China traint kleine eilandstaten in ‘Big Earth Data’

China heeft gedurende een week 20 vertegenwoordigers van kleine eilandstaten opgeleid over hoe om te gaan met ‘Big Earth Data’. De workshop combineerde theoretische lezingen, technische werkzaamheden en casestudies om er voor te zorgen dat deelnemers de toepassing van Big Data qua duurzame ontwikkeling begrijpen en beheersen zodat de bedreigingen voor de fysieke en economische veiligheid van kleine eilanden verminderen

De deelnemers aan de opleiding Foto Global Times Disclaimer

Eind mei namen bijna 4.000 afgevaardigden uit meer dan 100 landen deel aan de Vierde Internationale Conferentie over kleine insulaire ontwikkelingslanden (SIDS) in Antigua en Barbuda, waar de ‘’Antigua en Barbuda Agenda voor kleine insulaire ontwikkelingslanden’ werd aangenomen als actieplan voor de komende 10 jaar. De SIDS bestaan uit 37 VN-lidstaten en 20 geassocieerde leden van regionale commissies die ongeveer 28 % van de ontwikkelingslanden en 20 % van de VN-lidstaten vertegenwoordigen. Kleine eiland ontwikkelingslanden staan voor een dubbele uitdaging, namelijk ingrijpende milieuveranderingen en economische ontwikkelingsproblemen .  Het trainingsprogramma in Beijing was een belangrijk antwoord op deze agenda bedoeld om kleine eiland ontwikkelingslanden te helpen hun capaciteit te vergroten om uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling en rampenrisico’s aan te pakken.

Kleine eilandstaten staan voor unieke uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling, die vaak bepaald worden door hun geografische omgeving, economische structuren en klimaatomstandigheden. De achtdaagse training is ontworpen om hen te helpen Big Earth Data-technologie effectief te gebruiken om deze uitdagingen aan te pakken. De achtdaagse training werd gezamenlijk  georganiseerd door het International Research Center of Big Data for Sustainable Development Goals (CBAS) , het United Nations Department of Economic and Social Affairs (UN DESA) en nog 3 andere organisaties.
Bijna 20 vertegenwoordigers van kleine eiland ontwikkelingslanden namen deel aan het trainingsprogramma dat het monitoren van SDG’s wil verbeteren door middel van Big Earth Data-technologie en dit met de nadruk op rampenrisicobeheer en AI-ondersteunende beslissingsondersteunende systemen. Volgens de CBAS omvatte de workshop praktische technische sessies, sociale evenementen en online oefenen voor analyse en visualisatie van simulatieresultaten. Hoogtepunten waren onder andere beleid en bestuur voor SDG’s, kennislezingen, toepassingen van beelden van de SDGSAT-1 satelliet, gegevensbronnen en online platforms voor SDG’s, en interdisciplinaire methoden voor het monitoren en evalueren van SDG’s. De deelnemers kregen  praktische richtlijnen om bedreigingen voor de fysieke en economische veiligheid van kleine eilanden te verminderen.

Kleine eilandstaten vrezen klimaatcatastrofes Foto the-businessreport.com Disclaimer

Reacties

Chandranee Bhujoo Rughoobur uit Mauritius zei: ‘Mauritius is een klein eiland en we zijn kwetsbaar voor klimaatverandering. Toerisme is een belangrijke motor van onze economie, maar de achteruitgang van het milieu en kusterosie hebben onze ontwikkeling beïnvloed. Door deze training heb ik geleerd hoe Big Data en satellietgegevens ons kunnen helpen om milieuveranderingen in real time te monitoren, waardoor we essentiële hulpmiddelen krijgen voor betere planning en gerichte reacties,’

Ondertussen worden andere landen zoals Papoea-Nieuw-Guinea en Oost-Timor die sterk afhankelijk zijn van de landbouw, geconfronteerd met toenemende bedreigingen door bodemdegradatie en extreme weersomstandigheden die de voedselproductie en infrastructuur aantasten.
Martinho Da Cruz Lopes uit Oost-Timor legde uit dat klimaatverandering frequente droogten en overstromingen heeft veroorzaakt die de voedselzekerheid van zijn land ernstig beïnvloeden. Hij merkte op: ‘De klimaatverandering heeft vooral gevolgen voor de landbouw en de infrastructuur van ons land. Deze training heeft ons de middelen gegeven om deze veranderingen beter te monitoren en plannen te maken voor rampenbestrijding en toekomstige behoeften.’ Duguman van Papoea-Nieuw-Guinea waardeerde de rol van China bij de ondersteuning van kleine eiland ontwikkelingslanden en zei dat ‘China’s satellietgegevens en Big Data-technologie ons enorm hebben geholpen. Met deze technologieën kunnen we landveranderingen beter begrijpen en preciezere planning en beheer uitvoeren, vooral met onze beperkte middelen.’

UNO-topman Gutierrez opent conferentie over kleine eilandstaten in ontwikkeling Foto UN Disclaimer

Chinese bijdrage

Naarmate China de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling verder nastreeft, heeft het technologische middelen en gegevens gedeeld door middel van internationale samenwerking.
Aan de Global Times zei de directeur-generaal Guo Huadong van het CBAS: ’Door verschillende gegevensbronnen te integreren, zoals satellietteledetectie, meteorologische en ecologische gegevens, kunnen we uitgebreide, tijdige en macroscopische precisiemethoden bieden voor het bewaken en analyseren van ecologische omgevingen en natuurrampen. Dit draagt verder bij aan de verwezenlijking van duurzame ontwikkelingsdoelen. Vooral voor kleine insulaire ontwikkelingslanden is de toepassing van big data en aardwetenschappen bijzonder belangrijk,’ betoogde hij.. Guo wees er verder op dat door de toepassing van SDGSAT-1-satellietgegevens de deelnemers leerden hoe ze satellietgegevens kunnen integreren met hun nationale monitoringbehoeften zoals het beheer van oceaanbronnen en de beoordeling van grondgebruik.

Naast satellietgegevens heeft China een open platform voor het delen van gegevens opgezet dat gratis gegevens heeft verstrekt aan 103 landen en regio’s wereldwijd. Dit wereldwijde systeem voor het delen van gegevens geeft ontwikkelingslanden, met name kleine eiland ontwikkelingslanden, toegang tot de nieuwste en meest nauwkeurige wetenschappelijke gegevens voor gebruik in strategieën voor aanpassing aan en beperking van de klimaatverandering.
‘We beschikken over een overvloed aan Big Earth Data en satellietcapaciteiten die we wereldwijd delen. Deze aanpak voor het delen van gegevens speelt een cruciale rol bij het helpen van ontwikkelingslanden om hun milieu te bewaken en betere beslissingen te nemen voor duurzame ontwikkeling,’ vervolledigde Guo .
Deelnemers leerden niet alleen hoe ze Big Earth Data tools moeten gebruiken, maar ook hoe ze deze technologieën moeten aanpassen aan de specifieke omstandigheden van hun land. Deze op maat gemaakte ervaring kan gedeeld en toegepast worden in andere landen met soortgelijke uitdagingen,’.
“Door wereldwijd samen te werken, kunnen we gegevens, kennis en technologie delen en zo ons collectieve vermogen om klimaatuitdagingen aan te pakken vergroten. Deze ervaring is waardevol voor andere landen, vooral die landen die niet over technische en financiële middelen beschikken, aangezien regionale en wereldwijde samenwerking essentiële ondersteuning kan bieden,’ merkte hij nog op.

Bron: Global Times