De LEESLIJST (verzamelde leestafels vanaf # 42)

De leestafel is een wekelijkse rubriek met aandacht voor artikelen, vooral uit Chinese bron. We verzamelen deze leestafels in het dossier de Leeslijst. De nummers 1 t/m 20 kunt u hier inkijken en lezen. De nummers 21 t/m 41 zijn hier te vinden.

En dit is de nieuwe reeks, in oplopende volgorde:

De Leestafel #49 o.a. Xinjiang en Afrika

leestafel Xinjiang, Afrika

De leestafel is een wekelijkse rubriek met aandacht voor artikelen uit andere, en vooral Chinese, bronnen. Deze weekXinjiang, VS tegen China, Afrika en China, democratie beter in China

Leestafel Xinjiang, China Afrika

CHINA ECOLOGICAL CIVILIZATION
Yes, there is the book ‘1984’ in Xinjiang bookstore

‘Onlangs heb ik Xinjiang bezocht. Voordat ik ging, vroeg ik mijn volgers wat ze graag wilden dat ik voor hen ging bekijken, en een van hen wilde dat ik controleerde of het boek 1984 in de boekwinkels en bibliotheken van Xinjiang te vinden is. Ik deed wat hij voorstelde omdat ik ook nieuwsgierig was. Ik wilde hem en mezelf het antwoord geven. Ik was nog nooit in Xinjiang geweest. Ik weet dat daar in 2009 en de jaren daarna verschrikkelijke terroristische aanslagen zijn gepleegd. Ik heb gehoord dat er nu vrede en harmonie heerst. Maar ik weet niet hoe het er nu echt uitziet en wat het de afgelopen jaren heeft meegemaakt.’ Zo begint een reisimpressie van Ying Xue, de iniatiefneemster van de substack China Ecological Civilization. Na een zucht bij de constatering dat bepaalde (Chinese?) ntellectuelen nog altijd vallen voor de Koude Oorlogsklassieker van de anticommunist Orwell, toch verder gelezen, want geïntrigeerd door de bedaarde toon en het feit dat dit reisverhaal over Xinjiang geschreven is door een Chinese vrouw, een niet-officiële bron, en iemand die er duidelijk niet op uit is anderen te overtuigen, maar veeleer zichzelf. En geboeid door wat er te lezen viel.

DEWERELDMORGEN
Economische oorlog VS tegen China, een dwaze verloren strijd
Op onze leestafel een nederlandstalige tekst? Kan best, zeker als het een uitstekende vertaling is van een opiniestuk uit CounterpunchEn de intro van de DWM-redacteurs nemen we gelijk ook over. Het is altijd beter om zaken te doen met mensen dan om ruzie met ze te maken. Dit stukje gezond verstand lijkt te zijn verdwenen uit de hersenen van de leiders van het Amerikaanse Congres en het Witte Huis, aldus Eve Ottenberg in deze soms cynische analyse over hoe de VS opereren in de wereld.

INSIDE THE CHINA ROOM (podcast) via GINGER RIVER REVIEW
Prof. Tang Xiaoyang on China-Africa dynamics and the FOCAC Summit
Een substack met een extra medium: de podcastshow Inside The China Room (typically China2.0).
Jiang Jiang (JJ) van Ginger River Review en nu dus ook Ginger River Radio, allebei GRR, verwelkomt Prof. Tang Xiaoyang 唐晓阳, een vooraanstaand wetenschapper van de Tsinghua Universiteit die gespecialiseerd is in de betrekkingen tussen China en Afrika, China’s betrokkenheid bij de ontwikkelingslanden en wereldwijde modernisering. In de podcast met Prof. Tang gaat het over de huidige dynamiek van de samenwerking tussen China en Afrika, met speciale aandacht voor de Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC)-top 2024 in Beijing. Gastheer en gast bespreken veranderingen in de handelsstroom tussen China en Afrika, de vooruitzichten voor Chinese elektrische voertuigen in Afrika, het ‘schuldenval’-verhaal en hoe er tussen het Belt and Road Initiative (BRI) en FOCAC een synergie is ontstaan. Daarnaast onderzoeken ze de geopolitieke factoren die de toekomst van de betrekkingen tussen China en Afrika beïnvloeden.

