Opening van handel in diensten wordt versneld

De regering heeft richtlijnen uitgevaardigd die de handel in diensten bevordert met een openstelling die aan hoge normen voldoet. Innovatieve en culturele handel worden bevorderd vooral met de landen langs de zijderoutes.

CIFTIS-beurs voor handel in diensten te Beijing Foto Xinhua Disclaimer

Door de toepassing van de richtlijnen zal China’s open ontwikkeling van de handel in diensten naar verwachting verder versnellen. De richtlijnen willen de schaal  vergroten, de structuur optimaliseren, de efficiëntie verbeteren en de kracht van de handel in diensten  vergroten. China’s totale import- en exportvolume van diensten bereikte in 2023 een historisch hoogtepunt van 6,6 biljoen yuan een stijging van 10% ten opzichte van 2022. Van 2012 tot 2023 groeide het volume van de Chinese dienstenhandel gemeten in dollars met een gemiddeld jaarlijks percentage van 6,2 %. Vorig jaar groeide de handel in kennisintensieve diensten tot 41,4 % van China’s totale dienstenhandel. Met name de export van kennisintensieve diensten steeg tot 57,5% van de totale dienstenexport. ‘Op dit moment maakt de dienstenhandel een belangrijke periode van innovatie en groei door’, stelt assistent-minister van Handel Tang Wenhong.

Betekenis

Lichaamsonderzoek door slim apparaat op CIFTIS Foto: Peoples Daily Disclaimer

Hij voegde er aan toe dat de uitvoering van de richtlijnen China zal helpen om zijn dienstensector verder open te stellen, een gemakkelijke grensoverschrijdende stroom van verschillende innovatie-elementen te bevorderen en om de omgeving voor de groei van de handel in diensten te optimaliseren. De richtlijnen roepen op tot het bevorderen van de institutionele openstelling van de handel in diensten, het volledig toepassen van een negatieve lijst voor grensoverschrijdende handel in diensten en het opzetten van een beheersysteem voor de negatieve lijst. De richtlijnen benadrukken het bevorderen van de grensoverschrijdende stroom van middelen en productiefactoren, evenals de innovatieve ontwikkeling van belangrijke gebieden zoals internationaal vervoer, toerisme, handel in professionele diensten, export van traditioneel concurreniële diensten en de hoogwaardige ontwikkeling van culturele handel. Het ministerie van Cultuur en Toerisme en het ministerie van Handel lanceerden in 2023 een nieuwe lichting van 12 nationale bases voor internationale culturele handel die uitgebreide diensten bieden voor binnenlandse culturele en toeristische ondernemingen om buitenlandse markten te verkennen en voor buitenlandse bedrijven om in China te investeren en handel te drijven.

Wang Dongtang, een hoge ambtenaar bij het ministerie van Handel, zegt dat China de samenwerking op het gebied van dienstenhandel met landen langs de zijderoutes zal blijven verdiepen en meer groeipunten voor samenwerking zal cultiveren. Het land zal multilaterale, bilaterale en regionale samenwerkingsmechanismen voor de handel in diensten uitbreiden, de bouw van internationale samenwerkingsparken voor de handel in diensten ondersteunen op gebieden waar de omstandigheden dat toelaten en de ‘vriendenkring’ in de handel in diensten actief uitbreiden. Dit zal de wereldmarkt een enorme impuls geven, aldus  directeur Chi Fulin van het in Hainan gevestigde China Institute for Reform and Development

Bron: Peoples Daily