Biden verhoogt heffingen na anti-China week

Het Amerikaanse Huis stemde deze week over een waslijst van 28 voorstellen die tegen China gericht zijn. Maandag werd onder meer de Biosecure Act tegen 5 Chinese biotechbedrijven gestemd . Ook de ‘Countering CCP Drones Act’ (sic) die DJI Technologies toevoegt aan een nationale veiligheidslijst werd aangenomen. Dinsdag werden de consulaten van Hongkong in de VS geviseerd. President Biden kondigde vrijdag als orgelpunt van het concert de verhoging aan van de heffingen tegen China.

VS Huis van Afgevaardigden Foto datacenterdynamics.com Disclaimer

Als één van de eerste stappen van de anti-China-week heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maandag een wetsvoorstel aangenomen dat de federale overheid verbiedt om contracten af te sluiten met Chinese biotechbedrijven die betrokken zijn bij de medische toeleveringsketen van de VS. De Biosecure Act, die met 306 tegen 81 stemmen werd aangenomen, richt zich op vijf Chinese bedrijven, namelijk BGI Group, Complete Genomics, MGI, Wuxi AppTec en Wuxi Biologics. Deze creëert een proces voor verschillende instanties om nog meer bedrijven te identificeren. Het wetsvoorstel wil Amerikaanse bedrijven minder afhankelijk maken van Chinese producten en tevens verhinderen dat Amerikaanse gezondheidsgegevens naar Beijing zouden doorstromen.

Het voorstel kreeg tegenwind van biotechmanagers die beweren dat de wet kan bijdragen aan een groot tekort aan medicijnen in de VS. Als reactie hierop hebben wetgevers de deadline voor het stopzetten van bestaande contracten met de genoemde Chinese bedrijven verlengd tot januari 2032. Het Democratische congreslid Jim McGovern uit Massachusetts plaatste echter vraagtekens bij het proces dat men gebruikte om de lijst van beoogde bedrijven vast te stellen. ‘Als we bedrijven gaan noemen, moet er een duidelijk, transparant proces zijn,’ stelde McGovern in wiens district Wuxi Biologics een fabriek aan het bouwen is.

Technologie in het vizier

Technologie vormde een ander aandachtspunt bij de stemmingen maandag. Zo nam het Huis de Countering CCP Drones Act aan. Deze voegt de in China gevestigde dronesfabrikant DJI Technologies toe aan een nationale veiligheidslijst, beheerd door de Federal Communications Commission. Dat wetsvoorstel wil het gebruik van nieuwe DJI-producten op de communicatie-infrastructuur van de VS verbieden. Deze drones worden echter nu benut door 90% van de veiligheids- en ordediensten van de VS (cfr video onderaan). Een ander goedgekeurd wetsvoorstel vereist kennisgeving door het Congres voordat de VS en China een overeenkomst over samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie kunnen aangaan, verlengen of vernieuwen. Andere technische wetsvoorstellen die maandag werden aangenomen, waren gericht op het verbeteren van de transparantie over de risico’s van in het buitenland gemaakte routers en andere telecommunicatie-infrastructuur.

Wuxi Biologics op de zwarte lijst Foto SCMP/Wuxi biologics Disclaimer

Verdere aangenomen wetsvoorstellen houden een aantal verplichtingen van de VS in. Zo moet het land zich verzetten tegen pogingen om het gewicht van Chinese valuta in speciale financiële activa uitgegeven door het Internationaal Monetair Fonds te verhogen. Het dient het ministerie van Binnenlandse Veiligheid te verbieden om in China gemaakte batterijen aan te schaffen en Chinese functionarissen en hun naaste familie te sanctioneren als zij de veiligheid van Taiwan bedreigen. De VS moet tevens Beijing verbieden om onderzoekers te rekruteren voor hun programma’s voor buitenlands talent. Een wetsvoorstel om een fonds te creëren voor media, onderzoek en projecten van maatschappelijke organisaties om de Chinese invloed tegen te gaan, werd met 351 tegen 36 stemmen aangenomen.

Hongkong

Dinsdag stemde men eveneens het wetsvoorstel van twee partijen dat de diplomatieke kantoren van Hongkong in de VS zou kunnen sluiten. De Hong Kong Economic and Trade Office Certification Act verplicht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken om de drie Amerikaanse handelsmissies van deze stad – in New York, San Francisco en Washington – te beoordelen en hun privileges te ontnemen als blijkt dat ze niet werken met een ‘hoge mate van autonomie’ ten opzichte van de Volksrepubliek China. Zowel het Chinese Buza-ministerie als het bestuur van Hongkong hebben hiertegen krachtig geprotesteerd.