SIgNIFICATION
Why Chinese Democracy is Superior to Western Democracy According to Zhang Shuhua
Zhang Shuhua (张树华) is directeur van het Instituut voor Politieke Wetenschappen van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen (CASS). Hij hield een keynote speech tijdens een seminar in Zhengzhou getiteld ‘Whole-Process People’s Democracy and its World Significance’ voor een publiek van academici en functionarissen uit China en Latijns-Amerika. Zhang verdedigt de democratische geloofsbrieven van China. Beijing gaat in gesprek met stemmen in het Zuiden om solidariteit op te bouwen met de zoektocht naar alternatieve politieke modellen, een manier om out of the box te denken en de door het Westen getrokken grenzen achter te laten. ‘En’, zegt Sinification in de presentatie van dit tapescript, ‘als het Chinese politieke systeem geen autocratie is maar een verkeerd begrepen democratie, dan haalt dat veel van de westerse retoriek onderuit. Bovendien, als het Chinese systeem zelfs democratischer is dan dat van zijn critici, dan kan de wereld nog veel leren van het Chinese model waarin de mens centraal staat’. Wel krijgt de lezer een waarschuwing mee dat Zhang niet echt ingaat op sommige kritieken tegen het Chinese systeem, maar ‘het is toch de moeite waard om te observeren hoe de verdediging van de Chinese democratie zich blijft ontwikkelen en hoe effectief de kernboodschap ervan weerklank vindt in het Zuiden en daarbuiten’.

Copyright matters
foto’s boekenwinkel Xinjiang (header en reisverslag) disclaimer eigen foto’s auteur Yes, there is the book ‘1984’ in Xinjiang bookstore
Biden en Xi, big buddies? Schijn bedriegt. disclaimer Foto Adam Schulz, PublicDomain
Foto podcast disclaimer Prof. Tang Xiaoyang on China-Africa dynamics and the FOCAC Summit
Foto Zhang Shuhua disclaimer zie Why Chinese Democracy is Superior to Western Democracy According to Zhang Shuhua

De Leestafel #48: over inspanningen voor vrede

De leestafel is een wekelijkse rubriek met aandacht voor artikelen uit andere, en vooral Chinese, bronnen. Deze week kiezen we voor het thema van inspanningen om aan vrede te bouwen.
Een onafhankelijke vredesbeweging uit Zweden met grote belangstelling voor China brengt een bloemlezing uit van artikelen over dat onderwerp. Een voormalig leider van Taiwan legt uit hoe en waarom toenadering met het vasteland kan zorgen voor een vreedzame oplossing voor het oorlogsgevaar rond het Chinese eiland. Chinese academici analyseren de uitdagingen die de nieuwe leider van Taiwan aan de vrede in de regio rond het eiland stelt.

vrede
disclaimer illustratie bij If you want to understand China

THE TRANSNATIONAL
‘If You Want To Understand China’ – a TFF anthology
The Transnational Foundation (TFF) is een onafhankelijke vredesbeweging met grote belangstelling voor China. Ze heeft besloten een ‘makkelijk leesbare, wetenschappelijke bloemlezing’ online te plaatsen over wat volgens TFF ‘een van de belangrijkste – en potentieel gevaarlijke – onderwerpen van onze tijd’ is: ‘waarom zijn de politieke, economische en gemediatiseerde westerse beelden van China zo consequent negatief – en wat kun je doen om China beter te begrijpen?’ TFF kiest voor internetpublicatie in plaats van de uitgave van een boek, onder andere omdat de auteurs menen dat ze daarmee kunnen zorgen voor een goedkopere en ruimere verspreiding. In een eerste artikel kondigt de instelling de publicatie in afleveringen aan, met een voorlopige Inhoudstafel en de Inleiding. De bijdragen zijn afkomstig van Gordon Dumoulin, Peter Peverelli (respectievelijk gastauteur en redacteur van ChinaSquare), Thore Vestby, Yuewei Wang, Johan Galtung en Jan Oberg, de oprichter van TFF. In de Inleiding legt Oberg uit wanneer en waarom er een duidelijk keerpunt was in het Amerikaanse buitenlandse beleid ten opzichte van China. De auteur merkt op: ‘sindsdien kunnen Republikeinen en Democraten, evenals het Witte Huis, het over bijna alles oneens zijn, maar ze zijn het eens over het op alle mogelijke manieren in toom houden van China. China mag de wereldheerschappij van het Amerikaanse imperium niet uitdagen’. Dan komt er een gedetailleerd overzicht van de Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van China, hoe die op China overkomen en hoe dat land ermee omgaat.

