Ook het ministerie van Financiën helpt de stimulering

Het ministerie van Financiën wil de schulden de schulden van lokale overheden en de vastgoedmarkt aanpakken – twee probleemgebieden die de economische groei van het land drukken. Meer uitgifte van ultralange speciale schatkistobligaties en obligaties van lokale overheden evenals belastingverlagingen zitten in de pijplijn.

Minister Lan Fo’an Foto Wikipedia Disclaimer

Het ministerie van Financiën presenteerde tijdens een persconferentie een aantal wijzigingen om de lokale overheden en het financiële systeem te steunen. Daarbij behoren het verhogen van de schuldplafonds en het aanboren van financiering uit een ongebruikte hoeveelheid voor staatsobligaties, fiscale steun voor de vastgoedmarkt en kapitaalaanvulling voor grote staatsbanken.
Lokale overheden die krap bij kas zitten, kunnen rekenen op een totaal van 2,3 biljoen yuan aan speciale obligatiefinanciering voor de laatste drie maanden van het jaar, zei minister van Financiën Lan Foan. Dit kan de lokale overheden vooral in gebieden met een hoog risico, helpen bij het oplossen van bestaande schuldrisico’s en het wegwerken van achterstallige schulden aan bedrijven, voegde hij eraan toe.

De regering zal ook een eenmalige, grootschalige verhoging van het schuldplafond invoeren om de verborgen schulden van lokale overheden om te ruilen, wat de minister ‘de krachtigste maatregel ter ondersteuning van schuldvermindering van de afgelopen jaren’ noemde.. ‘Het zal de druk op lokale overheden om schulden af te lossen aanzienlijk verminderen, meer middelen vrijmaken voor economische ontwikkeling en het vertrouwen van bedrijven een impuls geven’ aldus nog de minister.

Qua vastgoedmarkt zei Lan Fo’an dat een reeks fiscale beleidsinstrumenten zou toegepast waaronder obligaties voor specifieke doeleinden van lokale overheden, speciale fondsen en belastingbeleid ter stabilisering. Lokale overheden zullen worden ondersteund bij het gebruik van obligaties voor specifieke doeleinden om ongebruikte grond terug te kopen  of om grondreserves uit te breiden indien nodig, zei viceminister van Financiën Liao Min. Obligaties voor speciale doeleinden zullen ook gebruikt worden om bestaande goederenhuizen voor betaalbare huisvesting te kopen, aldus Liao..

China zal speciale schatkistobligaties uitgeven om grote commerciële staatsbanken te steunen bij het aanvullen van hun core tier-1 kapitaal, aldus Lan. De maatregel is bedoeld om de risicobestendigheid en kredietverleningscapaciteit van de banken te verbeteren en de ontwikkeling van de reële economie beter te dienen. Eind juni 2024 bedroeg de gemiddelde core tier-1 kapitaaltoereikendheidsratio van de zes grote staatsbanken 12,3 %.

 Ondanks het ontbreken van specifieke cijfers voor de stimuleringsmaatregelen liet de minister doorschemeren dat Beijing meer steun zou kunnen geven naar gelang  de economische situatie. ’De centrale overheid heeft de capaciteit om meer obligaties uit te geven en het begrotingstekort te verhogen’ zei hij tweemaal. Volgens voorzitter en hoofdeconoom bij Pinpoint Asset Management  Zhang Zhiwei impliceren de opmerkingen van Lan dat de regering het begrotingstekort voor volgend jaar zal verhogen tot meer dan 3%, wat kan helpen om de deflatoire druk in de economie te verlichten..

Partij- en regeringsorganen zullen met een strak budget werken, Het land zal streng toezicht houden op de fondsen van de ultralange speciale schatkistobligaties om te zorgen voor een gestandaardiseerd, veilig en efficiënt gebruik van de fondsen. China is ook van plan om dit en volgend jaar een reeks rijpe en tastbare hervormingsmaatregelen in te voeren zoals het verbeteren van het begrotingssysteem en het perfectioneren van het betalingssysteem voor fiscale overdrachten, zei Lan.

Bron: Peoples Daily, SCMP