VAE heeft geen boodschap aan ‘overcapaciteit’-verhaal

Tijdens een recentelijk te Beijing gehouden Business and Investment Forum tussen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en China werden de economische en handelsbanden tussen de twee landen nauwer aangehaald en werd gezegd dat China’s bloeiende nieuwe-energiesector een zegen is voor de Arabische natie.

United Arab Emirates-China Business and Investment Forum Foto Global Times Disclaimer

Arabische landen maken Chinese NEV-bedrijven actief het hof in een samenwerking die niet enkel de noodzakelijke overgang van voertuigen op fossiele brandstoffen versterkt, maar ook de economische groei stimuleert door technologische uitwisseling. ‘De kracht van China om de wereld te helpen groener te worden is enorm,’ vertelde voorzitter en CEO van DMCC, Ahmed Bin Sulayem, aan de Global Times. DMCC is een in Dubai gevestigde hub voor handel en ondernemingen. Chinese nieuwe energieproducten zijn populair in het Midden-Oosten vanwege hun concurrentiële prijzen en de dringende behoefte aan groene transformatie, aldus Sulayem.

Ministers

Gekenmerkt door sterke complementariteit en een inherente vraag naar ontwikkeling zijn er brede vooruitzichten voor algehele samenwerking tussen China en Arabische landen, verklaarde viceminister van Handel Ling Ji in de openingsopmerkingen van het forum. De VAE tonen interesse in een aantal Chinese sectoren, variërend van nieuwe energie, technologie, farmaceutische producten, autonome machines en kritieke mineralen, zei VAE-staatsminister van Buitenlandse Handel Thani bin Ahmed Al Zeyoudi tijdens zijn openingstoespraak.

China is de grootste VAE-handelspartner betoogde Ling en voegde eraan toe dat de twee landen vruchtbare samenwerking hebben bereikt in de petrochemische industrie, verwerking en productie, digitale economie, schone energie, handel en logistiek. Tijdens een ontmoeting met de VAE-staatsminister van Buitenlandse Handel Thani bin Ahmed Al Zeyoudi verklaarde de Chinese minister van Handel Wang Wentao dat de sterke economische veerkracht en het potentieel van China een stabiele ontwikkelingsomgeving zullen bieden voor de economische en handelssamenwerking tussen China en de VAE en dat de VAE welkom zijn om te delen in de ontwikkelingsdividenden van China..

Grote mogelijkheden

Voorzitter en directeur van de Arab Development Company Yousif AI Nowais vertelde de Global Times dat China een leider is in het stimuleren van duurzame ontwikkeling en actief betrokken is bij projecten voor hernieuwbare energie en de versnelde technologische samenwerking qua elektrische voertuigen (EV) wat strookt is met de VAE ambities in de overgang naar groene en nieuwe energie. Verteld werd dat er grote mogelijkheden zijn voor deals in groene energie, mijnbouw, mineraalverwerking en de productie van EV’s en batterijen.

De Global Times vernam van enkele VAE-investeerders dat er de komende jaren veel ruimte is voor de bouw van ondersteunende faciliteiten in Arabische landen, waaronder EV-productiebases, batterijfabrieken en zonne-energiecentrales. De Chinees-Arabische samenwerking ontwikkelt zich in een multidimensionale en diepgaande richting, vooral wat betreft het verdiepen van uitwisselingen en samenwerkingen op een groot aantal gebieden, waaronder financiële investeringen, wetenschappelijke en technologische innovatie, hoogwaardige productie en toekomstige energie-infrastructuur, aldus Ling.

Ondernemingen van beide partijen zijn overeengekomen om de samenwerking in verschillende sectoren op te drijven. Tijdens het forum benadrukten enkele VAE-bedrijven de versterking van de samenwerking in geavanceerde, opkomende en toekomstige industrieën zoals digitale economie, kunstmatige intelligentie, biowetenschappen en high-end productie van kwantuminformatie. Kortom, het westers gezanik over Chinese groene overproductie leek wel van een andere wereld. De weg lijkt ook in de VAE vrij voor het beklinken van groene zakendeals zoals met Saoedi Arabië.

Bron: Global Times