PEKINGNOLOGY
Ma Ying-jeou’s latest speech on cross-Taiwan Strait Relations

Wij schreven deze week al over Hoe het oorlogsgevaar rond Taiwan af te wenden en verwezen naar een belangrijke toespraak van voormalig Taiwanees leider Ma Yin-jeou. Die toespraak is inderdaad uitermate boeiend en ze biedt ruime perspectieven om te ijveren voor een ontmijning van de situatie rond Taiwan. Belangrijk genoeg om er nog eens op te wijzen en de lectuur ervan aan te prijzen.

THE EAST IS READ
Two Mainland analysts on “Lai Ching-te Administration’s Foreign Policy Direction and Its Countermeasures”

De Taiwanese separatist Lai Ching-te won met een kleine marge de leiderschapsverkiezingen van 2024 in Taiwan. Twee Chinese academici analyseren zijn inaugurele rede op 20 mei en zijn eerdere woorden en daden. Zij menen dat Lai’s regering de banden en belangen van Taiwan met de internationale gemeenschap in de toekomst zal versterken en de internationalisering van de kwestie-Taiwan zal bevorderen door externe steun voor onafhankelijkheid na te streven en militaire middelen te gebruiken om zijn doelen te bereiken. Bijgevolg zal de uitdaging voor het vasteland om de separatistische krachten voor de onafhankelijkheid van Taiwan te bestrijden en zich te verzetten tegen inmenging van buitenaf nog groter worden.

Copyright matters

foto bij tekst Ma: foto Xinhua disclaimer
foto bij tekst van two analysts disclaimer http://en.cppcc.gov.cn/2024-08/22/c_1014810.htm

De Leestafel # 47

Leestafel
disclaimer illustratie
Leestafel

BEIJING SCROLL nieuw op de Leestafel
The Philippines’ misjudgments on South China Sea issues: A guest’s opinion
Alweer verschijnt er een nieuwe substack van Chinese publicisten die er een andere stijl op nahouden dan hun collega’s die voor de officiële media schrijven. Dit opiniestuk van Li Kaisheng, een professor bij het Shanghai Institute for International Studies, wordt gepresenteerd door Xinhua journalisten Zhao Chenjie, Xia Tian en Ren Ke. Zij bezochten de Zuid-Chinese zee en specifiek het gebied waar schepen van de Filipijnse en Chinese kustwacht op 19 augustus met elkaar in aanvaring (disclaimer illustratie) kwamen, en konden zich waarschijnlijk vinden in de twee grote punten van Li Kaisheng, namelijk dat de leiders van de Filippijnen zich vergissen zowel over hun Amerikaanse bondgenoten als over de Chinese overheid. De enen zullen niet zo ver gaan in hun steun als ze in Manila denken, de anderen zullen de Chinese soevereiniteit hardnekkiger verdedigen, dan zij inschatten.

THE NEXT RECESSION (Michael Roberts’s blog)
Catching up and falling behind
Roberts schreef een samenvatting en bespreking van een nieuw boek van de Braziliaanse marxistische economen Adalmir Antonio Marquetti, Alessandro Miebach en Henrique Morrone, getiteld Unequal Development and Capitalism: Catching Up and Falling Behind in the Global Economy. Zij vragen zich af je het fenomeen kunt vermijden dat een verhoogde arbeidsproductiviteit leidt tot een dalende winstvoet, waardoor de ontwikkeling vertraagt? Dit is wat veel landen in het mondiale zuiden voor altijd op achterstand zet. Roberts is ervan overtuigd dat China het antwoord heeft: ‘ Het inhaalsucces van China, waar het Amerikaanse imperialisme nu zo bang voor is, is te danken aan investeringen door de staat die het effect van de dalende winstgevendheid op kapitaalinvesteringen overwinnen.’