San Francisco Hong Kong Economic and Trade Office Foto  BrokenSphere / Wikimedia Commons Disclaimer

Een aantal voorstellen werden uitgesteld. Deze omvatten o.a. een voorstel om uitgaande investeringen in China te beperken. Een ander wil wat het ‘de minimis achterpoortje’ geheten wordt sluiten: dit behelst een beleid waardoor ingevoerde pakjes die onder een bepaalde prijsdrempel vallen minder douanetoezicht vereisen. De investeringsbeperking stuitte op verzet van het Republikeinse congreslid  McHenry, de aftredende voorzitter van het House Financial Services Committee. Hij voerde aan dat het de invloed van de VS in het Chinese bedrijfsleven zou beperken. Het veranderen van de ‘de minimis’-regel zou de prijs van consumentengoederen kunnen verhogen, wat moeilijk ligt in de aanloop naar de verkiezingen in november. De uitgestelde voorstellen zouden weer kunnen opduiken tijdens de ‘lame-duck’-periode na de verkiezingen en voordat de nieuwe Amerikaanse president in januari wordt beëdigd.

Waslijst anti-Chinese voorstellen

Behalve de hoger vermelde voorstellen zijn er bovendien nog:

– De Protect America’s Innovation and Economic Security from CCP Act, die een op China gerichte eenheid zou oprichten binnen de afdeling nationale veiligheid van het Ministerie van Justitie.

– De End Chinese Dominance of Electric Vehicles in America Act, die elektrische auto’s met in China geproduceerde batterijen of andere onderdelen zou verbieden om in aanmerking te komen voor lucratieve belastingvoordelen die dit jaar door de regering Biden zijn geïntroduceerd. De wet werd aangenomen maar het Witte Huis is tegen omdat op stapel staande licensing deals van CATL met VS bedrijven ook geviseerd worden

– De No WHO Pandemic Preparedness Treaty Without Senate Approval Act, die vereist dat twee derden van de Senaat alle pandemische maatregelen goedkeurt waarover binnen de Wereldgezondheidsorganisatie wordt onderhandeld, vanwege de vrees voor Chinese invloed daar.

– De Protecting American Agriculture from Foreign Adversaries (Wet ter bescherming van de Amerikaanse landbouw tegen buitenlandse tegenstanders), die het voor Chinese personen en bedrijven moeilijker zou maken om landbouwgrond in Amerika te kopen, uit bezorgdheid over de voedselveiligheid.

– De DHS Restrictions on Confucius Institutes and Chinese Entities of Concern Act, die financiering door het Department of Homeland Security aan universiteiten en hogescholen die subsidies van de Chinese overheid accepteren, zou verbieden.

Daarnaast zijn er nog de No Foreign Election Interference Act, de Maintaining American Superiority by Improving Export Control Transparency Act, de Economic Espionage Prevention Act, de Chinese Currency Accountability Act en de Taiwan Conflict Deterrence Act.

Bedoeling van de waslijst anti-Chinese voorstellen is de nieuwe president vanaf de aanvang van zijn ambtstermijn een wettelijk instrumentatrium te bezorgen om tegen China te keer te gaan. Alle wetsvoorstellen die het Huis aanneemt, moeten ook het fiat van de Senaat krijgen voordat men ze ter ondertekening naar het bureau van de president kan sturen. Volgens de US-China Business Council zijn er tijdens de huidige tweejarige zitting van het Congres zo’n 700 wetsvoorstellen ingediend die China betreffen. De overgrote meerderheid heeft het niet gehaald: ‘slechts 78′ wetsvoorstellen met betrekking tot China zijn effectief wet geworden sinds begin januari 2023.

Regering Biden

Katherine Tai met Kamala Harris Foto Wikipedia Disclaimer

Als afsluiter van de anti-China week heeft president Biden aangekondigd dat hij de heffingen op Chinese producten zal verhogen. Volgens het rapport van de USTR Katherine Tai zullen de rechten op Chinese EVs verviervoudigen tot 100 % en zal een tarief van 25 % gelden voor Chinese EV-batterijen. Voor Chinese lithium-ionbatterijen die niet voor EV’s worden gebruikt, zal vanaf 2026 ook een tarief van 25 % van kracht worden. Voor halfgeleiders en zonnecellen gelden vanaf volgend jaar en dit jaar ook tarieven van 50 %. Daarnaast zullen er 100 % rechten ingaan voor sommige medische producten waaronder spuiten, naalden en medische handschoenen. De tarieven voor scheepskranen zullen stijgen naar 25 %.
China reageerde prompt: ‘De VS moeten onmiddellijk hun verkeerde praktijken corrigeren en alle tariefverhogingen, tegen China intrekken, antwoordde het ministerie van Handel
Het ministerie zei dat het besluit van Washington ‘niet alleen de internationale handelsorde en de wereldwijde industriële keten en toeleveringsketen ernstig zou ondermijnen, maar ook het Amerikaanse handelstekort en het industriële concurrentievermogen niet zou aanpakken. De maatregelen zullen de prijzen van ingevoerde producten opdrijven, waarbij de kosten uiteindelijk door Amerikaanse bedrijven en consumenten worden gedragen’, voegde het ministerie eraan toe.

Vrijdag kondigde de regering Biden nog aan om de hoeveelheid buitenlandse goederen te beperken die zonder invoerrechten de VS kunnen binnenkomen (de minimis). Vermelden we nog dat de Financial Times onthulde dat ‘Seal Team 6’ – de elite-eenheid van de NAVY die Osama Bin Laden in 2011 doodde – al één jaar traint voor geheime missies in verband met Taiwan.

Bronnen: GT, SCMP, RadioFreeAsia