Tegen het einde van het twaalfde vijfjarenplan moeten alle prefectuursteden en grote kantonsteden hun geografische informatie gedigitaliseerd hebben. De bedoeling is dan de informatie te integreren in “Map World”. Dat het China terzake ernst is, wordt bewezen door het feit dat het er zomaar even 15 miljard yuan voor over heeft om een speciale zone van 66 ha uit te bouwen enkel voor ondernemingen inzake geografische informatie.
De sector van de digitale cartografie verdrievoudigde zijn productie gedurende het elfde vijfjarenplan en verwacht wordt dat de jaarlijkse productie op het einde van het twaalfde vijfjarenplan 200 miljard zal gaan belopen, daar waar het in 2010 100 miljard bedroeg. Momenteel stelt de sector 400.000 personen te werk.
Centraal staat het project “Map World” waar geprobeerd wordt alle beschikbare geografische informatie voor de Internetgebruiker gratis gedigitaliseerd ter beschikking te stellen. Momenteel werken reeds 120 steden aan de ontwikkeling van het digitaliseren van hun stedelijke informatie. 40 hebben het proces reeds beëindigd. De eerste was de stad Taiyuan. Het digitaal platform daar is het model waarnaar de andere steden zich richten: het omvat zowel informatie over gronden, leefmilieu, informatie uit burgerluchtvaart en zelfs info over voedselveiligheid. De bewoner kan toeristische info opvragen, business centers aandoen, culturele gebouwen tot en met straatscenes overvliegen. Verwacht wordt dat de meeste prefectuursteden en grote kantonsteden ten laatste klaar zijn tegen 2015. Op dit ogenblik delen Baidu, DDMap en Google de helft van de on-line markt aldus gegevens van “Analysys International”. Het Chinese officiële antwoord op buitenlandse initiatieven “Map World” kreeg gedurende de 15 dagen na de lancering in oktober 12 miljoen bezoeken. In september gaf de “Staatsdienst voor cartografie” 31 licenties zoals aan Nokia, Baidu, Alibaba , Sina en Tencent. Noch Google noch Microsoft dienden een verzoek tot vergunning in waardoor hun on-line mapping na 1 juli 2011 onwettelijk dreigt te worden.
Het land investeert overigens 15 miljard om op 66 ha een nationale zone uit te bouwen voor aardrijkskundige informatie. Gehoopt wordt dat de zone die de steun heeft van de “Staatsdienst voor Cartografie” (State Bureau of Surveying and Mapping) in 2013 kan starten met 100 ondernemingen. Op de eerste steenlegging vorige week zei burgemeester Guo Jinlong van Peking dat het de bedoeling is te komen tot een “Silicon Valley” voor de geografische nijverheid. 25 ondernemingen, waaronder de “Staatsdienst voor Cartografie”, tekenden voor de nieuwe zone reeds een contract