leestafel

WORKERS WORLD
China’s economic development and role in international politics in the face of U.S. hostility
Het Amerikaanse marxistische blad van de gelijknamige partij brengt de Engelse vertaling van een interview met Rémy Herrera, onderzoeker bij het Centre national de la recherche scientifique (CNRS) aan de Sorbonne in Parijs. Het interview werd uitgevoerd door Tang Xiaofu voor het Observers’ Network, Beijing. Herrera is geen onbekende voor sommige lezers. Een recensie van zijn en Zhiming Longs boek ‘La Chine est-elle capitaliste?’ verscheen in 2019 op ChinaSquare. Ook nu weer verwerpt Herrera resoluut de karakterisering van China door westerse collega’s als ‘een neoliberalisme met Chinese kenmerken’ en wijst hij op de fundamenten die het Chinese systeem duidelijk onderscheiden van het kapitalisme. (disclaimer illustratie FOSC)

PEKINGNOLOGY
The 1970s-80s Start of China’s Rise in Local Rural and Suburban Industries

Een boeiend en verrassend, om niet te zeggen controversieel, uittreksel van een presentatie in Qingdao, China, door Lynn T. White III, emeritus hoogleraar politiek en internationale zaken. White is Senior Scholar, Princeton School of Public and International Affairs. Waar Zichen Wang, de initiatiefnemer van de intussen veelgelezen blog Pekingnology,nu een student is in het Master in Public Policy programma.White’s stevig wetenschappelijk onderbouwde stellingen zijn dat de ‘hervormingen’ in China voortkwamen uit de opkomst van landbouwmechanisatie en drievoudige oogst aan het eind van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig, en niet door gedragsverandering in 1978. Economische ontwikkelingen veranderden China’s politiek en de reactie van de partij na 1989 was grotendeels gericht op het opnieuw centraliseren van het bestuur om de levensduur van de socialistische, door een communistische partij geleide staat, te verlengen. Misschien interessant om te lezen in verband met Xi’s uitspraken bij het bezoek van zijn Vietnamese tegenhanger To Lam deze week. (disclaimer illustratie: Pekingnology)

De Leestafel #46 over richtlijnen groene transitie

De Communistische Partij en de regering van China publiceren een reeks richtlijnen om de groene transitie op alle terreinen van de economische en sociale ontwikkeling te versnellen. China haalt binnenkort al bepaalde klimaatdoelstellingen, maar tegen 2035 zal China een groen, koolstofarm en circulair economisch ontwikkelingssysteem kennen en een “Mooi China” zal werkelijkheid geworden zijn. Aan de Engelse vertaling van de volledige officiële tekst wordt nog gewerkt. ChinaSquare zal daar aandacht aan schenken. In afwachting op de leestafel alvast twee samenvattingen uit betrouwbare bron. Als toemaatje twee stukjes over hoe mensen in grote steden afkoeling zoeken voor de hitte van 2024.

CHINA ECOLOGICAL CIVILIZATION
China releases comprehensive policy document on green transformation

https://xueyingyingxue.substack.com/p/breaking-china-releases-comprehensive?utm_source=post-email-title&publication_id=790095&post_id=147583529&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=wxc0&triedRedirect=true&utm_medium=email

Ying Xue van het Xinhua Institute geeft de Chinese tekst van het document over groene transitie in China weer, met een Engelse vertaling en kort commentaar. Het is een lange tekst die gelukkig door mevrouw Ying is opgesplitst in leesbare en afwisselende alinea’s. Eerst bevat het document een paragraaf over ‘algemene vereisten’, grondslagen zeg maar. Dan komen de belangrijkste onderdelen, over ruimtelijke ordening, industrie, energie, transport, stedenbouw en landbouw, milieubescherming, consumptiemaatschappij en milieubewustzijn, wetenschap en techniek, internationale samenwerking. In totaal 33 alinea’s.

