Premier van Spanje hartelijk ontvangen in China (UPD)

Premier van Spanje
Bijeenkomst Sanchez en Xi bijgestaan door Spaanse en Chinese diplomaten, 9 sept. , 2024. (Xinhua/Yin Bogu) disclaimer

Pedro Sanchez, de premier van Spanje, bezoekt China deze week voor de tweede keer op korte tijd. Hij heeft president Xi Jinping ontmoet, en eerder had hij met premier Li Qiang en Zhao Leji, de voorzitter van het Nationale Volkscongres, gesproken.

De Spaanse premier werd ontvangen en op een diner vergast in het Diaoyutai State Guest House, de plaats voor de hoogste buitenlandse gasten in Beijing. Verder woonde hij een bespreking bij tussen vertegenwoordigers van Spaanse en Chinese bedrijven. Ook bij de feestelijke opening van een Cervantes-Instituut, een centrum voor de Spaanse taal en cultuur in Shanghai was Sanchez aanwezig. Spanje wordt het eerste land ter wereld met twee culturele centra in China.

Spanje en de EU

Sanchez was ook in China in maart 2023. Toen bekleedde Spanje het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie. Spanje was een van de EU-landen die eerder dit jaar hun steun uitspraken voor een tarief van 36,7 % op Chinese elektrische voertuigen. De Chinese regering reageerde hierop met een onderzoek naar de invoer van varkensvlees uit de EU. De EU-export van varkensvleesproducten naar China was in 2020 gestegen tot een toppunt van 7,4 miljard euro. Ondanks deze tegenstellingen heeft Spanje de plannen van de Chinese autofabrikant Chery verwelkomd om een fabriek voor elektrische voertuigen te openen in Barcelona. (UPD) Sanchez heeft gezegd dat Spanje zijn standpunt over EU-tarieven op Chinese elektrische voertuigen ‘heroverweegt’. Tijdens een persconferentie in Shanghai op woensdag zei Sánchez dat het belangrijk was om een compromis te vinden tussen de EU en China. ‘Ik moet vrijmoedig spreken …. Ik denk dat we allemaal, niet alleen de lidstaten, maar ook de [Europese] Commissie, ons standpunt ten opzichte van deze actie moeten heroverwegen,’ zei hij en ‘we hebben niet nog een oorlog nodig, in dit geval een handelsoorlog’. Volgens de Financial Times is er hiermee sprake van een ‘belangrijke interventie in een handelsconflict tussen China en de EU van de afgelopen maanden en duidt het op een verandering in de positie die Spanje eerder zelf heeft ingenomen’.

Spanje en China

In 2023 vierden China en Spanje de 50e verjaardag van hun diplomatieke betrekkingen. Ook is het bijna 20 jaar geleden dat ze een ‘alomvattend strategisch partnerschap’ zijn aangegaan. Premier Li hoopt dat Spanje een constructieve rol zal spelen bij het bevorderen van de relatie tussen China en de EU. Hij zei tegen zijn ambtgenoot dat China bereid is verder nog lang met Spanje samen te werken en wederzijds politiek vertrouwen op te bouwen en de openstelling tussen de twee landen uit te breiden. China zal Spaanse en andere buitenlandse ondernemingen meer voorzieningen en steun bieden om in China te investeren en hoopt dat Spanje voor een fair, veilig, niet-discriminerend en voorspelbaar ondernemingsklimaat zal zorgen voor de Chinese ondernemingen die in Spanje willen investeren. De terreinen waarop Li mogelijkheden tot samenwerking ziet zijn: groene ontwikkeling en innovatie, nieuwe energie, energiebesparing, milieubescherming, digitale economie en ruimtevaart. Sanchez van zijn kant wil mikken op uitwisselingen op het gebied van cultuur, onderwijs, wetenschap en technologie en kansen om het wederzijdse begrip en de vriendschap tussen de twee volkeren te verdiepen. De Spaanse premier verzekerde zijn collega dat zijn land groot belang hecht aan de ontwikkeling van de betrekkingen met China. Volgens hem hebben de EU en China hebben nog veel ruimte voor samenwerking. Spanje wil de dialoog tussen de EU en China voor evenwichtige en wederzijds voordelige betrekkingen bevorderen en is het voor de gezamenlijke aanpak van uitdagingen. Na de gesprekken waren de twee leiders getuige van de ondertekening van een aantal documenten voor ontwikkelingen op de door hen aangehaalde terreinen. Tijdens het gesprek met Zhao Leji kwamen uitwisselingen tussen de parlementen, de wetgevende instanties ter sprake. Hierbij verzekerde de premier van Spanje zijn gesprekspartner er een eerste keer van dat zijn land trouw blijft aan het één-China-beleid.

