Databank voor alleenstaande en migrantenkinderen

China plant een databank op te zetten voor migranten- en alleenstaande kinderen, met onder meer hun verblijfsstatus, ziekteverzekering en handicaps. De lokale overheden moeten hen 16 diensten verlenen.

Alleen TV-kijken in Bijie (Guizhou) Foto Sixthtone Disclaimer

21 departementen zetten een landelijke database op van kinderen van migranten, nu het land worstelt met een stijging van de jeugdcriminaliteit. De database zal kinderen bevatten die in hun geboortestad zijn ‘achtergelaten’ terwijl hun ouders elders werken, maar ook kinderen die met hun ouders naar andere delen van het land zijn verhuisd om werk te zoeken. De lijst bevat 19 punten op zes belangrijke gebieden, waaronder verzorging, onderwijs, medische zorg en huisvesting. Directeur Guo Yuqiang van het Departement Kinderwelzijn bij het Ministerie van Burgerzaken zegt dat de centrale regering ernaar streeft om tegen 2026 een precieze lijst te hebben van kinderen die zorg nodig hebben. Tegen 2035 moeten duidelijke resultaten geboekt zijn bij de bescherming van de psychologische en fysieke gezondheid van deze kinderen.

Guo Yuqiang zegt dat de regering een actieplan heeft opgesteld voor de bescherming van migrantenkinderen, het eerste plan in zijn soort op nationaal niveau. Speciale aandacht zal worden besteed aan kinderen met een handicap, kinderen zonder voogd en kinderen met psychologische en gedragsmatige behoeften. Kinderen uit deze categorieën zullen worden geïdentificeerd voor speciale zorg waarbij kaders van lokale overheden regelmatig hun welzijn moeten controleren. Lokale overheden zijn al begonnen met het verzamelen van informatie voor de databank waarbij verschillende instanties richtlijnen hebben gekregen. De kinderen van migranten worden in grote lijnen gedefinieerd als kinderen jonger dan 16 jaar van wie de ouders het huis voor meer dan zes maanden hebben verlaten om te gaan werken. Volgens gegevens van de volkstelling uit 2020 waren er in 2020 ongeveer 71 miljoen migrantenkinderen en 67 miljoen achtergebleven kinderen in China. Van de achtergebleven kinderen woonde meer dan 60 % op het platteland.

Dienstverlening

De databank omvat verschillende aspecten gaande van verblijfsstatus tot medische verzekering en handicaps. De centrale overheid heeft eveneens een lijst opgesteld met 16 diensten die de lokale autoriteiten aan migrantenkinderen moeten verlenen waaronder vaccinaties voor baby’s, hulp bij de inschrijving op openbare scholen, ondersteuning voor kinderen met een handicap en interventie voor kinderen met psychologische behoeften.
China zal zijn inspanningen opvoeren om een netwerk aan de basis op te zetten voor de zorg en bescherming van migrantenkinderen. Daarbij zal de nadruk liggen op de opbouw van instellingen op stads- en provincieniveau voor de hulp aan en bescherming van dergelijke minderjarigen en op de oprichting van stations in dorpen en buurten voor hun bescherming. .
Hoewel het actieplan zich richt op kinderen die bij hun migrantenouders wonen, zal de landelijke gegevensbank ook informatie bevatten over de achtergelaten kinderen. De benarde situatie van achtergelaten kinderen en hun families is de afgelopen jaren een bron van nationale zorg geweest door een reeks jeugdmisdrijven. In maart werd het land opgeschrikt door de gruwelijke moord op een 13-jarige jongen, naar verluidt door zijn drie schoolgenoten van tussen de 12 en 14 jaar oud. Het bleken allemaal achtergelaten kinderen.

Bron:SCMP, Peoples Daily