TRACKING PEOPLE’S DAILY
Breakdown of Guideline on Green Transformation of Economic & Social Development

Manoj Kewalramani, een ‘Beijing-kritische’ Chinakenner uit India, haalt elke dag de belangrijkste artikelen uit de Chineestalige People’s Daily, het partijblad. Op maandag 11 augustus viel hem het grote stuk op de voorpagina op: ‘de volledige richtlijn over het versnellen van de alomvattende groene transformatie van economische en sociale ontwikkeling’. De tekst in mandarijn is dezelfde als die van China’s Ecological Civilization. Kewalramani’s ‘hoofdpunten’ kunnen verschillen van die van Ying Xue (zie boven). Voor liefhebbers en geharde studenten.

indoor skiing in Jiangsu 2024 foto Xinhua disclaimer

SIXTHTONE
Chinese Hit the Slopes to Escape Brutal Summer Heat

De aanhoudende hittegolf in China jaagt mensen naar indoor wintersportlocaties die blijkbaar in het hele land te vinden zijn. Zij zoeken en vinden er een paar uurtjes verkoeling.

SIXTHTONE
Shanghai’s Chaotic New Summer Trend: Night Kayaking

In Shanghai hebben ze er nog iets anders op gevonden: bedrijven organiseren nachtelijke kajaktochten, met ‘Amazone-achtige’ uitzichten. Maar de reporters die erover schrijven wijzen op wat beginnersfouten: sommige tochten zijn slecht geregeld en zijn zelfs soms onveilig.

Copyright matters
illustratie artikel Ying Xue disclaimer
foto Manoj Kewalramani disclaimer

De Leestafel # 45

Yan Xuetongs interview gezien door het oog van OpenAI’s DALL·E 3) disclaimer

Over China en de buitenwereld. De VS is daar een belangrijk speler van, maar lang niet de enige voor China.

SOUTH CHINA MORNING POST via SI(g)NIFICATION
Yan Xuetong on Trump, US-China and the World in 2034 (Part 1)
De South China Morning Post deelt Kawala Xie’s recente interview met de beroemdste academicus van China op het gebied van internationale betrekkingen, Yan Xuetong. De professor die graag adviezen geeft, maar enige afstand houdt van de macht, doet zoals vaker boeiende en stoutmoedige voorspellingen. Als ze niet uitkomen geeft hij dit ook ruiterlijk en beargumenteerd toe. Benieuw naar wat er zal correct blijken van prognoses dat Trump (als hij wint) terughoudender zal zijn rond Taiwan of dat er geen multipolaire wereld aankomt maar een bipolaire wereld met enerzijds twee grootmachten en anderzijds de achterop hinkende rest..

Yan Xuetong van de Tsinghua Uni disclaimer

Yan Xuetong on Trump, US-China and the World in 2034 (Part 2)
Ook in deel twee van het interview vallen er uitspraken die de moeite van het – kritisch – bestuderen waard zijn. Wat valt er bijvoorbeeld te denken van: ‘Voor middelgrote wereldmachten zal de bipolaire wereldorde (zie deel 1) beter zijn dan de oude unipolaire, waarin ze minder onderhandelingsmacht hadden.’ of ‘China’s benadering van het Mondiale Zuiden staat in schril contrast met die van India: Beijing streeft ernaar om in deze groep opgenomen te worden, terwijl New Delhi China ervan wil uitsluiten.’

THE EAST IS READ
Dragon or loong: much ado about nothing (eastisread.com)

Over het woord ‘draak’, zoals in de Chinese Draak of het Jaar van .. Op het eerste gezicht een taalkundig, literair of louter cultureel artikel, maar dit is China. De politieke implicaties worden meteen duidelijk. Sommigen, o.a. literatuurprofessor Shi Aidong, noemen de associatie van alles wat Chinees is met een draak schadelijk en bruikbaar tegen het land (hoewel de Chinese draken lieve dieren zijn in tegenstelling tot de westerse vuurspuwers). De auteurs van het artikel relativeren dit echter: als ze je een slechte naam willen geven doet de term die ze gebruiken er niet zoveel toe. Bedenk dat je zelfs van een muis een sympathieke Mickey kunt maken.

MIDDLE EAST MONITOR
‘Beijing Declaration’ on Palestine – Can Chinese diplomacy replace the US?