Xi wijst premier van Spanje op kansen

Met Sanchez als tussenpersoon wisselden koning Felipe VI en president Xi Jinping hartelijke groeten uit. Xi riep de regeringen van beide landen op om de bilaterale betrekkingen naar een hoger niveau te tillen. De Chinese president wees op de hervorming en openstelling van China. Hij noemde dat de correcte weg naar ontwikkeling die China in een praktijk van lange termijn heeft gevonden en die het land standvastig verder zal bewandelen. Zo zijn tijdens de derde plenaire vergadering van het 20e Centraal Comité van de Communistische Partij plannen gemaakt voor een verdere verdieping van de hervormingen en om de Chinese modernisering vooruit te helpen. ‘Hierin zitten nieuwe kansen voor een verdieping en uitbreiding van de samenwerking tussen China en een land als Spanje’, aldus Xi.

Premier van Spanje
Xi en Sanchez met hun adviseurs aan de wandel Xinhua/Huang Jingwen disclaimer

Net als premier Li drong de Chinese president aan op het zoeken naar economische, commerciële en technologische voordelen voor beide kanten en hoopt hij dat Spanje een constructieve Europees-Chinese relatie zal promoten. Bovendien hecht Xi Jinping extra belang aan ‘inclusiviteit en wederzijds leren, vriendschap tussen de twee volkeren en culturele en intermenselijke uitwisselingen op het gebied van taalonderwijs, jeugd, cultuur en toerisme’. ‘China en Spanje zijn beide landen met een gevoel van verantwoordelijkheid en missie, en beide zijn voorstander van multilateralisme en vrije handel’, zei Xi. China wil graag de samenwerking met Spanje uitbreiden tot markten met derde landen in het Zuiden. Waarschijnlijk bedoelde de Chinese president op een synergie met de succesvolle en sterke Chinese activiteiten in Latijns-Amerika. Ten slotte sprak Xi Jinping over de mogelijkheden om de houdingen en voorstellen op elkaar af te stemmen in de Verenigde Naties, de G20 en andere internationale organisaties, met als doel ‘meer positieve energie te injecteren in wereldvrede, stabiliteit en menselijke vooruitgang’.

Vriendschap, respect, gelijklopende ideeën

Volgens premier Sanchez koesteren Spanje en China een eeuwenoude vriendschap en wederzijds respect voor elkaar. De premier reageerde met instemming op de uitnodigingen over economie, handel en liet zich zelfs over de nieuwe energievoertuigen positief uit. Spanje steunt de beginselen van vrije handel en open markten, is tegen handelsoorlogen en is bereid een positieve rol te blijven spelen in het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van de betrekkingen tussen de EU en China, zei hij. De Spaanse premier verzekerde de Chinese president dat Spanje zich net als China inzet voor de bescherming van de wereldvrede en het multilateralisme. Hij noemde China ‘een belangrijke kracht voor wereldvrede en ontwikkeling die een belangrijke, constructieve rol speelt bij het oplossen van belangrijke internationale en regionale problemen’. ‘Spanje houdt vast aan het één-China-beleid, is bereid een betrouwbare partner van China te zijn en kijkt ernaar uit het alomvattende strategische partnerschap tussen de twee landen te verdiepen en een grotere bijdrage te leveren aan het welzijn van de twee volkeren, de wereldvrede en de welvaart’, aldus Sanchez. De twee partijen wisselden ook van gedachten over Oekraïne en het Palestijns-Israëlische conflict, maar over de inhoud van die gesprekken is vooralsnog geen informatie verstrekt. (UPD) Beide partijen beloofden echter samen te werken via de Verenigde Naties om een einde te maken aan de gevechten in Oekraïne en Gaza, zo meldt de Britse Morning Star.

Bronnen: Xinhua, Morning Star, Financial Times, cervantes.org, Wikipedia