Laatste Beidou 3 satellieten de ruimte in

De laatste twee Beidou 3 satellieten werden donderdag de ruimte ingeschoten waar ze de 30 andere Beidou 3 satellieten vervolledigen zodat er nu wereldwijde dekking is van het navigatiesatellietsysteem. Beidou is naar verluidt precies tot op 1 meter en GPS op 3 meter.

Laatste satellieten de ruimte in vanop Xichang lanceercentrum Foto SCMP/Xinhua Disclaimer

Het is zowat 30 jaar geleden dat het Chinese schip Yinhe strandde in internationale wateren omdat het GPS systeem door de VS onklaar werd gemaakt op verdenking van niet toegelaten vracht te vervoeren wat onwaar beek. Dit incident bracht China er toe een eigen onafhankelijk navigatiesysteem op te zetten dat nu volledig uitgebouwd is. Sinds 2000 heeft China in drie fasen 64 BeiDou-satellieten gelanceerd, waaronder vier experimentele. Het BeiDou-systeem bereikte wereldwijde dekking in 2020. Vandaag de dag is BeiDou één van ‘s werelds toonaangevende wereldwijde navigatiesatellietsystemen naast GPS van de Verenigde Staten, GLONASS van Rusland en Galileo van de Europese Unie. In regio’s zoals Azië-Pacific biedt BeiDou toegankelijkere en nauwkeurigere gegevens dan elk ander systeem, inclusief GPS, volgens een rapport uit 2023 van het Belfer Centre, een onderzoekscentrum aan de Harvard Kennedy School in de VS.

3 banen

Het systeem bestaat uit satellieten in drie verschillende banen waaronder 24 satellieten in middelhoge cirkelbanen (die de wereld bestrijken), 3 satellieten in schuine geosynchrone banen (de regio Azië-Stille Oceaan ) en 3 satellieten in geostationaire banen (China ). Volgens hoofdontwerper Liu Yingchun van het BeiDou-3 systeem zijn de meeste BeiDou-3 satellieten al zes jaar operationeel. Met het nieuw gelanceerde paar kan het systeem blijven werken terwijl de oudere satellieten worden onderhouden en beheerd. Uitgerust met verbeterde atoomklokonderdelen en nieuwe inter-satellietverbindingsterminals zullen ze ook kerntechnologieën testen voor de volgende generatie BeiDou-4 navigatiesatellieten, vertelde Liu. China is nog van plan om tegen 2025 extra BeiDou-satellieten in een lage baan om de aarde te stationeren, waardoor de dekking van de zeer nauwkeurige dienst zal toenemen en er wereldwijde plaatsbepalingsdiensten op centimeterniveau zullen komen.

Precies

Er zijn twee serviceniveaus: een gratis service voor burgers en een vergunde service voor de Chinese overheid en het leger. De gratis civiele service heeft volgens Wikipedia een 10 meter nauwkeurige locatiebepaling, synchroniseert klokken met een nauwkeurigheid van 10 nanoseconden en meet snelheden tot op 0,2 m/s nauwkeurig. De beperkte militaire dienst heeft een locatie nauwkeurigheid van 10 cm, kan gebruikt worden voor communicatie, en zal informatie over de systeemstatus aan de gebruiker leveren. Tot op heden is de militaire dienst alleen toegekend aan het Volksbevrijdingsleger en de Pakistaanse Strijdkrachten.

Volgens ParadigmShift is Beidou echter drie maal preciezer dan GPS, het is meer betrouwbaar want het gebruikt twee frequenties en dekt meer continenten dan GPS dat voorlopig nog meer klanten telt en hoofdzakelijk steunt op satellieten heeft die afgesteld zijn op Noord-Amerika. Ook kunnen met Beidou berichten verstuurd wat nuttig kan blijken in een noodgeval.

Bronnen: SCMP, Wikipedia, ParadigmShift

Lees ook: https://www.chinasquare.be/beidou-gps-volop-functioneel/