Ramzy Baroud, hoofdredacteur van de Palestine Chronicle, analyseert de historische ondertekening van een eenheidsakkoord tussen 14 Palestijnse politieke partijen in Beijing en de implicaties die dit heeft voor China’s rol als vredestichter in het Midden-Oosten. Baroud merkt op dat China de Palestijnse zaak al lang steunt en dat het afgelopen jaar weer luidkeels, konkreet en consequent heeft gedaan. De Chinese inspanningen voor een duurzame vrede en gerechtigheid in het Midden-Oosten zijn verwelkomd door vele staten in de regio en door de Palestijnen zelf. “China is nu officieel een vredesonderhandelaar in Palestina en voor de meeste Palestijnen een geloofwaardige bemiddelaar”.

Copyright matters
Illustraties bij artikel over draken en dat over Palestina & China: zie de weblink bij het stuk. disclaimer

De Leestafel: Derde Plenum again and again

Derde Plenum
Foto Morning Star bij artikel over seminarie betreffende VS – China en het Derde Plenum disclaimer

Het Derde Plenum van de CPC blijft rimpelingen veroorzaken. Wat hebben Chinese academici daar waargenomen over de voortzetting van het milieubeleid? Wat over de economische overwegingen, o.a. wat consumptie betreft? Onvermijdelijk blijft ook de context om aandacht vragen: de agressieve politiek van de VS en wat China hier tegenover kan (of moet?) stellen.

CHINA ECOLOGICAL CIVILIZATION
What did China’s 3rd Plenum Resolution say about Ecological Civilization?

De relatief nieuwe veelbelovende blog van authentiek Chinese publicisten licht de ecologische passages uit de officiële teksten van het Derde Plenum van de CPC. De oprichter, mevrouw Ying Xue, presenteert zichzelf als ‘researcher Xinhua Institute’. Aangezien de resolutie de toekomstige sociaal-economische ontwikkeling van China schets, is het belangrijk wat erin staat over ecologische beschaving. Ook bij ons begint het besef te groeien van de vooruitgang die het milieu- en energiebeleid van China maken. In de resolutie van het Derde Plenum is paragraaf 12 van de 15 onder meer gewijd aan het behoud van het milieu en de vermindering van koolstofemissies. De blog bengt de volledige tekst van de drie artikelen hierover.

SI(G)NIFICATION
Shi Yinhong on the Dangers of US-China Rivalry

De oplettende en trouwe lezer van deze rubriek zal merken dat de naam van deze substack een kleine maar betekenisvolle (pun intended) wijziging heeft ondergaan. Shi Yinhong, en bekend Chinees academicus, die deze week in de blog aan het woord komt, vindt dat hoewel niemand van een oorlog houdt, hij uiteindelijk fataal kan uitbreken – vooral als er niet genoeg wordt gedaan om hem te voorkomen. Shi maakt zich zorgen over de toenemende intensiteit van de rivaliteit tussen de VS en China (en de mogelijkheid van een tweede presidentschap van Trump). Hij vreest de geleidelijke opkomst van twee tegengestelde blokken: het ene gedomineerd door de VS en het andere door China.

MORNING STAR
China’s diplomatic vision: Five Principles for a harmonious world

Een minder pessimistische visie op het oorlogsgevaar komt van Roger McKenzie, de redacteur buitenland van de linkse Britse krant The Morning Star. Hij bezocht China dit jaar twee keer. Hij kwam onder de indruk van het feit dat ondanks de toenemende provocaties uit het Westen, het land duidelijk kalm en zelfverzekerd blijft. ‘China ging gewoon door met zijn eigen zaken en dit werd weerspiegeld in zijn benadering van internationale betrekkingen’, zo is zijn mening. Hij zoekt een van de verklaringen in de trouw aan de vijf principes van vreedzame coëxistentie. McKenzie heeft een toespraak bestudeerd die Xi Jinping hield op een conferentie ter gelegenheid van 70 jaar toepassing en relevantie van die 5 pricnipes.

