Premier bezoekt Saoedi-Arabië en VA Emiraten (upd)

Premier Li Qiang bezoekt deze week zowel Saoedie Arabie als de Verenigde Arabische Emiraten. Bedoeling is de samenwerking te verdiepen op traditionele gebieden zoals olie en gas, petrochemie en infrastructuur maar ook de samenwerking te verkennen op opkomende gebieden zoals nieuwe energie, informatie en communicatie, de digitale en groene economie,

Li Qiang met kroonprins Foto Xinhua Disclaimer

In Riyad zat premier Li  de vergadering van het Gemengd Comité op hoog niveau China-Saoedi-Arabië voor samen met premier Mohammed bin Salman Al Saud. Li verklaarde de bilaterale betrekkingen naar nieuwe hoogten te brengen. Hij riep beide partijen op om de bilaterale handel verder uit te breiden, de samenwerking te verdiepen op traditionele gebieden zoals olie en gas, petrochemie en infrastructuur, de samenwerking te verkennen op opkomende gebieden zoals nieuwe energie, informatie en communicatie, en de digitale en groene economie, en tegelijkertijd hun respectieve bedrijven aan te moedigen om in elkaars landen te investeren en samen te werken om de wereldwijde industriële en toeleveringsketen stabiel te houden.

Li Qiang drong er bij beide partijen op aan om met succes het China-Soedi-Arabië Jaar van de Cultuur in 2025 te organiseren, de samenwerking op het gebied van cultuur, denktanks, onderwijs, media, niet-gouvernementele en interpersoonlijke uitwisselingen te bevorderen en het wederzijds begrip en de vriendschap tussen de volkeren van de twee landen voortdurend te versterken.
China steunt Saoedi-Arabië bij het spelen van een grotere rol in internationale en regionale aangelegenheden en is bereid de multilaterale coördinatie met Saoedi-Arabië te verbeteren. 

Vierde bijeenkomst van de Chinees-Saudische Gemengde Commissie op hoog niveau Foto Xinhua Disclaimer

De Saoedische kroonprins  zei dat Saoedi-Arabië en China een lange geschiedenis van vriendschappelijke uitwisselingen hebben en de twee landen zijn betrouwbare alomvattende strategische partners voor elkaar, voegde hij eraan toe. Met een politiek wederzijds vertrouwen op hoog niveau en een intensievere samenwerking op verschillende gebieden, kijkt Saoedi-Arabië uit naar een verdere versterking van de uitwisselingen op hoog niveau met China, het volledig benutten van het mechanisme van het Gemengd Comité op hoog niveau tussen Saoedi-Arabië en China, het nauwer op elkaar afstemmen van ontwikkelingsstrategieën en het verbeteren van de communicatie en samenwerking op gebieden als energie, investeringen, financiën, cultuur en uitwisselingen tussen mensen om zo de voordelen van de twee volkeren beter te dienen, aldus nog de kroonprins. ‘Saoedi-Arabië en China delen dezelfde standpunten en dragen gemeenschappelijke verantwoordelijkheden in internationale en regionale kwesties en houden zich aan de beginselen van respect voor de soevereiniteit van andere naties en niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden’, zei hij. Riyad wil zijn economie diversifiëren en een industrieel centrum in het Midden-Oosten worden in het kader van zijn Vision 2030-initiatief,

De Saoedische minister van Industrie en Minerale Hulpbronnen Bandar Al-khorayef, zei recentelijk in Hongkong open te staan voor de betaling in yuan voor de grensoverschrijdende transacties van ruwe olie maar gaf geen tijdschema waarop dit zou gebeuren.  De minister zei dat hij meer samenwerking verwacht – voornamelijk qua investeringen – op tal van gebieden, waaronder metalen, EVs, farmaceutische producten, slimme steden, robotica en duurzame energie.  Huawei Technologies is al aanwezig in het land, opent er een cloud-datacenter en geeft advies over automatisering. Op het gebied van luchtvaart zei Khorayef dat Saoedi-Arabië met meerdere leveranciers van lucht- en ruimtevaartproducten heeft gesproken waaronder leveranciers uit China omdat het land hoogwaardige toepassingen zoekt voor zijn verbeterde aluminium. Het heeft ook zijn titanium-productie uitgebreid.

Emiraten

De beide premiers Foto Xinhua Disclaimer

Premier Li Qiang zei donderdag te Abu Dhabi in de gesprekken met vicepresident en tevens premier van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum dat China en de VAE goede partners zijn op het pad van gemeenschappelijke ontwikkeling. Sinds 40 jaar geleden diplomatieke banden werden aangeknoopt, wordt de samenwerking op verschillende gebieden verder versterkt.
China is bereid om ontwikkelingskansen met de VAE te delen tot wederzijds voordeel, zei Li, en riep beide partijen op om het samenwerkingspotentieel verder aan te boren, de complementaire voordelen ten volle te benutten, de omvang van de economische en commerciële samenwerking uit te breiden en de samenwerking op het gebied van infrastructuur, nieuwe energie, digitale economie en groene economie te versterken De VAE zijn welkom om meer te investeren in China en China moedigt bedrijven aan om te investeren en zaken te doen in de VAE, voegde Li eraan toe.

Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum feliciteerde China met de komende 75e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek en sprak zijn bewondering uit voor China’s enorme ontwikkelingsprestaties. De regering van de VAE hecht groot belang aan de ontwikkeling van de betrekkingen met China en heeft zich altijd vastgehouden aan het één-China-beleid, voegde hij eraan toe.
De regering van de VAE is bereid om de 40e verjaardag van de diplomatieke banden met China aan te grijpen om de voordelen ervan verder te benutten, de handel uit te breiden, de samenwerking op gebieden als investeringen, energie en onderwijs te verdiepen, de uitwisselingen tussen mensen te versterken en nieuwe vooruitgang te boeken in het alomvattende strategische partnerschap tussen de twee landen, zei Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Bron: Peoples Daily, SCMP