Shanghai Cooperation Organisation: nauwere samenwerking voor veiligheid, economie en financiën

Op 15 oktober kwamen leiders van de 10 landen van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) samen in Pakistan. Er is consensus rond nauwere samenwerking voor veiligheid en andere gebieden. Maar meest opvallend is de mogelijkheid om een SCO Ontwikkelingsbank op te richten en de opgedreven inspanningen om meer onderlinge handel in de eigen munt te drijven.

Vertegenwoordigers van 10 landen en 2 waarnemers Foto Li Tao/Xinhua Disclaimer

De Chinese premier Li Qiang nam deel aan de bijeenkomst. Verder waren er ook de premiers van Rusland, Mongolië, Kirgizië, Wit-Rusland, Kazachstan en Tadzjikistan, de minister van buitenlandse betrekkingen van India en afgevaardigden van Oezbekistan en Iran. De bijeenkomst diende voor opvolging van de topconferentie die plaats vond in juli.

Voor de bijeenkomst werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. .Een week voordien werden twee Chinese ingenieurs nabij de luchthaven van Karachi gedood door een bom van een zelfmoordterrorist. Hij was lid was van een verboden separatistische groep in Beloetsjistan, die zich verzet tegen infrastructuurprojecten met Chinese financiering in die provincie. Het gaat onder meer om de voor China en Pakistan belangrijke haven van Gwadar. Tijdens een ontmoeting van de premiers van Pakistan en China is beslist het gezamenlijke project van de China-Pakistan Economic Corridor te versnellen.

Een SCO Ontwikkelingsbank

In zijn toespraak had premier Liqiang het over de sterke punten van de SCO. De SCO werkt standvastig aan het versterken van het politieke vertrouwen tussen de leden. De organisatie spant zich in om betrouwbare veiligheidsstructuren uit te bouwen wat zeer belangrijk is in de huidige wereld. De SCO streeft naar nauwere onderlinge economische banden en de uitbreiding van het aantal leden is gunstig om de sterke kanten van ieder te kunnen bundelen en naar buiten uit sterker te staan. De organisatie versterkt de culturele en persoonlijke banden tussen de landen en de volkeren. En tot slot staan de 10 landen van de SCO in groep sterker in multilaterale organisaties om te streven naar een eerlijke wereldorde.

Li kwam met vier voorstellen: China wil streven naar meer synergie voor gedeelde doeleinden, door strategische communicatie, het overbruggen van verschillen, het versterken van het wederzijds vertrouwen en het verenigen van de krachten. Meer praktische samenwerking is nodig voor duurzame ontwikkeling; hierin past het voorstel om een SCO Ontwikkelingsbank op te richten. China stelt voor proactief samenwerken aan een betere bescherming tegen terrorisme, separatisme en extremisme , voor cyberveiligheid en tegen grensoverschrijdende misdaad; concreet een gezamenlijk centrum opzetten om deze uitdagingen aan te pakken, alsook een Anti-Drug Center. Als vierde actiepunt kan men de uitwisseling van personen uitbreiden, via vriendschapsverenigingen, banden tussen steden, een vrouwenforum en tentoonstellingen van jonge artiesten.

Vooral meer economische en financiële coördinatie in het vooruitzicht

In de gezamenlijke verklaring van de deelnemers aan de bijeenkomst ‘engageren ze zich om de samenwerking verder te ontwikkelen op het gebied van politiek en veiligheid, handel, economie, financiën en leefmilieu’

In het slotcommuniqué vallen een aantal punten op:

De SCO landen willen de Verenigde Naties een resolutie laten aannemen over hun ‘Initiative On World Unity for a Just Peace, Harmony and Development’

De SCO is bezorgd over het toenemend protectionisme in de wereld en pleit voor het respecteren van de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Ze verzet zich tegen eenzijdige sancties en handelsbeperkingen.

Op India na ondersteunen alle landen van de SCO het Chinese Belt and Road Initiative (de nieuwe Zijderoutes)

De afgevaardigden leggen de nadruk op informatieveiligheid. Ze willen duidelijke regels voor grensoverschrijdend dataverkeer waarbij met de nationale wetgevingen rekening wordt gehouden.

Ze benadrukken het belang van een gemeenschappelijke visie op de energie van de toekomst . Ze willen een gezamenlijk plan voor het stimuleren van investeringen en technologische ontwikkeling in hernieuwbare energie.

Ze verwelkomen de oprichting van de SCO Investors Association en zullen maatregelen nemen om deze samenwerking te activeren.

Ze gaan het overleg intensifiëren over de mogelijke oprichting van een SCO OntwikkelingsBank, een SCO Ontwikkelingsfonds en een SCO Investeringsfonds. Ze gaan ook verder met het uitvoeren van de beslissing van Samarkand in 2022 om de onderlinge handel maximaal in de lokale munten in plaats van in dollars te vereffenen.

De Speciale Werkgroep voor Klimaatverandering moet zo snel mogelijk operationeel worden. Ze nemen nota van het voorstel om een SCO Database van Innovatieve Milieutechnologieën op te richten.

Bronnen: Morning Star, Renmin Ribao, South China Morning Post