CCG UPDATE
Transcript: Huang Yiping & Tu Xinquan decode Third Plenum

Het Centrum voor China en Globalisering (CCG) hield, samen met de Beijing International Club, op woensdag 24 juli een lunch voor VIPs uit buiten- en binnenland, met o.a. een hele reeks ambassadeurs als gast. De lunch werd bijgewoond door Huang Yiping, decaan van de National School of Development aan de Peking University en Tu Xinquan, decaan van het China Institute for WTO Studies aan de University of International Business and Economics. Zij zetten hun visie op het Derde Plenum uiteen en  CCG Update brengt een volledige transcriptie van wat zij vertelden. Niet te missen aanvulling op wat wijzelf tot nog toe publiceerden over het Derde Plenum. Dit gewichtige politieke evnement, zal wellicht belangrijker blijken dan velen op het eerste gezicht hebben gedacht.

Foto straatbeeld China vandaag, bij artikel Morning Star over bezoek China in het jaar van het Derde Plenum
disclaimer

Vredespolitiek China op de leestafel

De gevestigde media zwijgen er zedig over, dus halen we de info over het belangrijke terrein van de Chinese vredespolitiek bij de bron zelf: de Chinese diplomatie. Dit omdat er misschien vragen zijn over de redenen waarom Beijing (met succes) heeft bemiddeld tussen de Palestijnse partijen. Als toemaat: twee stukken uit de Global Times, een online krant die laat zien hoe je vreedzaam met strijdbaar kan combineren.

disclaimer FoSC

FMPRC.GOV.CN (website min. BuZa) via FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Wang Yi: The historic step from peaceful coexistence to a shared future for humanity
Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Vijf Beginselen van Vreedzame Co-existentie publiceerde minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi op 17 juli een belangrijk artikel over de historische evolutie van die Vijf Beginselen. Wang legt uit hoe ze ontstaan zijn, dat China ze mee heeft helpen vaststellen en dat Xi Jinping ze in feite heeft geactualiseerd tot het concept van ‘een gedeelde toekomst voor de mensheid’. Op die manier passen ze bij de huidige trend van multipolariteit, geven ze de mogelijkheid om alle progressieve krachten in de wereld te verenigen. Ze bieden uitzicht op nieuwe internationale betrekkingen die het Handvest van de Verenigde Naties als basis hebben.

CHINA’S PERMANENT MISSION TO THE UN via FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
History has amply proved that wherever NATO’s hand extends, turmoil and chaos will ensue

Op 16 juli hield de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een open debat over ‘Multilaterale samenwerking in het belang van een rechtvaardiger, democratischer en duurzamer wereldorde’. De bijeenkomst werd bijeengeroepen op initiatief van de Russische Federatie en voorgezeten door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov. VN-ambassadeur Fu Cong nam de Chinese bijdrage tot het debat voor zijn rekening met een toespraak over hoe de VN in 1945 was opgericht om ‘opeenvolgende generaties te behoeden voor de gesel van de oorlog’ en over de krachten in de wereld van vandaag die deze missie bevorderen en zij die ze tegenwerken. Volgens Fu Cong passen vrede, veiligheid en rechtvaardige ontwikkeling naadloos bij elkaar.
GLOBAL TIMES
Update: Canadian FM’s first China visit in 7 years expected to thaw relations, pave way for increased communications: experts
Op 27 juni hield de nieuwe ambassadeur van China in Canada H.E. Wang Di een receptie ter gelegenheid van zijn aanstelling. Zijn toespraak met de titel Heat, Hospitality and Hope was vriendelijk en grappig. Hij bracht de vriendelijke groeten over van Xi Jinping. Van 18 tot 20 juli bracht de minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly een bezoek aan China. De betrekkingen tussen China en Canada hebben de afgelopen jaren moeilijkheden en nare wendingen gekend. Het lijkt erop dat beide landen een manier zoeken om weer nader tot elkaar te komen. De Global Times vraagt de mening van een aantal experts.
GLOBAL TIMES
Philippines urged to abide by ‘provisional arrangement’
De Filippijnen en China hebben al maanden wrijvingen over een schip dat vele jaren geleden aan de grond is gelopen in een zone van de Zuid-Chinese Zee waar China een claim op heeft en de Filipijnen ook. Vorige Filipijnse regeringen hadden beloofd het wrak weg te halen, maar de huidige leiders zijn van mening veranderd en repareren het schip, brengen er (vaak militaire) voorraden naartoe. De beide landen zijn het onlangs eens geworden om te de-escaleren op basis van een voorlopige regeling. De vraag is of die zal standhouden. Er zijn nu al meningsverschillen over de bewoordingen en de precieze inhoud. De VS zit duidelijk achter de anti-Chinese wending en de provocerende houding van de Filippijnen. Chinese deskundigen vrezen dat Washington zijn aanpak niet gauw zal veranderen: hopen dat de Filippijnen onrust blijven zaaien, zonder te ver te gaan.

