Financiële autoriteiten kondigen stimuleringsmaatregelen aan

De Chinese centrale bank, de hoogste effectenregulator en de financiële toezichthouder kondigden dinsdag tijdens een persconferentie een reeks maatregelen aan voor monetaire stimulering, ondersteuning van de vastgoedmarkt en versterking van de kapitaalmarkt om de economische ontwikkeling van het land te bevorderen.

Gouverneur van de People’s Bank of China Pan Gongsheng, hoofd van de National Financial Regulatory Administration Li Yunze en hoofd Wu Qing van de China Securities Regulatory Commission. Foto Xinhua Disclaimer

Pan Gongsheng, gouverneur van de People’s Bank of China (PPC), kondigde aan dat ze de reservevereistenratio voor de banken (RRR) in de nabije toekomst met 0,5 procentpunt zou verlagen, waardoor de financiële markt ongeveer 1 biljoen yuan aan lange-termijnliquiditeit zou verwerven. Afhankelijk van de liquiditeitssituatie van de markt kan de RRR binnen een jaar verder worden versoepeld met 0,25 tot 0,5 procentpunt, aldus Pan. Hij verklaarde nog dat de centrale bank de rente op zevendaagse reverse repurchases* zal verlagen van 1,7 naar 1,5%. De verlaging is bedoeld om de prime rate** voor leningen en de depositorente naar beneden te laten bewegen en de netto rentemarge van commerciële banken stabiel te houden, aldus nog Pan.

Pan zei dat de centrale bank het monetaire beleid soepel zou houden, de monetaire beleidsregulering zou versterken en nauwkeuriger maken. Deze zou eveneens een gezonde monetaire en financiële omgeving creëren voor stabiele economische groei en hoogwaardige ontwikkeling.

Lagere hypotheekrente

Pan voegde eraan toe dat China de hypotheekrente voor bestaande woningleningen zal verlagen tot een niveau dat vergelijkbaar is met deze die men nieuw uitgeeft. De gemiddelde verlaging van de hypotheekrente voor bestaande woningleningen zal ongeveer 0,5% bedragen. Het nieuwe beleid dat bevorderlijk is voor een verdere verlaging van de hypotheekrente-uitgaven van leners zal naar verwachting ten goede komen aan 50 miljoen huishoudens, wat overeenstemt met een bevolking van 150 miljoen. Hij voegde eraan toe dat deze maatregel de totale rentelasten voor gezinnen met ongeveer 150 miljard yuan per jaar zal verlagen, wat de consumptie en investeringen zal stimuleren. De minimale aanbetalingsratio voor zowel eerste als tweede woningen zal worden gelijkgetrokken, waarbij de landelijke minimale aanbetalingsratio voor deze laatste zal worden verlaagd van 25 naar 15%.

Gouverneur Pan Gongcheng Foto China Daily Disclaimer

Op 17 mei kondigde China de oprichting van een kredietfaciliteit van 300 miljard yuan aan, die lokale staatsbedrijven ondersteunt bij het kopen van commerciële woningen voor betaalbare huisvesting. Pan beloofde dat de centrale bank haar financieringsaandeel in het beleid voor het opnieuw uitlenen van betaalbare woningen zal verhogen van de oorspronkelijke 60 naar 100%. ‘Deze aanpassing zal helpen om de voorraad op de markt voor commerciële woningen sneller af te bouwen’, aldus Pan.

Financiële markt

Bovendien zal de centrale bank nieuwe monetaire beleidsinstrumenten creëren om de stabiele ontwikkeling van de aandelenmarkt te ondersteunen. De centrale bank zal een swap-programma opzetten voor effecten-, fondsen- en verzekeringsmaatschappijen om liquiditeit van de centrale bank te verkrijgen door middel van onderpand van activa. De centrale bank zal ook een speciale herleningsfaciliteit creëren om banken te begeleiden bij het verstrekken van leningen aan beursgenoteerde bedrijven en hun belangrijkste aandeelhouders ten behoeve van buybacks (terugkopen van aandelen) en het vergroten van hun aandelenbezit, zei hij.

Om fondsen beter naar de kapitaalmarkt te kanaliseren, zal China een richtlijn uitvaardigen die tot doel heeft het ondersteunende systeem voor toetreding tot de kapitaalmarkt van verschillende soorten fondsen op middellange en lange termijn te verbeteren, aldus Wu Qing, hoofd van de China Securities Regulatory Commission. Deze commissie zal ook zes maatregelen uitvaardigen om fusies en overnames te bevorderen. Ze zal met verschillende partijen samenwerken om de circulatie van private equity- en durfkapitaalfondsen in het proces van fondsenwerving, investering, beheer en terugtrekking te vergemakkelijken. Men zal meer inspanningen leveren om de legitieme rechten en belangen van kleine en middelgrote beleggers te beschermen. Bovendien zullen er strenge maatregelen worden genomen om illegale activiteiten zoals financiële fraude en marktmanipulatie aan te pakken, aldus nog Wu.

Li Yunze, hoofd van de National Financial Regulatory Administration, meldde dat China van plan is om het tier-1 kapitaal van zes grote commerciële banken te verhogen. Men zal het kapitaal op een geordende manier injecteren, met gecoördineerde vooruitgang, gefaseerde implementatie en beleid op maat, zei Li. Tier-1 kapitaal verwijst naar het kernkapitaal dat wordt aangehouden in de reserves van een bank, met inbegrip van gewone aandelen en openbaar gemaakte reserves.

* Bij een reverse repo (reverse repurchase agreement) leent men de effecten en leent geldmiddelen uit.

**prime rate: Rentetarief dat (Amerikaanse) banken – hier de PPC – aan hun beste klanten in rekening brengen en dat de basis is voor de vaststelling van andere rentetarieven door banken.

Bronnen: Xinhua, SCMP