in de ontwikkeling van zonnepanelen, elektrische mobiliteit en hernieuwbare energie van fundamenteel belang is voor het oplossen van veel van de wereldwijde uitdagingen waar de mensheid voor staat

Haven twistappel

Gesprekken in de Hall van het Volk tussen Peruviaanse delegatie en Chinese leiders Foto Xinhua Disclaimer

Peru is een belangrijke bestemming voor Chinese investeringen in het kader van het Belt and Road initiatief en het land ontving vorig jaar US$ 2,9 miljard – het op twee na hoogste totaal wereldwijd, volgens het Green Finance and Development Centre van de Fudan Universiteit. Het project van de Chancay haven in de buurt van Lima was echter een bron van controverse. Peru verleende het Chinese staatsbedrijf Cosco exclusieve rechten om de haven in 2021 te beheren, maar zei later dat dit een ‘administratieve fout’ was.

Net voor het vertrek van Boluarte trok de staat het rechtsgeding tegen COSCO echter in. Het Chinese Cosco Shipping heeft de Chancay haven voor $ 1,3 miljard gebouwd in de verwachting dat het de exclusieve exploitant zou zijn wanneer deze in november wordt geopend. Maar advocaten van de overheid hebben eerder dit jaar een rechtszaak aangespannen om die status aan te vechten, omdat ze vonden dat de installatie beschikbaar moest zijn voor andere bedrijven die scheepscontainers laden en lossen.  De verrassende rechtszaak werd bekritiseerd vanuit diverse hoeken omdat vrijwel alle andere havens in het land exclusieve exploitanten hebben. In feite waren het de Verenigde Staten die vreesden dat de haven gebruikt zou kunnen worden voor militaire doeleinden in de Stille Oceaan. De Peruaanse premier G. Adrianzen verklaarde echter op maandag: ‘We geloven niet dat onze vrienden … zoals de Verenigde Staten zich verontwaardigd zullen voelen omdat we Chinese investeringen naar Peru brengen. We geloven dat dit een uitnodiging is voor Westers kapitaal om te komen, ook uit de Verenigde Staten.’ Op een conferentie voor investeerders opperde de president het idee om in de haven een vrijhandelszone te maken. De haven zal de verzendtijd van Shanghai naar Peru verminderen van de 33 dagen nu tot 23 dagen.

Dina Boluarte ging in Shanghai praten zowel met COSCO als volgens Reuters met China Railway Construction om plannen te bespreken voor de aanleg van een spoorverbinding tussen de haven van Chancay en Bolivië en Brazilië. Xi zal naar verwachting in november een bezoek brengen aan Peru voor de Asia-Pacific Economic Cooperation top en zijn gastheren hopen dat hij ook de opening van de Chancay haven zal bijwonen. Gisteren sprak Boluarte met Xi Jinping en beiden ondertekenden een gezamenlijk actieplan om de samenwerking op het gebied van handel, de digitale economie en wetenschappelijke en technologische innovatie te verdiepen.

Bron: SCMP, Xinhua