De Leestafel, # 42 het Pekingnology-nummer

In deze rubriek prijzen we vaak artikelen van de Pekingnology-substack aan, doen we vandaag weer.

Over hoe deze blog tot stand is gekomen en intussen is geëvolueerd tot een onderdeel in een heel sterrenbeeld van inside informatie, leest u hier. Intussen op de leestafel van deze week: vier stukken afkomstig van Pekingnology, die u van dienst kunnen zijn bij uw persoonlijke voorbereiding op het Derde Plenum (gepland voor 15 tot 18 juli)

Pekingnology

PEKINGNOLOGY

Pekingnology

Geely founder’s commencement speech at Tsinghua University School of Economics and Management

Geely, het miljardenbedrijf van Eric Shufu Li, kocht Volvo en Lotus en is onlangs een joint venture met Renault aangegaan. De oprichter van Geely beschrijft met zijn eigen woorden zijn loopbaan en de veranderingen in China die hij heeft meegemaakt. Hij doet dat op 2 juli voor een publiek van studenten en professoren bij de diploma-uitreiking van de School of Economics and Management, een faculteit van de prestigieuze Tsinghua universiteit. Eric Shufu Li legt uit dat zijn ‘persoonlijke groei en die van zijn Geely Holding Group altijd, stap voor stap heeft gedraaid rond technologie en productie’. ‘Ondanks de moeilijkheden in elke transformatie, met de zorg en steun van de partij en de overheid en de gezamenlijke inspanningen van zijn team’ heeft hij succes gekend.

Pekingnology

Cui Tiankai’s commencement speech at Shanghai Tech University
Ook de man die gedurende de langste periode ooit ambassadeur van China in de Verenigde Staten is geweest richt zich tot een belangrijke groep jongeren, de pas afgestudeerde innovatieve wetenschappers, uitvinders en ondernemers van de Shanghai Tech University, die in 2013 is opgericht door de Chinese Academy of Sciences (CAS) samen met de Volksregering van Shanghai. Cui adviseert de volgende generatie van intellectuelen onafhankelijk te denken in overeenstemming met de werkelijkheid en objectieve wetten, liever dan geruchten te volgen of zich blindelings te conformeren aan anderen. Volgens hem kan geen enkele krachtige computer onafhankelijk denken vervangen, en mag de artificiële intelligentie het menselijk geweten niet vervangen. De vroegere ambassadeur deelt met zijn publiek enkele lessen uit twee beslissende eigen ervaringen: zijn tijd op het platteland tijdens de culturele revolutie en zijn tijd in de States. Naar de VS, ondanks alles nog steeds een wereldmacht, kijkt hij met een alomvattende, driedimensionale, en dialectische blik, niet simplistisch, of met wishful thinking. Merkwaardig: Cui weeft doorheen zijn speech inspirerende gedachten en dichtregels van Xi Jinping en Mao Zedong.

Pekingnology

3rd Plenum set for July 15-18
De officiële tekst van de vergadering van het Politiek Bureau van de Communistische Partij van China (CPC) over de agenda en de doelstellingen van het Derde Plenum. Deze tekst wordt gevolgd door drie afleveringen van de vijfdelige serie die Pekingnology bracht over wat je wel (en wellicht niet) kunt verwachten. De oprichter van de substack focust daarbij op zijn eigen favoriete aandachtspunt: het voornemen om het Chinese volk te dienen, minder zoals tot nog toe, met hogesnelheidstreinen en hulp aan bedrijven, meer direct met sociale maatregelen voor interne migranten, jonge moeders, gepensioneerden en ter ondersteuning van de gezondheidszorg.

Copyright matters
Ilustraties bij alle bovenstaande artikelen: Pekingnology juni en juli 2024 disclaimer & Tsinghua Uni disclaimer

Print Friendly, PDF & Email