China verfijnt uitvoerregels voor materiaal met dubbel gebruik.

China protesteert nadat de VS meer Chinese bedrijven op de sanctielijst zetten wegens vermeende uitvoer van materiaal met mogelijks militair gebruik. Tegelijk verfijnt het de regels voor dit soort producten.

Foto: Website DJI

Strengere uitvoerregels

Vanaf 1 september breidt China de lijst met producten waarvoor een uitvoervergunning nodig is uit.

Volgens het Ministerie van Handel gebeurt dit omdat China ‘zich verzet tegen het gebruik van civiele drones voor niet-vreedzame doeleinden’.

Het gaat over onderdelen voor drones met mogelijks militaire toepassingen: toestellen voor infrarode beeldvorming, synthetic-aperture radars (die gedetailleerde tweedimensionale en driedimensionale beeldvorming toelaten), inertie meetapparaten (die preciesiemetingen van positie en beweging leveren) en draadloze telecommunicatie.. Ook dronemotoren van meer dan 16 kilowatt komen op de lijst.

Chinese uitvoerders zullen strafbaar zijn indien ze producten uitvoeren waarvan ze weten dat ze kunnen gebruikt worden voor militaire doeleinden, terroristische activiteiten of de verspreiding van massavernietigingswapens. Dat geldt zelfs indien het materiaal niet expliciet op de verboden lijst staat.

Overtreders verliezen hun illegale winsten en kunnen een boete krijgen tot tien keer die winst. Het bedrijf kan zelfs opgedoekt worden.

Westerse sancties ‘illegaal’

Het Westen beschuldigt China ervan materiaal voor dubbel gebruik – civiel en militair- uit te voeren naar Rusland en Iran.

China ontkent echter met klem dat het materiaal voor dubbel gebruik levert aan Rusland.

De verscherpte Chinese uitvoerregels zijn aangekondigd een dag nadat de VS bijkomende sancties uitvaardigde tegen een Chinese personen en bedrijven op het vasteland en Hongkong wegens het leveren van componenten zoals versnellingsmeters en gyroscopen die kunnen gebruikt worden voor Iraanse ballistische raketten en drones. Dit is verboden volgens eenzijdige Amerikaanse sancties.

Het Ministerie van handel reageerde dat China ‘zich verzet tegen het illegaal opleggen van sancties tegen Chinese bedrijven of burgers met drones als voorwendsel’.

Versoepeling

Tegelijk met scherpere beperkingen komt er ook versoepeling. De tijdelijke uitvoercontroles op sommige civiele drones worden opgeheven.

Deze soepeler regeling speelt in het voordeel van dronefabrikanten zoals DJI in Shenzhen. Dit bedrijf wordt door de VS verdacht van banden met het Chinese leger. Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen verklaarde DJI dat het ‘zich sterk verzet tegen het misbruik van zijn technologie of producten voor militair gebruik’ en dat het ‘strikt voldoet aan de Chinese uitvoerregels en de wetten van het land waar het actief is’.

Bron: Caixin