Leestafel # 51 Topevenement voor 75 jaar Volksrepubliek

75 jaar Volksrepubliek China
Aan het begin van de conferentie voor solidariteit met 75 jaar Volksrepubliek: moment van stilte voor wijlen Sitaram Yechury, de Indiase CPI(M)-leider die zou spreken, op het scherm gezien bij een ontmoeting met Xi Jinping disclaimer

Ter gelegenheid van 75 jaar Volksrepubliek China oganiseerde Friends of Socialist China – met de steun van de Communist Party of Britain (CPB) en het bekende linkse Britse dagblad de Morning Star – een conferentie in Londen op zaterdag 28 september. De sprekers en deelnemers waren academici, vakbondsmensen, vredesactivisten, journalisten en diplomaten. Er verscheen een speciaal nummer van de Morning Star. De PDF van de hele krant is hier te downloaden. De website Friends of Socialist China publiceert video’s en teksten van het evenement. Daarvan ligt er een selectie deze week op onze Leestafel. Voor meer verwijzen wij de lezers naar de website Friends of Socialist China. Eerder publiceerden wij een vertaling van de bijdrage van een van de oprichters van Friends of Socialist China, Keith Bennett, met de titel Van Mao tot moderne supermacht.

75 jaar Volksrepubliek

MORNING STAR
‘A beacon of hope’ – 75 years of socialist China

Ben Chacko, hoofdredacteur van de Morning Star geeft in zijn verslag de bijdragen weer van diplomaten uit China, Cuba, Laos en Venezuela. Hij wijst ook op recente ervaringen van communisten uit andere landen, tijdens reizen in Xinjiang en in de solidariteitsbewegingen. Chacko geeft ook visies van de sprekers weer op de planeconomie en de arbeidsvoorwaarden in China.

75 jaar Volksrepubliek China

FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Assessing Chinese socialism 75 years after its revolution

Andrew Murray, sinds lang een boegbeeld van de Britse vredesbeweging, behandelt drie thema’s: ontwikkeling – anti-imperialisme – socialisme. Hij doet dat kritisch, maar vanuit een grote en positieve belangstelling voor het Chinese experiment. Immers, ‘door vast te houden aan een socialistische oriëntatie nadat andere pogingen zijn gestrand‘ heeft China kunnen ‘voorkomen dat het socialisme in de schaduw van de geschiedenis zou belanden’. Volgens Murray is het Chinese project ‘onvoltooid en kan het misschien zelfs niet eens worden voltooid, maar houdt China wel de deur open om de status quo te overstijgen, en een keuzemenu op te stellen vol met andere opties voor de mensheid’. In zijn ogen is dat eigenlijk ‘de meest diepgaande wereldwijde betekenis van 75 jaar Volksrepubliek China’.

75 jaar Volksrepubliek China

MORNING STAR
British communist solidarity with China from the revolution to today

Robert Griffiths, de secretaris-generaal van Communist Party of Britain vertelt in detail hoe Britse communisten in verzet kwamen tegen imperialistische aantastingen van de Chinese soevereiniteit. Zijn historische relaas geeft een boeiende kijk op de politieke stormen die de scheuring tussen de communisten van China en die van de Sovjet-Unie teweeg bracht. De CPC, maar ook de CPB en andere communistische partijen hebben de crisis na de ineenstorting van de USSR op een of ander manier doorstaan, alle verhoudingen in acht genomen. De Britse communisten willen de betrekkingen met het socialisrtische China en de partij die er de macht uitoefent weer opbouwen in het huidige tijdperk.

75 jaar Volksrepubliek China

FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Cheng Enfu: The countries of the South must unite to oppose imperialism and neoliberalism

TAPESCRIPT van een vooraf op VIDEO opgenomen toespraak van professor Cheng Enfu voor de conferentie ter gelegenheid van Volksrepubliek China. Cheng Enfu is een van de meest vooraanstaande marxistische economen van China. Hij legt uit waarom het al onder Mao was dat de grondslag werd gelegd voor het welvarende en sterke China van nu. Cheng acht China in staat om het grote aantal ontwikkelingslanden en landen van het Zuiden te verenigen en het tweede honderdjarige doel – een all round moderne socialistische samenleving – op een zelfredzame manier volledig te realiseren. Uiteindelijk pleit de Chinese econoom voor een nieuw Marxistisch internationalisme.

Copyright matters

disclaimer alle foto’s horen bij verschillende artikelen op de Morning Star