De regionale cuisines van China: het Oosten

Spreekt Chinees eten u aan? Mooi; geniet ervan. Echter, wees voorzichtig eraan toe te voegen dat u de ‘Chinese cuisine’ kent. Een land zo groot en divers als China kent uiteraard niet één enkele cuisine. Mensen die veel door China reizen hebben de gelegenheid iets van die diversiteit te kunnen proeven, maar ook dat is beperkt. Deze aflevering introduceert de oostelijke regio.

De locatie van de regio; kaart van de auteur.

Geografie

Hoewel de rijkdom niet gelijkelijk verdeeld is, is dit in zijn geheel een van de rijkste economische regio’s van China. Jiangsu en Zhejiang zijn rijke kustprovincies. Het is de thuisregio van een aantal belangrijke zeehavens, zoals Lianyungang in Jiangsu en Ningbo in Zhejiang. Shanghai is een van de stadsprovincies die direct door de centrale regering bestuurd worden en tevens een van ’s werelds grootste havens. Het gemiddelde besteedbaar inkomen in Oost-China is hoger dan het nationale gemiddelde. de hoofdstad van Jiangsu, Nanjing, is gedurende een aantal korte perioden de nationale hoofdstad is geweest. De provinciehoofdsteden Nanjing en Hangzhou (Zhejiang) vormen met Shanghai de Yangtze Delta. Het is een van China’s rijkste en dichtstbevolkte gebieden. Er is veel hightechindustrie, inclusief buitenlandse investering. Daardoor kent de regio ook een hoog aantal expats. De hoofdvestigingen van veel van China’s grootste levensmiddelondernemingen zijn in de Yangtze Delta gevestigd.

Cuisine

De cuisine van deze regio kenmerkt zich door minder gebruik van specerijen. Wel kent deze keuken meer zoete gerechten dan waar ook elders in China. Een heel representatief gerecht is de songshuyu, letterlijk: ‘eekhoornvis’ (zie foto; tuchong disclaimer). De vis wordt vele malen ingesneden, gegaard en daarna overgoten met een mengsel van suiker en sojasaus. Rijst is het hoofdvoedsel en de mensen in deze regio hebben niet echt gegeten, als ze niet minsten één kom rijst hebben gehad. Wel wordt de rijst traditioneel aan het eind van de maaltijd geserveerd; zeker als je gasten hebt. Pas als de gasten zich aan de gerechten tegoed gedaan hebben, vullen ze de gaatjes op met rijst.

De vele buitenlanders die al sinds de 19e eeuw in havensteden als Shanghai of Ningbo woonden en wonen hebben nauwelijks geleid tot fusion cuisine, maar wel tot een groot aanbod van westerse en andere internationale restaurants. Mensen in Shanghai consumeren meer zuivel dan elders in China en ’s lands oudste zuivelbedrijf opgericht door een Chinese ondernemer stond in Wenzhou (Zhejiang). Het eerste product was zoete gecondenseerde melk. Dat product werd weer de grondstof voor China’s meest beroemde snoepje: Big White Rabbit milk candy, geproduceerd in Shanghai.

Bron: eigen onderzoek en ervaring van de auteur.