China voortrekker in de groene transitie

Dankzij de voortdurende technologische vooruitgang, volledige industriële toeleveringsketens en gunstige marktomstandigheden heeft China een belangrijke bijdrage geleverd aan de groene transitie, stelt een onlangs gepubliceerd witboek. De ontwikkeling van groene energie in China is een drijvende kracht geworden achter de wereldwijde energieovergang, waardoor de wereldwijde inflatiedruk wordt verlicht en tegelijk de klimaatverandering wordt aangepakt, stelt het witboek.

Windmolenwieken in Yantai haven Foto: Xinhua Disclaimer


China is sinds 2013 verantwoordelijk voor meer dan 40% van de jaarlijkse bijkomende wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie en is hiermee wereldleider. Daarbij was in 2023 de nieuw geïnstalleerde capaciteit goed voor meer dan de helft van het wereldtotaal, aldus het Witboek getiteld ‘China’s Energy Transition’. Van 2014 tot 2023 steeg het aandeel van niet-fossiele brandstoffen in het wereldwijde energieverbruik van 13,6% naar 18,5%, waarbij China 45,2% van de stijging voor zijn rekening nam.

Directeur Zhang Jianhua van China’s National Energy Administration (NEA) schrijft de snelle groei van de nationale hernieuwbare energiesector toe aan voortdurende technologische innovaties, gevestigde industriële toeleveringsketens en een ondersteunende marktomgeving. China heeft in eigen land een relatief complete toeleveringsketen voor wind- en zonne-energie opgezet, terwijl het zich actief integreert in de wereldwijde toeleveringsketen voor schone energie en voortdurend groene kwaliteitsvolle energieproducten met de wereld deelt, aldus Zhang.

Chinese wind- en zonne-energietechnologie en -producten worden naar veel landen en regio’s geëxporteerd, waardoor de ontwikkelingslanden toegang krijgen tot schone, betrouwbare en betaalbare energie, merkt hij op. Innovaties in fotovoltaïsche technologieën, zoals zeer efficiënte kristallijne silicium- en perovskietcellen, hebben herhaaldelijk nieuwe wereldrecords in omzettingsefficiëntie gevestigd, met in massa geproduceerde geavanceerde kristallijne silicium fotovoltaïsche cellen die nu een omzettingsefficiëntie van meer dan 25% bereiken.

Op het gebied van windenergie lopen technologieën zoals lange bladen en hoge torens wereldwijd voorop. De maximale capaciteit van offshore windturbines heeft inmiddels de 18 megawatt bereikt, betoogt Zhang. Hij voorziet dat China fossiele brandstoffen geleidelijk zal uitbannen en vervangen door hernieuwbare energie. Tevens zal dit land het elektriciteitssysteem hervormen, terwijl het de handel in groene elektriciteit zal bevorderen.

Voorstelling van het witboek op 29 augustus Foto Xinhua Disclaimer

Scharniermoment

Volgens het witboek is China ‘s werelds grootste investeerder in energietransitie geworden, met in 2023 een waarde van 676 miljard dollar. Het Internationaal Energieagentschap heeft China erkend als koploper in de wereldwijde hernieuwbare energiesector en ook privé-analisten schatten dit naar waarde. ‘China bevindt zich op een scharniermoment’, zegt senior analist Deng Simeng van adviesbureau Rystad Energy. ‘Ondersteund door aangepast beleid, concurrerende vooruitgang in de binnenlandse toeleveringsketen en een betrouwbaar netwerk, ligt China op koers om de energietransitie te versnellen met voortdurende projecten voor hernieuwbare energie,’ vindt ze. ‘Zo verandert het van een van steenkool afhankelijke reus in een leider in schone energie’. Volgens het adviesbureau zal dit jaar meer dan de helft van de bijkomende capaciteit aan hernieuwbare energie uit China komen. Eind juli had China 1.206 gigawatt aan wind- en zonne-energiecapaciteit geïnstalleerd, waarmee het de nationale doelstelling voor 2030 van 1.200 GW reeds heeft overschreden..

Volgens een rapport van het International Renewable Energy Agency zijn de afgelopen 10 jaar wereldwijd de gemiddelde kosten per kilowattuur van windenergieprojecten met meer dan 60% gedaald, en deze van zonne-energieprojecten met meer dan 80%. Bovendien heeft China’s verdere openstelling nieuwe kansen gecreëerd voor een nauwere internationale samenwerking. Multinationals, waaronder General Electric, BP en Siemens, breiden hun investeringen in de Chinese energiesector gestaag uit, met bijvoorbeeld het offshore windenergieproject van EDF, het project voor elektrische voertuigen van Tesla in Shanghai en het batterijproject van LG Energy Solution in Nanjing.

Wan Jinsong, plaatsvervangend directeur van het NEA, merkt op dat China’s uitvoer van fotovoltaïsche en windenergieproducten andere landen heeft geholpen om in 2023 de uitstoot van kooldioxide met ongeveer 810 miljoen ton te verminderen. In 2023 was elektriciteit opgewekt uit schone energie in China goed voor 39,7% van de totale elektriciteitsopwekking, een stijging van ongeveer 15% ten opzichte van 2013. Volgens het witboek bereikte de geïnstalleerde capaciteit van schone energie vorig jaar 1.700 GW of 58,2% van de totale geïnstalleerde stroomopwekkingscapaciteit. Schone energie was in 2023 goed voor 26,4% van het totale energieverbruik, tegenover 15,5% in 2013, terwijl het aandeel van steenkool in het energieverbruik de afgelopen tien jaar met 12,1% is gedaald.

Oplaadpalen in Changzhou Foto China Daily Disclaimer

Volgens Wan zal China eveneens doorgaan met het uitbreiden en verbeteren van het oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen. Eind juli waren er 10,6 miljoen oplaadfaciliteiten in het hele land, waarmee aan de oplaadvraag van meer dan 25 miljoen NEVs werd voldaan. In de centrale stedelijke gebieden is de dekking van openbare oplaadvoorzieningen nu vergelijkbaar met die van benzinestations. ‘Op dit moment zijn 95% van de snelwegen uitgerust met oplaadvoorzieningen. China zal doorgaan met het stimuleren van snelle vooruitgang in oplaadtechnologie en met het intensiveren van de ontwikkeling van hoogwaardige oplaadinfrastructuur om de groene en koolstofarme groei van de transportsector verder te ondersteunen’ aldus Wan.

NEA-directeur Zhang belooft dat de regering voortdurend haar inspanningen zal opvoeren om de energiehervormingen te verdiepen door mechanismen voor groene en koolstofarme ontwikkeling op te zetten en te verbeteren. China’s nieuwe energie-industrie is al uitgegroeid tot een belangrijke wereldwijde leverancier van groene stroom en zal blijven innoveren en doorbraken realiseren. Wind-, zonne-, waterkracht-, nucleaire en intelligente technologieën zullen belangrijke onderdelen uitmaken van de nieuwe kwaliteitgedreven productiviteit van het land en een belangrijke impuls geven aan zijn hoogwaardige economische ontwikkeling, aldus Zhang. Het witboek merkte ook op dat naarmate China tussen 2013 en 2023 de energietransitie met milieubescherming synchroniseerde, het energieverbruik per eenheid bnp met meer dan 26% daalde.

Bron: China Daily
Bekijk ook debat in Dialogue (30 min)