Buitenlandse goederenhandel tot eind juli + 6,2%

Tijdens de eerste 7 maanden van het jaar steeg de Chinese goederenhandel met 6,2%: de uitvoer met 6,7% ,de invoer met 5,7%. In juli steeg de buitenlandse handel handel in goederen met 6,5% j-o-j, waarbij de export met 6,5% toenam en de import met 6,6%.

Taicang haven Foto Xinhua Disclaimer

Niettegenstaande westerse protectionistische winden en tariefverhogingen, realiseerde de Chinese buitenlandse handel een recordgroei tot 24 miljard yuan tijdens de eerste 7 maanden. De centrale rol van China als stabilisator en locomotief van de wereldwijde toeleveringsketen blijft intact.

In de eerste zeven maanden van dit jaar steeg de Chinese export volgens douanegegevens met 6,7 %, terwijl de import met 5,4 % toenam. In juli steeg de buitenlandse handel in goederen met 6,5% j-o-j, waarbij de export met 6,5% toenam en de import met 6,6%. De jaar-op-jaar groei van de import en export is volgens de douane (GAC) al vier maanden op rij hoger dan 5 %.

Goed voorteken

Aangezien juli het begin van het tweede semester markeert, zijn de positieve gegevens een goed voorteken voor de ontwikkeling van de handel in het tweede semester, vertelde econoom Tian Yun aan de Global Times.  Op basis van de onlangs gepubliceerde handelsgegevens van juli voorspellen economen dat het Chinese bnp in het derde kwartaal waarschijnlijk met ongeveer 5% zal groeien of in ieder geval sneller dan in het tweede kwartaal (4,7%).
Volgens Tian wordt het positieve handelsmomentum in juli ondersteund door een reeks factoren, waaronder een groeiende buitenlandse vraag tegen de achtergrond van een dreigende wereldwijde renteverlagingscyclus. De Olympische Spelen van 2024 in Parijs droegen ook bij aan de vraag naar ‘Made in China’-producten zoals sportartikelen, souvenirs en andere goederen.   Begin augustus kondigde de Bank of England een renteverlaging aan, de eerste in vier jaar en waarnemers verwachten dat meer grote economieën het voorbeeld zullen volgen en de rente in de tweede helft zullen verlagen waardoor de buitenlandse vraag hoog zal blijven en de buitenlandse handel van China verder zal toenemen.

Opgesplitst

Wat de afzonderlijke economieën betreft, bleef de ASEAN de grootste handelspartner van China tijdens de eerste zeven maanden. De bilaterale handel steeg met 10,5 % j-o-j en bereikte 3,92 biljoen yuan, goed voor 15,8 % van China’s totale buitenlandse handelsvolume. De EU en de VS waren respectievelijk de tweede en derde grootste handelspartner van China. China’s handel met de EU groeide in de periode januari-juli met 0,4 %, die met de VS steeg met 4,1 %. 
Een nader onderzoek van de handelscategorieën wijst eveneens op de voortdurende verbetering van de handelsstructuur. China’s export van elektromechanische producten bedroeg in de eerste zeven maanden  8,41 biljoen yuan, een stijging van 8,3 % en goed voor 59 % van de totale export van het land . Met name de export van geïntegreerde schakelingen steeg met 25,8 % ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de autouitvoer met 20% omhoog ging

Bron: Global Times