De regionale cuisines van China: het Zuiden

Spreekt Chinees eten u aan? Mooi; geniet ervan. Echter, wees voorzichtig eraan toe te voegen dat u de ‘Chinese cuisine’ kent. Een land zo groot en divers als China kent uiteraard niet één enkele cuisine. Mensen die veel door China reizen hebben de gelegenheid iets van die diversiteit te kunnen proeven, maar ook dat is beperkt. Deze aflevering introduceert het Zuiden.

De locatie van de regio; kaart van de auteur.

Geografie

Dit is verreweg de rijkste van de Chinese economische sleutelregio’s. Het omvat de provincies Fujian, Guangdong, Guangxi en de eilandprovincie Hainan. Het gebied rond de hoofdstad van Guangdong, Guangzhou, en zijn satellietsteden, beter bekend als de Parel Rivier Delta, is van even groot economisch belang als de Yangtze Delta. Strict gesproken dienen we ook de Hongkong en Macau Special Administrative Regions te rekenen. De regio omvat verschillende van China’s zogenaamde Speciale Economische Zones: Shenzhen en Zhuhai in Guangdong, Xiamen in Fujian en de hele provincie Hainan. Het klimaat is subtropisch en landbouwactiviteiten zijn daardoor nauwelijks aan seizoenen gebonden.

Buitenland

De buitenlandse invloed in deze regio is zo sterk, dat het een separate sectie verdient. Hong Kong en Macau waren lange tijd kolonies van respectievelijk Engeland en Portugal. Die Europese invloed is nog steeds sterk. De eerste buitenlandse concessies in China bevonden zich in Guangzhou en de langdurige kolonisatie van Hongkong en Macau hebben bijgedragen aan een sterke Europese invloed in Zuid-China. Het Cantonees, gebaseerd op het dialect van Guangzhou, is de lingua franca geworden van overzeese Chinezen in Europa en Noord-Amerika, ongeacht van welke streek in China ze afkomstig waren.

Cuisine

Ook in het zuiden gebruikt men minder sterke kruiden. Dat geldt met name voor de Cantonese keuken (lange tijd de meest bekende in de westerse landen). De ingrediënten worden in een weinig olie gegaard en de meeste gerechten worden daarna met zetmeel gebonden. Omdat de hele regio aan de kust grenst, consumeren de mensen er veel vis en andere zeevruchten. Restaurants hebben vaak bakken met levende vis en schaaldieren die pas vlak voor de bereiding opgevist worden. De meest typerende voor Guangdong is ongetwijfeld de lunch met de vele kleine schotels, dimsum genoemd (zie foto; Alibaba disclaimer). Families zitten soms vanaf laat in de morgen tot ver in de middag aan tafel in een restaurant, pratend, thee drinkend en af en toe een schaal van een rondrijdende trolley pakkend.

De buitenlandse invloed is ook terug te zien in de lokale keukens. De Cantonese keuken omvat bijvoorbeeld verschillende gerechten op basis van melk. In Macau is een lokale versie van de Portugese pastel de nata geboren en die daarna heel China veroverd heeft.

Bron: eigen onderzoek en ervaring van de auteur.